Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

kupno a podatek

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• kupno a podatek

Witam!
    Zamierzam kupić samochód od osoby prowadzącej działalność gospodarczą. Domyślam się, że podstawą zakupu bedzie umowa sprzedaży i wystawiona przez niego faktura VAT. Dzieki temu to nie ja zapłacę wzbogacenie tylko sprzedający. Czy dobrze rozumuję...??
    Proszę o pomoc

wg mojej wiedzy jak na fakture to nie placisz podatku
    sigpic

Comment

tak jak Can prawi..jesli ktos ma dzialalnosc..to umowy nie musisz brac bo wtedy bedziesz placil podatek vat..w takim przypadku umowa jest Faktura Vat.szczegołowa!
      i wtedy nie płacisz podatku Vat tylko sprzedajacy.

Comment

Mi się wydaje, że to nie do końca tak - jak sprzedajacy wystawi Ci fakturę, to doliczy Vat a Ty fakturę płacisz w całości więc z podatkiem. Natomiast umowa kupna - sprzedaży jest obłozona innym podatkiem - od czynności cywilno - prawnych. Tak czy siak od podatku nie uciekniesz.
        Jeżeli prowadzisz działalność gospodarczą to część (nie wiem jakie kwoty wchodzą wchodzą w rachubę) poadtku Vat będziesz mógł sobie odpisać.

Żeby była jsność- korzystniej jest kupić na fakturę Vat - bo faktura już z vat-em powinna opiewać na umówioną kwotę.
        Jeżeli kupisz na umowę - zapłacisz umówioną kwotę i podatek od czynnosci cywilno - prawnych.
        Last edited by netka; 01-09-2009, 22:09.

Comment

Working...
        X