Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

czemu tak drogo??

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• czemu tak drogo??

mam 23 lata prawo jazdy od 3 lat kupuje honde civic sport 2005(diesel) i za oc z Ac pokazuje mi w kalkulatorze ze zaplace ok 6000-8000 zl czy to mozliwe???
    dlaczego tak drogo??

prosze o pomoc??gdzie pytac?? itp itd??

Pozdrawiam gosia

Tak, to możliwe
    Jestem w podobnym wieku, prawko mam troszkę dłużej i też mi wyliczyli OC + AC za 5000 minimum
    Zrób kogoś z rodziny (kto ma zniżki) współwłaścicielem i zapłacisz o wiele mniej

PSGarage - MECHANIKA - ELEKTRYKA - SWAPY

Comment

moze miales jakas stluczke i zaznaczylas to w opcjach?
      ogolnie na AC sie nie znam bo nie mam na tyle swiezego auta, jak dla mnie zobacz ile wyniesie cie najpierw samo OC, pozniej mysl o AC! kumpel ma A4 1,9d za OCAC placi cos kolo 2500/rok, ale ma 30% znizek wiec ciebie moga tyle wycenic
      Last edited by Gość; 29-09-2009, 21:12.

Comment

Zamieszczone przez Niuncia1986 Zobacz posta
        mam 23 lata prawo jazdy od 3 lat kupuje honde civic sport 2005(diesel) i za oc z Ac pokazuje mi w kalkulatorze ze zaplace ok 6000-8000 zl czy to mozliwe???
        dlaczego tak drogo??

prosze o pomoc??gdzie pytac?? itp itd??

Pozdrawiam gosia
        wiem z tego miałem kiedys jak byłem młody tez płaciłem duzo,nie osiagnełasz wieku 25 lat to bedziesz płaciła wyzszą stawką i krótki okres prawa jazdy a to tez liczy sie do kalkulacji no i młody wiek auta pewnie policzyli za całos ubezpieczenia czyli OC,AC,NW i KR
        sigpiccivic 5D 2.0iTD 110KM http://www.youtube.com/watch?v=18K4cr5NWNc

Comment

Do 25-26 roku życia (zależnie od ubezpieczyciela) Towarzystwa Ubezpieczeń stosują zwyżki najczęściej w wysokości 20-30%. Wysokość tej zwyżki jest ustalana indywidualnie przez T.U.

Osobiście na Twoim miejscu ubezpieczyłbym i zarejestrował auto na rodzica, a Ty zostałabyś współwłaścicielem. Najczęściej T.U w takim przypadku zsumuje Twoje zwyżki ze zniżkami Twojego rodzica. Oprócz tego zaczną Ci się liczyć lata bezszkodowej jazdy.
          Niektórzy ubezpieczyciele biorą pod uwagę tylko zwyżki/zniżki starszego i bardziej doświadczonego kierowcy.
          Last edited by analyzer64; 30-09-2009, 11:19.

Comment

Dokładnie zrób tak jak piszą poprzednicy... zrób rodzica współwłaścicielem a będziesz płaciła dużo dużo mniej... Masz 23 lata więc jesteś w grupie największego ryzyka stąd te ceny... dla przykłądu moja siostra za samo OC by płaciła ok 1700 zł, zrobiła ojca współwłaścicielem i placi 377 zł rocznie. Tylko pamiętaj że jak będziesz kupować auto to na umowie kupna-sprzedaży muszą być podpisy Twój i rodzica którego dopiszesz... jesli tego nie zrobisz to tez nie ma tragedii, tylko wtedy trzeba się udać do Skarbówki i dokonać darowizny 50% na rodzica i jest gitara
            Życie jest za krótkie, żeby jeździć dieslem...

