Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Gdzie sprawdzić VIN - kolizje, wypadki, licznik - historię

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Gdzie sprawdzić VIN - kolizje, wypadki, licznik - historię

Cześć nie wiem czy w dobrym miejscu pisze jak nie to proszę o przeniesienie wątku.

Niedługo kupie Honde Civic VIII od Niemca lub Szwajcara tu pytanie jaką stronę polecacie do sprawdzania VIN coś w stylu historia pojazdu z gov.pl przebieg itp.
    1. chyba że jest jakaś strona lub centralna baza Hondy gdzie za nie wygórowana cenę mogę sobie sprawdzić auto po VIN. Nie jestem tak ogarnięty w tym temacie ale wydaje mi się że powinien być jakiś centralny system serwisowy Hondy na Europe i ewentualny dostęp za opłatą do niego.
    2. Albo w grę wchodzi serwis aso Hondy ale tu pewnie po znajomości. Randomowa osoba nie sprawdzi ?

Pozdrawiam.
    Last edited by pytatrolololo; 28-05-2020, 19:21.

Jeśli chodzi o dane zagraniczne to na historiapojazdu.gov.pl będziesz mógł zobaczyć jedynie wskaźnik czy był odnotowany wypadek, złomowanie czy odpalenie poduszek.

Co do dokładnego (płatnego raportu) to stron jest masa. Począwszy chyba od najbardziej znanych czyli carfax czy autoDNA po jakieś zupełnie inne dziwne strony.
    Nie polecam i nie reklamuję tutaj niczego. Wpisz sobie w googlu sprawdzenie VIN i będziesz miał mnóstwo stron tańszych bądź droższych do sprawdzania VINu

Słyszałem opinie ze do aut z USA poceją ludzie Carfaxa... Nie wiem, nie korzystałem.

Korzystałem za to z Carverticala i za około 40PLNów otrzymałem fajny raporcik.
    The 1st. - EJ9
    The 2nd. - ES7
    The 3rd. - FD7
    The 4th. - CU2
    ------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------

Comment

Dzięki za odpowiedz.

Co do historiapojazdu.gov.pl to z tym też może być problem jeżeli nie będę miał nr rejestracyjnego to mi nie wyszuka informacji a zazwyczaj oferty aut są bez tablic bo niemiec boi się że ktoś spowoduje wypadek i na jego konto pójdzie. Są ogłoszenia z tablicami niemieckimi, vin + data pierwszej rejestracji ale niestety to też nie dział jak próbuje na tym portalu sprawdzić.

Dlatego szukam jakiejś alternatywy i liczę na opinie forumowiczów, sprawdzać każdą stronę i płacić np 40 - 50 zł to raczej nie chce. Sam znalazłem z cztery strony do sprawdzania vin ale nie mam pewności czy przypadkiem na którejś przykładowo w ogóle nie będzie informacji albo będą szczątkowe.
      Zastanawiam się czy nie ma jakiejś dedykowanej strony do sprawdzania VIN Hondy np. na wzór tego co ma BMW lub ewentualnie jakaś zagraniczna stronka.

Pozdrawiam

Comment

Zamieszczone przez pytatrolololo Zobacz posta
        Zastanawiam się czy nie ma jakiejś dedykowanej strony do sprawdzania VIN Hondy np. na wzór tego co ma BMW lub ewentualnie jakaś zagraniczna stronka.
        Zapomnij. Nie marnuj kasy na płatne strony. Rozsądniej wydasz kasę jak weźmiesz rzeczoznawcę albo znawce marki i zapłacisz za usługę.
        Auto kierownika: Honda Civic VIII gen (FD7) Comfort, R18A2, 2011r. Był Civic VI 1.4 MB2 1995r., Accord VI 1.8 CH6 2001r.
        Auto kierowniczki: Honda Civic VII gen (EU8) LS, Hatchback 5d, D16V1 2004r.

Comment

Mniej więcej znam bolączki Hondy, sam mam wersje 6, i pomagałem w zakupie jeszcze innych 2 Hond, po za tym nie będę sam.
          Chcę wykluczyć możliwość że sprzedawca zamierza mnie orżnąć na wstępie np. z kręconym licznikiem. Widząc historię przebiegu mam już pewne pojęcie, owszem miedzy badaniami można sobie cofnąć ale nawet teraz zdarza się że w niemczech ponad 300 tys a w Polsce jak rejestruje 200 tys . . . Żaden rzeczoznawca się nie połapie czy przypadkiem nie było kręcone chyba że przyjdzie z komputerem i programem sprawdzi że było cofane . . . kiedyś coś podobnego widziałem na yt ale nie z Hondą.

Tak więc liczę na kolejne sugestie

Comment

Zamieszczone przez pytatrolololo Zobacz posta
            w niemczech ponad 300 tys a w Polsce jak rejestruje 200 tys
            jeśli sprzedawca lub komisant, pośrednik się z tego nie wytłumaczy to jest kryminał.
            Kierownik Działu Diesla

Comment

Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
              jeśli sprzedawca lub komisant, pośrednik się z tego nie wytłumaczy to jest kryminał.
              Niestety nie ma wiarygodnego, korzystałem z carVertical, Autobaza.pl, autodna w każdym przypadku tylko rozkodowany vin i tyle zero informacji na temat przebiegu, wypadku itp . . .

najgorsza strona z tych trzech to carVertical a oto raport dosłownie nic.
              Poznaj historię swojego pojazdu dzięki naszej kompleksowej usłudze sprawdzania historii. Wyświetl raport historii i dowiedz się o uszkodzeniach, przebiegu, kradzieżach i innych wpisach.

