Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Rejestracja Hondy Civic + współwłasciciel

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Rejestracja Hondy Civic + współwłasciciel

Witam Serdecznie,

Dzisiaj rejestruje samochód. Na umowie kupna-sprzedazy jestem ja oraz moja mama. Teraz chce zarejestrować samochod na mnie i na moją mame aby mieć tanie OC.
    Nie wiem czy ja mam być właścicielem a moja mama współwłascicielem czy na odwrót, abym mogl miec znizki przy OC ?

Podatku nie place gdyz auto nabyte w komisie, czy mam jechac do Urzedu Skarbowego i przedstawic umowe kupna-sprzedazy aby pokazac, ze jestem zwolniony z podatku, zeby potem nie miec problemow ?
    Czy od razu jechac do wydziału komunikacji miejskiej w celu rejestracji ?
    Ile czeka się na rejestrację ? Potrzebuje jak najszybciej nr rejestracyjnego aby wykupic abonament na bilet parkingowy.

Jesli mama ma znizki to ona wlasciciel a ty wspolwlasciciel.

Koszt to 180zl tak + -
    tablice dostajesz od razu jak i dowod czasowy.

Skarbowka cie nie interesuje w tym wypadku jak najdalej od niej :P

Comment

gremlas dziekuje bardzo.
      Pytanie mam jeszcze czy moja mama ma znizki, jezli nigdy nie kupila samochodu ani nie miala oc itp. Jedyne co ma to prawo jazdy od ponad 30 lat.

To od razu jak do nich bede szedl zarejestrowac to zabrac stare tablice i im dac ?

Comment

Zniżki będzie mieć na pewno tylko nie jestem przekonany co do wielkosci tych zniżek... Jak sprzedawałem poprzednie auto to nowy właściciel miał poniżej 25 lat wiec ubezpieczenie zapisał na mamę, która nawet nie ma prawa jazdy, ale w świetle prawa coś jakoś jest, że w sumie dawno skończyła 25 lat i tu coś się liczyło. Z tego co mówił jak by zapisał ubezpieczenie na siebie to by wykosztował się prawie 2 tysie a jak na matkę coś koło tysiaca (też nie mało no bo nie miała prawa jazdy), ale zawsze ileś mniej.

Comment

Zamieszczone przez tresbien Zobacz posta
          gremlas dziekuje bardzo.
          Pytanie mam jeszcze czy moja mama ma znizki, jezli nigdy nie kupila samochodu ani nie miala oc itp. Jedyne co ma to prawo jazdy od ponad 30 lat.

To od razu jak do nich bede szedl zarejestrowac to zabrac stare tablice i im dac ?
          Jak się orientuje to po 2 czy trzech latach braku kontynuacji opłacania oc tracisz wszystkie zniszki jeżeli mama twoja nie miała na siebie lub nie była współwłascicielem samochodu to logicznie i nie miała zniżek a samo posiadanie prawa jazdy od 30 lat nie uprawnia do posiadania zniżki kupując samochód zaczyna od zera

Comment

Rozumiem to ja musze byc wspolwlascicielem a moja mama wlascicielem.
            Czy zatem jest koniecznosc wizyty mojej mamy w urzedzie czy wystarczy moja obecność ?

Comment

jesli Twoja mama ma prawko to ma znizki takie same jak ma Twoj tata, jest jego zoną. Możesz mieć auto na siebie w dowodzie będziesz tylko Ty. A w ubezpieczeniu podasz mame. Która będzie miała tyle znizki ile ma Twoj tata.

Comment

Zamieszczone przez tresbien Zobacz posta
                Rozumiem to ja musze byc wspolwlascicielem a moja mama wlascicielem.
                Czy zatem jest koniecznosc wizyty mojej mamy w urzedzie czy wystarczy moja obecność ?
                Jeżeli mama jest właścicielem to ona załatwia rejestrację ty mozez być lecz nie koniecznie ale właściciel tak

Comment

Wiem że się tak da bo jakieś 2tyg. sam tak robiłem u siebie, nie chciałem mieć juz auta na pół heh tylko sam być właścicielem. Tobie tez znizka będzie się robić ile posiadasz auto.

Comment

Oboje musicie isc, wasze dane sa wypisane na karcie rejestraxyjnej.