Comment

Zamieszczone przez Remek Zobacz posta
              Dokładnie zrób tak jak piszą poprzednicy... zrób rodzica współwłaścicielem a będziesz płaciła dużo dużo mniej... Masz 23 lata więc jesteś w grupie największego ryzyka stąd te ceny... dla przykłądu moja siostra za samo OC by płaciła ok 1700 zł, zrobiła ojca współwłaścicielem i placi 377 zł rocznie. Tylko pamiętaj że jak będziesz kupować auto to na umowie kupna-sprzedaży muszą być podpisy Twój i rodzica którego dopiszesz... jesli tego nie zrobisz to tez nie ma tragedii, tylko wtedy trzeba się udać do Skarbówki i dokonać darowizny 50% na rodzica i jest gitara
              Za darowizne jest duży podatek . Najlepiej podpisać umowę z rodzicem o sprzedaży auta w iluś tam procentach i wtedy zostaje współwłaścicielem .

Comment

ja miałem taki przypadek, może to pomoże.
                Mam 24 lata i 7lat prawko, czyli nie mam żadnych zniżek i zwyżke za wiek.
                Jest luka prawna w ubezpieczeniu "HESTIA" na dowodzie jestem tylko ja sam (a opłacony jest na ojca i na mnie, na pokwitowaniu tym dla policji jestem tylko ja, a na całej umowie OC którą dostałem jest wpisany pierwszy ojciec a później ja.) i nie mam współwłaściciela. Samochód gdyby był opłacony tylko na mnie zapłaciłbym ok 1500zł. A tak to jakieś 480zł. Pozdrawiam.

Comment

Zamieszczone przez Remek Zobacz posta
                  .....Tylko pamiętaj że jak będziesz kupować auto to na umowie kupna-sprzedaży muszą być podpisy Twój i rodzica którego dopiszesz... jesli tego nie zrobisz to tez nie ma tragedii, tylko wtedy trzeba się udać do Skarbówki i dokonać darowizny 50%....
                  ..też mi tak tłumaczyli do momentu aż znalazłem HESTIE, więc samochód jest tylko mój tak jak chciałem i za rok już bede mógł opłacić go na siebie.

Comment

Co do podatku i darowizny.... Bzdura... darowizna dokonana między np. córką a rodzicem jest zupełnie bezpłatna...!!! zobacz sam... https://gospodarka.gazeta.pl/pieniad...3,5096714.html
                    Last edited by Remek; 30-09-2009, 22:49.
                    Życie jest za krótkie, żeby jeździć dieslem...

Comment

Jest dokładnie tak jak mówi Remek - od darowizny po liniii prostej nie płaci się podatku
                      Ja tak właśnie zrobiłam - z tymże tatuś dostał tylko 5% pojazdu
                      Najławtwiej jest od razu podpisać umowę z przyszłym współwłaścicielem(=dawcą zniżek).
                      Jeśli chodzi o Hestię to wiem, że przy pierwszej stłuczce spowodowanej przez Ciebie - współwłaściciel nie traci zniżek

PSGarage - MECHANIKA - ELEKTRYKA - SWAPY

Comment

Można też podpisać z rodzicem kolejną umowę, gdzie sprzedajesz mu powiedzmy 51% samochodu, a do rejestracji zabierasz umowę tą którą sam podpisałeś i tą z twoim rodzicem i gra gitara. Ja tak zrobiłem i nie miałem problemów.

Comment

Ale sprzedaż obarczona jest podatkiem od wzbogacenia, w przeciwieństwie do darowizny. Dlatego jeśli współwłasność ma mieć miejsce między dwoma osobami spokrewnionymi w linii prostej, to lepszym rozwiązaniem jest darowizna.
                          VI gen., 5d, '98, D14A8

http://www.honda-civic.pl/showthread...=puchatkow%F3z

Comment

Osobiście uważam, że nie warto robić takich komplikacji z umowami. Po prostu do kupna pojazdu zabieramy tatusia lub mamusię (zależnie które ma więcej zniżek ) - podpisujemy się obydwoje w odpowiednich miejscach na umowie, to samo robimy na umowie OC/AC i po sprawie.

Comment

A jeśli kupuję samochod od osoby która prowadzi dzialalosc gospodarcza to ona wystawia mi fakture. Na fakturze mozna wpisac tylko jedną osobe. Wiec aby dopisac wspolwlasciciela mozna zrobic jeszcze jedna umowe kupna - sprzedazy gdzie umiescimy wspolwlasciciela lub po kupnie samochodu sprzedac 1/100 temu kto ma znizki (rodzic moze dostac darowizne)

Comment

Working...
                              X