Reasumując nie polecam żadnej strony, na historia pojazdu z gov te same informacje za darmo. Jak widać auta z niemiec w ogóle nie są ewidencjonowane pierwsze wzmianki o przebiegu to w momencie jak następuje pierwszy przegląd w Polsce.
              Jak widać nie opłaca się brać auta z niemiec bo i tak nie znajdziesz żadnej informacji na jego temat, jedynie w ASO danej marki.

Comment

Panowie czy ktoś ma doświadczenia i czy coś się zmieniło o ostatnich wpisów w 2020 roku ?? potrzebuję kupić pojazd...

Równoległy temat tutaj:
                Gdzie sprawdzić historię po numerze VIN?

Ja pisze tu.
                Zainteresowałem się tematem sprawdzenia pojazdu po VIN. ... i teraz tak, pojazd 10 letni i wpisuję sobie VIN ...pierdu, pierdu... na stronie DNA lub autobaza.pl jest darmo hehe,,, informacja o tym "co" jakie zagadnienia będzie miał Raport ... który zakupię za PLN .

Piszą fajnie wręcz super! że będzie:
                • dane pojazdu (m.in. marka, model, rocznik, silnik),
                • informacje o szkodach i kolizjach,
                • wynik weryfikacji w bazach kradzieżowych,
                • aktualny przebieg,
                • archiwalne zdjęcia z aukcji sprzedażowych.

a faktycznie dostaję w tej informacji:
                - historia sprawdzeń,
                - informacja techniczna o pojeździe,
                - rok produkcji,
                - informacja o ilości zawartych umów ubezpieczeniowych,
                - informacja o przebiegu z przeglądów technicznych,
                - informacja o poszukiwaniach - kradzieży,
                - wycena szacunkowej wartości rynkowej,

panowie, nie no jaja jakieś. Na czacie pisze z babką co on-line czatuje. Pytam i kieruje swoją cała rozmowę na:
                - czy dostanę informację o ilości kolizji??
                - ona, tak pod warunkiem że taką informację ubezpieczalnia przekazała do DNA, ( dopytuję, czyli jak np. PZU nie przekazało - to DNA tej informacji nie ma. Pytam czy PZU wam przekazuje? - nie. Wyprosicie o to - nie? macie prawo prosić i otrzymyuwać takie dane - nie.
                - no to na kiego wuja mi ten raport w którym nic nie ma? a to co jest to znam.
                - chce informację i o ilości kraks, wypadków i innych zdarzeń drogowych.
                - no to tylko w ASO jak jeździł do aso, i w ubezpieczalni ale trzeba znać w której się ubezpieczał, a jak nie ma z panem sprzedawcy - to i tak nikt panu nic nie powie.
                - no ale piszecie bardzo fajne pierdolety:
                Przebiegi pojazdu
                Archiwalne zdjęcia pojazdu
                Historia zdarzeń
                Historia internetowa
                Historia przeglądów technicznych
                Opcje wyposażenia
                Usterki fabryczne
                - gdzie to znajdę?
                - no nie wszystko jest podawane,
                - no jak nie ma przymusu to i nikt nie podaje, to po co mi ten Raport bez którego to ja 90% wiem bez płacenia.
                - nic nie poradzę.

Czemu robiłem dochodzenie? No sprawa jest taka, pojazd miał kolizję. Nie wiem tylko ile ich miał? Che wiedzieć na ile te kolizje wyceniano i co było robione? - tylko to.
                No i okazuje się że nie jest to takie proste do uzyskania.

zna ktoś sposób na uzyskanie - jak i od kogo informacji o ilości kraks i napraw. Oczywiście mówimy tylko o tych kolizjach które zostały zgłoszone w trybie - zdarzenie - policja- rozliczenie ubezpieczalni. Tak jak to się dzieje normalnie.
                Chce się dowiedzieć ile i jak poważne były to przygody. No i doopa, no nie idzie tego w taki oczywisty sposób uzyskać z tego typu raportów. Tam tak naprawdę nic nie ma. No ja nie chce płacić za strzępki informacji z których bez DNA wiem 90%.
                Kierownik Działu Diesla

Comment

Sprawdzam tu :

Chcesz kupić samochód, ale boisz się, że sprzedający zataił jakieś szkody? Zanim wydasz swoje pieniądze, zgłoś się do nas! Sprawdzanie VIN to nasza specjalność. Szukamy informacji o historii szkód pojazdu w bazie danych, żebyś Ty nie musiał tego robić.

Jak widzę że jest coś na rzeczy ( za darmo sprawdzisz) wtedy idę na carvertical. Oni w porównaniu do autodna przy pustych raportach zwracają kasę.

Sprawdziłem swoje poprzednie auta i o dziwo wszystko się zgadzało, kwoty które mi ubezpieczalnie wypłaciły także oraz daty , a traktowałem tą firmą jako wielką propagandę patrząc na YT i gwiazdki które to promują nagminie... Jednak się co do nich pomyliłem. Od razu zaznaczę że na totalne bzdury w przypadku innych aut które sprawdzałem także trafiłem.

Mam także ten przywilej że auto mam na Szwabskich tablicach i ludki z dekry mają swoje bazy danych i podczas tuv nie robią mi problemu żeby pokazać całą historię auta.

Rambo jakiej marki Ci dokładnie informacje potrzebne?

Comment

nie chce danych podawać do publicznej wiadomości , chodzi o 2 motocykle Hondy i Yamahy.
                    Kierownik Działu Diesla

Comment

Working...
                    X