Co do znizek to vandarko ma racje, samo posiadanie prawa jazdy nie daje ci znizek.
                    Ty jesli masz ponizej 25 lat to masz same zwyzki z racji na wiek.
                    jesli zarejestrujesz na mame to tylko ci zwyzki spadna i zaplacisz po normalnej cenie, czyli jakos 1100zl

Mat co ty za glupoty piszesz!!!

mama ma znizki bo jest zona taty ktory ma na siebie samochod, haha dobre

Jesli ojciec ma auto to zona moze a nie musi byc wspolwlascicielem. Jesli jest to znizki przechodza takze na nia.

Tak samo jest w tym wypadku.
                    Last edited by gremlas; 20-04-2009, 10:29.

Comment

Po dowód rej możesz iść sam ale z dowodem mamy i wszystkimi podpisanymi przez nią papierami. Odnosnie OC jeżeli nie mieliście żadnego ubezpieczonego pojazdu to płacicie max. stawkę. Dodatkowo zapłacisz 20 % za wiek jeżeli nie masz 25 lat jak już wspomniano (zależne od Ubezpieczającego) .Dokładnie wytłumaczy Ci to przedstawiciel danego Towarzystwa Ubezp.
                      Last edited by zunio; 20-04-2009, 10:34.

Comment

kupiłem auto tylko na siebie bo tak już chciałem i w efekcje koncowym wyszło że auto mam tylko ja a ubezpieczenie jest na rodzica. Tylko Tyle że Tobie zniżki tez wtedy sie liczą i rosną z roku na rok. Tylko gdy zrobisz stłuczkę to jest tak samo jak na współwłaściciela czyli znizki lece po dwojgu.

Zaletą jest taka że ja mam juz auto na siebie i np za niecałe 2 lata będe mógł ubezpieczyć na siebie nie będe mieć tej zwyzki za wiek. i juz będzie auto całkiem moje. A Ty chcąc tak zrobić w Skarbowce bedziesz musiał iść z mama Ona zrobi Ci darowizne Ty zapłacisz jakis tam ok 2% od wartości auta. i Też będziesz miał już całkiem na siebie

gremlas mówie że 2tyg temu ja tak miałem. Tak się da, moja mama nie miała nigdy na siebie samochodu a ma 60%znizki, za co? wspolwlascicielem tez nie była. Ale tu chodzi o to że na Nią przechodzą zniżki ojca. Jesli nie wiesz jak jest to nie doradzaj.
                        a co do ceny OC to ja jakoś na 1.3 92r. wiek ponizej 25, znizki 20% a zwyzki za wiek 40% na siebie wyszło by mi ok 1200zł a tak OC kosztowało mnie 440zł na cały rok. i nie ma w dowodzie żadnego rodzica samochod jest moj i juz.

jesli już masz tak jak masz to możesz siebie napisac jako wlasciciela, to nie ma roznicy na kogo jest auto.
                        Last edited by zunio; 20-04-2009, 11:00.

Comment

Panowie zasada jest prosta jeżeli osoba będąca włacicielem i mająca współwłaściciela w oczywisty sposób za każdy rok bycia współwłaścicielem nabywa jakiś proceny zniżek jeżeli w tym przypadku tata jest jedynym własicielem i na oc jest tylko on nikt z rodziny nie nabywa zniżek chyba ze sądownie nabywa się prawo do samochodu , po śmierci właściciela w ten sposób przechodzi na matke czy jak zdecyduje rodzina na jakiegos członka rodziny >
                          Last edited by vandarko; 20-04-2009, 10:43.

Comment

Mat24 vs gremlas - kto ma racje ?

Mat24 na umowie kupna-sprzedazy auta musi byc Twoja mama (lub mozecie byc razem), a jesli nie ma Twojej mamy na tej umowie to nie mozna zarejestrowac na nią samochodu co z koleji przeklada sie na to, ze nie mozesz mieć jej zniżek.

Comment

szkoda słow.... idz tresbien do ubezpieczyciela to ci powiedza.

A z jakiej racji moga przechodzic znizki? Telepatyczkiem chyba, pozatym jesli w umowie masz siebie to tylko na siebie mozesz zarejestrowac, jesli z kims to oboje musicie byc na umowie

Vanderko napisal ci to po polsku.

Jezeli Moja hania jest zarejestrowana tylko i wylacznie na mnie to z jakiego powodu ma ktos inny przejmowac moje znizki ktore z roku na rok mam corazx wieksze?

Comment

Working...
                              X