Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zwrot części kwoty ubezpieczenia OC po sprzedaży auta

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Zwrot części kwoty ubezpieczenia OC po sprzedaży auta

Czy istnieje kalkulator wyliczający sumę zwrotu pieniędzy od ubezpieczyciela za OC po sprzedaży auta?

moja sytuacja:
    - sprzedałem auto którego OC za rok wyniosło ok 500 pln. Płaciłem je w dwóch ratach - drugą (ok 260 pln) opłaciłem na miesiąc przed sprzedażą
    zwróciłem się o zwrot niewykorzystanego OC do ubezpieczyciela (Link4) licząc na jakieś 150 - 200 pln, tymczasem na konto otrzymałem kwotę... 21 PLN!

jak oni to naliczają ?

napisałem odwołanie do Link4, oto ich odpowiedź:

W odpowiedzi na Pana e-mail informujemy, że zwrot składki w wysokości 21,67 zł dotyczy ubezpieczeń dobrowolnych.
    Płatność II raty przypadała na kwiecień a auto zostało sprzedane w maju. Polisa została opłacona w całości, na chwilę
    obecną nie wpłynęło wypowiedzenie nabywcy. Polisa została przepisana i jest kontynuowana. W związku z powyższym
    zwrot z OC się nie należy
    Czyli zwrócono mi jedynie stawkę za ubezpieczenie dodatkowe w stylu 'spadek gałęzi na samochód' itp.

Czy faktycznie jeśli nowy nabywca samochodu nie wypowie mojej polisy, może z niej korzystać a ja nie mam na to żadnego wpływu? Co w przypadku kiedy spowoduje wypadek?
    Last edited by szuwi; 07-06-2017, 19:26.

Comment

Sprzedajesz samochód, i masz obowiązek z nim przekazać nabywcy aktualne OC (OC jest związane z samochodem). W ciągu 30 (chyba 30) dni powinieneś też dopełnić obowiązku poinformowania Ubezpieczyciela o fakcie zbycia - nabywca może tego nie zrobić, i w związku z tym Ty nadal będziesz figurował jako właściciel auta (dla Ubezpieczyciela) co może też skutkować przedłużeniem przez Ubezpieczyciela na kolejny rok i egzekwowania od Ciebie składki OC - i trza się tłumaczyć.... Zwrot stawki OC możesz ew próbować odzyskać, jeżeli nabywca w ciągu 30 dni wypowie umowę OC (np celem przejścia do innego ubezpieczyciela). Tak więc najlepiej - po podpisaniu umowy sprzedaży: do wydziału komunikacji, zgłosić zbędność, i do ubezpieczalni - zgłosić sprzedaż. I trzymać papiery, Do mnie pół roku od sprzedazy zapukali mundurowi z mandatem za złe parkowanie - nabywca nie przerejestrował auta...Mimo że ja dopełniłem wszelkich formalności, nadal byłem właścicielem...

Comment

Rozumiem, ale właśnie w ten sposób postąpiłem - po sprzedaży auta powiadomienie i w wydziale komunikacji i u ubezpieczyciela.
        W związku z faktem, że do wygaśnięcia OC pozostało ok 5 miesięcy liczyłem na zwrot części składki, ale jak podałem, Link4 nie oddało mi z niej ani grosza ponad opcjonalnym ubezpieczeniem (w stylu wykupione wyższe NNW itp) - z uwagi, że nowy nabywca nie wypowiedział umowy OC.

Dla mnie to nielogiczne, co nie oznacza, że tego nie zakłada prawo - że nowy nabywca korzysta z mojego zapłaconego OC do końca okresu jaki opłaciłem i nic z tym nie mogę - jako były właściciel auta - zrobić.

Comment

Logiczne...Za badania techniczne, za które ty zapłaciłeś, tez nikt ci nie zwraca mimo ze właścicielem auta już nie jesteś...OC tak samo, jest częścią auta którą obowiązkowo zapłaciłeś i oddajesz z autem, dowodem i ważnym badaniem. Jeżeli nabywca z tego nie zrezygnuje (nie musi bo mu odpowiada), nie ma co oddawać...

AC i NNW są Twoje i nieobowiązkowe i za nie zwrot dostaniesz.

Comment

Miałem w zakładkach więc wrzucam. Też badałem temat jak kupowałem Hankę.

Po sprzedaży samochodu należy przekazać polisę OC nowemu nabywcy. Czy należy się zwrot składki? Dowiedz się więcej!

Comment

Jako sprzedający nie możesz w żaden sposób zastrzec, aby polisa nie przeszła na nowego właściciela. To, czy dostaniesz zwrot składki, zależy wyłącznie od woli kupującego. Jeżeli zdecyduje się on korzystać z polisy do końca jej trwania, umowa nie zostanie rozwiązana. Ochrona ubezpieczeniowa będzie trwać, a dla towarzystwa ubezpieczeniowego jest bez znaczenia, kto opłacił składkę i nie musi to być nowy właściciel.
              czyli jednak mieli rację, szkoda

Comment

I kółko się zamyka, następny samochód jak będziesz kupował to też z ubezpieczeniem i tyle w temacie. Te pieniążki kiedyś do Ciebie wrócą. Głowa do góry.

Comment

Przy sprzedaży możesz podać kupującemu druk z wypowiedzeniem umowy. Jeżeli się zgodzi podpisać to zabierasz (i wysyłasz pocztą!) do ubezpieczyciela. Ogólnie: sprzedajesz samochód wraz z polisą. Ale! kupujący powinien zgłosić się do TU z celu rekalkulacji składki- w praktyce tego nie robi i nikt go nie zmusi. TU (na ogół) nie ponagla nowego nabywcy, z 2 powodów: przy rekalkulacji na minus- TU musi zwrócić pieniądze. Przy rekalkulacji na plus, nowy nabywca wypowiada ubezpieczenie i TU musi zwrócić pieniądze.

Comment

Working...
                  X