Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Stłuczka na parkingu hipermarketu ??

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Stłuczka na parkingu hipermarketu ??

Witam miałem dzisiaj stłuczkę pod marketem i według mnie typek w Golfie wymusił pierwszeństwo, a tu nagle policjant mi mówi ze nie ma znaków, które oznaczają, która droga ma pierwszeństwo i obowiązuje ruch prawostronny. Nikt nie dostał mandatu , mamy czekać na tel i stawić się na komendę. co wy o tym sądzicie. Czy z tych białych trójkątów nie wynika kto ma pierwszeństwo???

przykładowy obrazek :

Co wy na to ??????

W Hani mam uszkodzoną lampe(przytarta,trochę wlazła do środka), zderzak (przytarty, puściły mocowania ), błotnik przytarty koło lampy.
    Last edited by woderlom; 07-10-2009, 20:01.

No według mnie to miałes pierszeństwo bo on ma wyznaczona linie zatrzymania... a ty byłeś jak by na pierszeństwie

Comment

Jeżeli są trójkąciki to oczywiste, że ty masz pierwszeństwo. Jeżeli by ich nie było to on ma... Może ten Misiek sam nie znał przepisów i dlatego mandatu nie wypisał. Ja bym na Twoim miejscu twardo się upierał, że to nie Twoja wina.
      http://www.civicforum.pl/showthread.php?t=12570

Comment

dokladnie jesli byly trojkaciki do zatrzymania dla golfa to jak najbardziej ty masz pierwszenstwo ale jesli ich nie bylo a ty skrecales i zadnych znakow tam nie ma to niestety
        w dzisiejszych czasach nawet na pierwszenstwie czuc sie bezpiecznie nie mozna i trzeba miec oczy dookola glowy

Comment

https://www.v10.pl/prawo/Znaki,drogowe,poziome,121.html

Ty miałeś pierwszeństwo!!!

Comment

Nie jest to takie jednoznaczne, pomimo warunkowej linii zatrzymania (trójkąciki) jeśli uderzyłeś w tylną połowę jego auta to twoja wina bo on już był w ruchu po przekroczeniu tej linii i znajdował się na skrzyżowaniu i mógł cię nie widzieć a ty powinieneś go widzieć i pozwolić zjechać, jeśli uderzyłeś w przednią połowę to jego wina bo przy tym oznakowaniu powinien on cię widzieć i ustąpić pierwszeństwa.
            Honda Civic MB2 2000r. liftback 5D. D16W4

http://www.civicforum.pl/showthread.php?t=20077

Comment

A wg mnie to jeżeli nie ma znakow pionowych to wymusiłeś Golfowi pierwszeństwo - nie ustępując mu mając go po prawej stronie

Comment

jesli nie ma znaków pionowych to obowiązują poziome! ci z policji to chyba debile. sa parkingi gdzie nie ma oznaczen, ale jesli sa nawet poziome to trzeba do nich sie stosowac. kurcze paka głupi golf! ale widzisz trzeba ostrożnie i trzeba myslec w takich miejscach o innych... szkoda autka

wołaj dyrektora Stonki :> niech ci, co planowali i budowali parking sie wypowiedza, jakie byly zalozenia. tak bedzie najlepiej.
                Last edited by majkelfu; 07-10-2009, 21:32.
                sigpic

Comment

Zamieszczone przez Tomo1 Zobacz posta
                  Nie jest to takie jednoznaczne, pomimo warunkowej linii zatrzymania (trójkąciki) jeśli uderzyłeś w tylną połowę jego auta to twoja wina bo on już był w ruchu po przekroczeniu tej linii i znajdował się na skrzyżowaniu i mógł cię nie widzieć a ty powinieneś go widzieć i pozwolić zjechać, jeśli uderzyłeś w przednią połowę to jego wina bo przy tym oznakowaniu powinien on cię widzieć i ustąpić pierwszeństwa.
                  ale ja też już skręcałem(jeszcze troch i bym miał cały bok do roboty), i on wtedy wleciał.

Zamieszczone przez majkelfu Zobacz posta
                  jesli nie ma znaków pionowych to obowiązują poziome! ci z policji to chyba debile. sa parkingi gdzie nie ma oznaczen, ale jesli sa nawet poziome to trzeba do nich sie stosowac. kurcze paka głupi golf! ale widzisz trzeba ostrożnie i trzeba myslec w takich miejscach o innych... szkoda autka

wołaj dyrektora Stonki :> niech ci, co planowali i budowali parking sie wypowiedza, jakie byly zalozenia. tak bedzie najlepiej.
                  Stonka to tylko przykład, nie chciałem robić reklamy
                  Last edited by pain; 08-10-2009, 08:11.

Comment

mniejsza o to jaki parking. widzisz tam jest chyba ciąg główny do wyjazdu, a z miejsc parkingowych sa podporządkowane. wg mnie takie jest założenie. jesli parking jest obiektem prywatnym należącym do jakiejś sieci sprzedaży warto tak zrobić - zapytaćo założenie projektu

a że Stonka to przykład jakoś na to wpadłem :P
                    sigpic

Comment

Zamieszczone przez woderlom Zobacz posta
                      ale ja też już skręcałem(jeszcze troch i bym miał cały bok do roboty), i on wtedy wleciał.
                      Ja to rozumiem, mógł szybko wjechać, tylko że wiem też jaka jest interpretacja przez naszą szanowną władzę drogową takich zdarzeń
                      Honda Civic MB2 2000r. liftback 5D. D16W4

http://www.civicforum.pl/showthread.php?t=20077

Comment

Ziom, gdyby nie te trójkąty byłaby Twoja wina... ale trójkąty są a one mają swoje znaczenie prawda?! Znaki malowane na jezdni są przecież też znakami drogowymi czyż nie?

Proponuję na komendę pojechać z kodeksem i pokazać znaczenie takich linii.
                        Gdyby policjant mimo to nie rozumiał co do niego mówisz to proponuje iść do Grockiego. Jeśli uszkodzenia uważasz za warte walki i ryzyka (koszt takiej sprawy oscyluje w granicach kilkadziesiąt - kilkaset złotych [uzależniony między innymi od ilości biegłych sądowych] - miałem niedawno sprawę i zapłaciłem jeśli dobrze pamiętam 570 złotych - w tym 2 biegłych.) powodzenia !

Comment

W mojej opinii wina leży po stronie golfa. Tak jak ktoś wspomniał wcześniej w przypadku braku znaków pionowych obowiązują poziome.
                          Dodatkowo, ktoś stworzył projekt ruchu i bezpieczeństwa parkingu, który przez kogoś został "klepnięty". Poproś o ten dokument do wglądu.
                          Poproś kogoś o opinię (jakiegoś eksperta PZM), weź kodeks do ręki i idź na policję powalczyć o swoją rację.

Comment

hmmm no więc jesli znaki poziome tutaj na parkingu miały coś znaczyć wg założenia właściciela supermarketu, to winę za brak znaków pionowych i tym samym za spowodowanie wypadku ponosi supermarket
                            sigpic

Comment

'a psy to niedoswiadczone glaby' Panie moderator a gdzie tu cenzura?

Chlopcy maja racje

Gdybym byla blachara, polecialabym na Ciebie...
                              Ale nie jestem, wiec lece na Twoje auto!

Comment

Working...
                              X