Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

oświadczenie a przyznanie się do winy

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• oświadczenie a przyznanie się do winy

Chciałbym wyjaśnić wątpliwości dotyczące odszkodowania z OC sprawcy.
    Mianowicie spisane oświadczenie nie jest prawnie wiążącym przyznaniem się do winy. Kiedy poszkodowany zgłasza szkodę do ubezpieczyciela sprawcy to wtedy ubezpieczyciel wysyła do sprawcy pisemko czy się zgadza ze stanem opisanym przez zgłaszającego szkodę i przyznaje do winy.
    Czy ktoś miał taką sytuację, że sprawca odmówił przyznania się do winy? Co w takim przypadku można zrobić? Czy zostaje tylko sąd?
    Civic VI 1.5 V-tec 1995 r. Sedan 4D

ja w swojej krótkiej karierze kierowcy miałem trzy stłuczki i za każdym razem wzywałem policje bo nie mam zamiaru tłuc się po sądach ,gdyż tylko to zostaje jak sprawca kolizji się nie przyzna mimo tego że napisał oświadczenie, a po drugie to o wiele dłużej trwa a tak dostajesz notatke z policji i jedziesz do ubezpieczalni i załatwiasz od ręki. Ostatnio jakiś stary dziadek przerysował mi delikatnie auto na parkingu wezwałem policje na drugi dzień pojechałem po notatkę i za jakieś 3-4 dni miałem jechać na oględziny a po oględzinach czekałem dosłownie jeden dzień na kasę sam się zdziwiłem że tak szybko to wszystko poszło także ja radze wszystkim zawsze wzywać policje

Comment

Tak jak pisał kolega powyżej, jeżeli jesteś pewny, że jesteś osobą poszkodowaną, to warto wezwac Policje, może troszke poczekasz na przyjazd ale jestes wtedy pewny, że druga strona nie zacznie mieszac kiedy przyjdzie do wypłaty odszkodowania i orzekania o winie.

Comment

To nie zawsze tak wygląda, miałem kiedyś stłuczkę (sprawca ubezpieczony w PZU). PZU nie czekało na potwierdzenie od sprawcy i od razu wypłaciło odszkodowanie. Za drugim razem (sprawca ubezpieczony w Warcie) czekałem chyba 3 miesiące bo Warta twierdziła, że nie ma potwierdzenie zdarzenia od sprawcy ale myślę, że w tym przypadku lecieli w ch***. W tych dokumentach, które wysyłają do sprawcy jest napisane, że jeśli w ciągu 7 dni (chyba) domniemany sprawca nie odeśle dokumentów lub nie zgłosi sprzeciwu to uznają jego winę.
        sigpic

Comment

Jeżeli dobrze napiszesz oświadczenie, to w nim możesz,a nawet powinieneś zawrzeć przyznanie się do winy sprawcy.
          sigpic

Comment

moim zdaniem napisanie samego oświadczenia i podpisanie się sprawcy pod nim jest równoznaczne z przyznaniem się do winy tylko co z tego jak się może wyprzeć tego i powie że był w szoku czy tam inną bajkę i pozostaje sąd

Comment

Working...
            X