Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Utrata wartości handlowej pojazdu w wyniku kolizji

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Utrata wartości handlowej pojazdu w wyniku kolizji

Być może większość z Was o tym wie, ale może komuś się przyda to co napiszę.

Kiedy likwidujemy szkodę powstałą w wyniku kolizji wtedy oprócz pokrycia kosztów naprawy samochodu możemy się ubiegać o dodatkowe zadośćuczynienie w wyniku utraty wartości handlowej pojazdu.

Tutaj -> https://mu.rf.gov.pl/65/art-5.html można przeczytać:
    Odszkodowanie za uszkodzenie samochodu może obejmować oprócz kosztów jego naprawy także zapłatę sumy pieniężnej, odpowiadającej różnicy między wartością tego samochodu przed uszkodzeniem i po naprawie” (sygn. akt III CZP 57/01).W uzasadnieniu uchwały można przeczytać m.in., że rzecz zawsze ma taką wartość majątkową, jaką może osiągnąć na rynku. Z przepisu art. 361 § 2 k.c. wynika obowiązek pełnej kompensacji szkody. Wartość samochodu po jego naprawie to nic innego jak jego wartość rynkowa. Ponieważ wartość ta w wyniku uszkodzenia, choć później wyeliminowanego, zmalała w stosunku do tej, jaką pojazd ten miałby na rynku, gdyby nie został uszkodzony, to kompensata powinna obejmować nie tylko koszty naprawy, ale także tę różnicę wartości.
    Kilka miesięcy temu miałem kolizję moim Civiciem i właśnie korzystałem z powyższych informacji. Auto zostało naprawione bezgotówkowo w ASO Hondy z ubezpieczenia OC sprawcy wypadku.
    A ja dodatkowo do ubezpieczyciela sprawcy napisałem maila, w którym poprosiłem o wypłatę takiego odszkodowania powołując się na wyżej wymienione przepisy i uchwały, dodatkowo argumentując, że nawet mimo naprawy w ASO na oryginalnych, nowych częściach przy ew. odsprzedaży potencjalny kupujący będzie wolał wybrać auto bezwypadkowe, więc moje już zawsze będzie miało niższą wartość. Po rozpatrzeniu wniosku przez ubezpieczyciela otrzymałem wycenę i po jej zaakceptowaniu wpłynęły dodatkowe pieniądze na konto.

Także zawsze warto wystąpić o wypłatę takiego odszkodowania - zwłaszcza w przypadku prawie nowego auta.
    Jest: 1985 Fiat 126p 650E, 2019 Jeep Compass 4x4 1.4t
    Były: 2002 Honda Civic Sedan 1.6 VTEC, 2015 Honda Civic Tourer 1.8 i-VTEC

Dobrze wiedzieć.

Comment

Warto też wiedzieć że:

Zamieszczone przez PZU
      Nie każda jednak naprawa powypadkowa pojazdu obniża jego wartość handlową. W związku z taką naprawą wartość handlowa pojazdu w niektórych przypadkach może wzrosnąć. Zgodnie z uchwałą Sądu Najwyższego z dnia 12 kwietnia 2012 r. (sygn. akt III CZP 80/11), w przypadku gdy naprawa powypadkowa pojazdu prowadziłaby do wzrostu wartości rynkowej pojazdu, odszkodowanie obejmujące celowe i ekonomicznie uzasadnione koszty nowych części i materiałów służących do naprawy uszkodzonego pojazdu, może ulec obniżeniu o kwotę odpowiadającą temu wzrostowi.

źródło: https://www.pzu.pl/szkody-i-roszczen...acje-dodatkowe

A swego czasu, chyba na TVNTurbo był przypadek (jakich niemało) - nowe, drogie auto, okazało się, że po jakiś przejściach, do których właściciel doszedł po czasie. Ale takich, które wcale go nie dyskwalifikowały (brak uszkodzeń konstrukcyjnych). Rozwiązanie przyszło z w/w ustawy lub jakieś innej postawy będącej też dla niej - w rezultacie wartość samochodu dla kupującego została obniżona (a sprzedany był jako nowy wiec w cenie katalogowej, naprawiony bardzo dobrze, przez samo ASO...) - przy czym nie pomiatam już w jaki sposób - czy w jakiś sposób Sąd uznał że Dealer musi uwzględnić utratę wartości handlowej nowego samochodu, czy to też było w drodze roszczenia...
      Last edited by markow71; 07-07-2017, 10:19.

Comment

Zamieszczone przez markow71 Zobacz posta
        Warto też wiedzieć że: (...)
        Przy czym podejrzewam, że o to co opisałeś to ubezpieczyciel się sam upomni, natomiast tego co ja opisałem, to sam z siebie na pewno nie da
        Jest: 1985 Fiat 126p 650E, 2019 Jeep Compass 4x4 1.4t
        Były: 2002 Honda Civic Sedan 1.6 VTEC, 2015 Honda Civic Tourer 1.8 i-VTEC

Comment

Working...
        X