Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Elektroniczny system sprawdzania polisy OC

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Elektroniczny system sprawdzania polisy OC

Ruszył elektroniczny system sprawdzania ubezpieczenia OC pojazdów prowadzony przez Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny. Dostęp do niego jest bezpłatny

Możliwość sprawdzenia czy dane auto ma polisę OC jest szczególnie istotna dla osób poszkodowanych w wypadkach, gdy sprawca kolizji nie chce okazać ubezpieczenia. Skorzystają z niej także planujący kupić używane auto.

Dotychczas konieczne było założenie konta na portalu Funduszu, a następnie czekanie na maila z informacją o tym w której firmie, i czy w ogóle, dany samochód ma polisę. Po unowocześnieniu systemu wystarczy wypełnić formularz „Sprawdź OC dla pojazdu" dostępny na stronie internetowej Ubezpieczeniowego Funduszu Gwarancyjnego podając: imię i nazwisko sprawdzającego, jego numer pesel oraz numer rejestracyjny auta, którego polisa jest sprawdzana.

W wyświetlanej na ekranie komputera odpowiedzi podawana jest teraz również jego marka. - Dość często osoby poszkodowane w wypadku pamiętają markę pojazdu, ale nie są pewne czy dobrze zapamiętały jego numer rejestracyjny. Podanie tych dwóch informacji łącznie ułatwia identyfikację

źródło onet.pl
    moja koHanka - Satin Silver 1,4is EJ9

Zamieszczone przez Ryba Zobacz posta

Dotychczas konieczne było założenie konta na portalu Funduszu, a następnie czekanie na maila z informacją o tym w której firmie, i czy w ogóle, dany samochód ma polisę. Po unowocześnieniu systemu wystarczy wypełnić formularz „Sprawdź OC dla pojazdu" dostępny na stronie internetowej Ubezpieczeniowego Funduszu Gwarancyjnego podając: imię i nazwisko sprawdzającego, jego numer pesel oraz numer rejestracyjny auta, którego polisa jest sprawdzana.
    Zanim opublikujesz taka informację sprawdź ją. Nadal trzeba czekać: "Sprawdzenie ubezpieczenia OC sprawcy wypadku (...) Jeżeli chcesz sprawdzić przez Internet, czy właściciel danego pojazdu posiada ważną polisę ubezpieczenia OC, skorzystaj z naszego systemu informatycznego. Potrzebny będzie numer rejestracyjny lub numer VIN pojazdu, data zdarzenia oraz adres mailowy. Pod ten adres przesłana zostanie:
    - informacja z OI UFG o numerze ubezpieczenia OC oraz nazwie firmy ubezpieczeniowej która wystawiła tę polisę, lub
    - informacja o braku danych o takiej polisie na dzień kolizji *
    Jest to najszybszy sposób uzyskania powyższych informacji."
    Jednak nigdzie nie napisano jak długo trzeba na to czekać. Dodzwonić też się nie można.

Sprawdzenie przebiegu ubezpieczenia OC (zaświadczenie)
    "Aby otrzymać taki dokument potrzebne jest wypełnienie Wniosku o wydanie zaświadczenia o przebiegu ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych i przesłanie go na adres [email protected]. Jest to najszybszy sposób uzyskania powyższych informacji."
    Nadal nic konkretnego.

Comment

Zamieszczone przez maciejka77
      Zanim opublikujesz taka informację sprawdź ją.
      Zanim opublikowałem tą informacje sprawdziłem ją, wpisałem wszystkie wymagane dane i chwile później miałem pełne dane o ubezpieczeniu tj. markę pojazdu, nazwę towarzystwa, adres agencji gdzie umowa została zawarta, i numerem polisy.

Zamieszczone przez maciejka77
      ...Nadal trzeba czekać ...
      ... Jednak nigdzie nie napisano jak długo trzeba na to czekać. Dodzwonić też się nie można.
      Na nic nie trzeba czekać, nie wiem skąd wziąłeś te informacje ale są już trochę nieaktualne.
      Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny uruchomił elektroniczny formularz do sprawdzania OC dla pojazdu.
      Nie jest już potrzebna rejestracja konta na portalu Funduszu i oczekiwanie na e-mail z informacją o tym w której firmie, i czy w ogóle, dane auto ma polisę. Teraz wystarczy wypełnić formularz dostępny na www.ufg.pl w zakładce ‘Sprawdź OC dla pojazdu'*. Potrzebne będą następujące dane: własne imię, nazwisko i numer pesel oraz numer rejestracyjny auta o które pytamy. Po kliknięciu przycisku ‘dalej' na monitorze komputera wyświetlona zostaje odpowiedź. Informacja jest bezpłatna.
      moja koHanka - Satin Silver 1,4is EJ9

Comment

Ja też spróbowałem otrzymać informację, i pomimo tego że wysłałem to rano (przed napisaniem pierwszego postu, tj. ok. 9 rano), do tej pory informacji nie otrzymałem.

Comment

Working...
        X