Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolizja z dzikiem. AC wariant bezgotówkowy

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Kolizja z dzikiem. AC wariant bezgotówkowy

Ostatnio miałem przykrą sytuację. Wracając nocą z pracy uderzyłem w dzika rozwalając mojego Civika. Mam AC. Ubezpieczyciel zaproponował naprawę bezgotówkową w jakimś zaprzyjaźnionym warsztacie. Korzystał ktoś z takiego rozwiązania? Jest to dobra opcja czy lepiej wziąć kasę i zrobić to na własną rękę? Z racji że bardzo przyjemnie mi się tym samochodem jeździło chciałbym go jak najlepiej naprawić i dalej nim jeździć. W załączniku dodaje zdjęcia ze stanem mojej Hondy. Jak myślicie ile może wynieść naprawa? Na pierwszy rzut oka z części mechanicznych do wymiany jest tylko IC. Z blacharki to zderzak, nadkole, drzwi. Najgorzej że podczas zderzenia wywaliło poduchy kierowcy i pasażera.
    Załączone pliki

Ja bym brał kosztorys i naprawił w swoim zaprzyjaźnionym warsztacie. Zawsze jakaś kasa dla Ciebie zostanie, a musisz wkalkulować zwyżkę w następnym AC. gdy naprawisz w ich warsztacie nic Ci nie zostanie, a warsztat zgarnie niezła kaskę. Z doświadczenia- naprawialem z OC sprawcy, spieszyło mi się z naprawą. Wycena naprawy ok 3000, faktura po naprawie prawie 9000.
    Tak jak napisałem - musisz się z ubezpieczycielem dobrze targować. Przy drobnej stłuczce z AC zaczęli od 1500 zł, skończyliśmy na 4900, więc warto nie odpuszczać. Musiałem pisać 4 reklamacje

Comment

Ja bym wstawił do ASO o ile Twoje ubezpieczenie to obejmuje. Ewentualnie do jakiegoś zaprzyjaźnionego warsztatu, który zrobi to uczciwie. Warto przy okazji obalić moim zdaniem jeden mit - na takich rzeczach jeśli chce się zrobić dobrze to nastawmy się ,że nie zarabiamy. I tyle.
      www.4kolkaszczescia.pl

Comment

Zamieszczone przez Radon Zobacz posta
        Ja bym wstawił do ASO o ile Twoje ubezpieczenie to obejmuje.
        A jest takie które nie obejmuje?Pytam na serio.

Comment

Wg mojej wiedzy może takowe być
          www.4kolkaszczescia.pl

Comment

Ja bym nie naprawiał z AC. Sprawca jest ustalony. Nie wierzę by po takim uderzeniu ten dzik gdzieś pobiegł? musisz mieć dowody np. w postaci sierści na elementach karoserii i foto okolicy w której to zaszło, dobrze mieć świadka, ale foto przede wszystkim. Dzik jest czyjś! nie jest niczyj! Spróbuj na własną rękę strzelić sobie w lesie czy koło rowu w którym żeruje dzika . Za te zwierzęta odpowiada prawnie zarządca lasów państwowych tam kierujesz sprawę oni są ubezpieczeni od takich zdarzeń. Żeby była jasność z AC możesz naprawić ok, ale koszty kieruj do Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych.
            Jak dziki zjadały uprawy rolnikom to wypłacane maja z ubezpieczenia, tak samo jest na drodze, szkody wyrządzone przez zwierzęta leśne na drodze odpowiada RDLP.
            Last edited by rambo7; 18-07-2017, 07:17.
            Kierownik Działu Diesla

Comment

Tylko chyba w takim przypadku znaczenie ma czy przy drodze stał wcześniej znak ostrzegający o zwierzynie.

Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka
              Moja Honda
              https://www.civicforum.pl/showthread...044#post351044

Comment

Zamieszczone przez rambo7
                Żeby była jasność z AC możesz naprawić ok, ale koszty kieruj do Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych.
                Zamieszczone przez malina84 Zobacz posta
                Tylko chyba w takim przypadku znaczenie ma czy przy drodze stał wcześniej znak ostrzegający o zwierzynie.
                Nie RDLP lecz zarządca okręgu łowieckiego, który wypełniając obowiazku wynikające z ustawy - informuje zarządce drogi o konieczności zabezpieczenia: ZNAK, siatki, ciągi migracyjne zwierzyny itp.
                Ciekawe, ale reguluje to w pewnym stopniu prawo łowieckie...
                Odszkodowanie więc ciężko tu uzyskać, niejednokrotnie nie do końca wypełnienie obowiązków przez koło łowieckie (zleca zarządcy drogi odpowiednie oznakowanie) i przez zarządce drogi (stawia znaki), nie prowadzi w drodze sądowej do wypłat...

Comment

Miałeś wykupioną amortyzację ? Jak i też zamienniki? Czyli chodzi o to czy ci będą liczyć za amortyzację części i na jakich częściach możesz zlikwidować szkodę na oem czy zamiennikach ?

Comment

Jeśli masz sprawdzony warsztat, który przeprowadzi naprawę w fachowy sposób, oraz dobre AC, tj. bez amortyzacji części oraz naprawa na częściach oryginalnych, to śmiało wstawiaj tam auto. Odpada Ci duża część spraw związanych z naprawą. Jak warsztat jest faktycznie "zaprzyjaźniony", to spokojnie ustalisz z nimi koszty naprawy i będziesz dokładnie wiedział, jaką kwotę zgłosili do ubezpieczenia. Jest to o tyle ważne, że w kolejnym roku na pewno wzrośnie Ci stawka za ubezpieczenie AC (chyba że masz ochronę zniżek), więc im niższe koszty naprawy, tym mniejszy będzie ten wzrost.
                    Mój czarny 8gen

Comment

podstawowe info: https://gazetapowiatowa.pl/wiadomosc...odszkodowanie/
                      oraz
                      Jak uzyskać odszkodowanie za zderzenie z sarną, łosiem lub innym dzikim zwierzęciem? Kiedy kierowca może oczekiwać odszkodowania? Do kogo powinien się zgłosić, aby otrzymać stosowną rekompensatę za uszkodzony pojazd? Kierowca jadący po zmierzchu poza terenem zabudowanym, jest narażony na zderzenie z dzikim zwierzęciem. Najczęściej kierowcy borykają się z sarnami oraz dzikami. Gdzieniegdzie prawdziwa plagą są...

oraz
                      Trudno wyhamować, gdy na drogę nagle wbiega dzikie zwierzę. W takich chwilach bardzo łatwo o kolizję z dzikiem lub sarną. Dochodzenie odszkodowania za zderzenie z dzikim zwierzęciem nie jest łatwe. Kto ponosi odpowiedzialność?

próbować powalczyć warto.
                      Kierownik Działu Diesla

Comment

Working...
                      X