Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kupno auta i teraz wielka niewiadoma

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Kupno auta i teraz wielka niewiadoma

Witam kupilem honde civic od starszego pana ładna zadbana i tak OC jest do marca 2012 opłacone przeglad zrobiony do marca 2012 czyli mam z głowy auto z innego woj.
    opłata skarbowa nie bo napisał na umowie 1000zł

I teraz moje auto jest wiecej warte ale jak napisał na umowie 1000zł to opłaty nie ponoszę?

Co z OC jest na niego co mam zrobić jezdzić na nim czy iść do ubezpieczyciela i przepisać na siebie ale wtedy oni mogą zrobić rekalkulacje i zamiast te 300zł co jest na OC wyliczą mi z 1500zł bo nie mam żadnych zniżek aa auto musi być na mnie, kolejna sprawa rejestracja auto po przegladzie mogę je zarejestrować na siebie z jego OC czy jak ?? Proszę o pomoc

witam musisz udac sie do urzedu skarboewgo zeby opłacic " podatek od wzbogacenia" to jest teraz chyba 3% wartosci samochodu- ale i tak oni maja swoje cenniki. chyba ze dobrze pogadasz to policza Ci z 1000. a z OC to najlepiej udaj sie gdzies do jakiegoś agenta i pogadaj wtedy wiecej sie dowiesz i od razu policzy Ci nowa składke przegląd musi byc jeszce minimum 1 miesiac wazny jak rejestrujesz
    Last edited by chudek; 15-03-2011, 11:10.

Comment

Przeglad mam rok wazny auto w papierach umiewie jest na 1000zl wiec nie musze placic podatku, a co do ubezpieczenie oc wazne caly rok na tego kolesia wiec chyba dopiero za rok policza mi moje skladki aa pytanie takie czy jak pojde rejestrowac na siebie czy te jego oc przejdzie czy jak to wtedy ??

Comment

Ja jak rejestrowalem swoja i rozmawialem z ubezpieczycielem to powiedzial mi ze moge jezdzic na tym OC które jest na poprzedniego wlasciciela z tym ze musze miec przy sobie umowe kupna/sprzedazy w razie kontroli policyjnej.

W zaleznosci od firmy w ktorej jest auto ubezpieczone jest mozliwosc przeniesienia skladki z jednego zakladu do drugiego (juz na twoje nazwisko)
        Ale to musisz juz z ubezpieczycielem zalatwic
        The 1st. - EJ9
        The 2nd. - ES7
        The 3rd. - FD7
        The 4th. - CU2
        ------------------------------------------------------------------

Comment

Czyli ide rejestrowac z poprzednim oc tylko musze wozic umowe albo kopie kupna auta dzieki

Comment

Do rejestracji Ci OC nie jest w ogole potrzebne. Tylko tablice stary dowód i karta pojazdu (jesli zostala wydana) i umowa.

Ja bym na Twoim miejscu jednak jeszcze zasiegnal informacji z pierwszej reki czyt. ubezpieczyciel.

Nic to nie kosztuje a zawsze masz pewnosc.
            The 1st. - EJ9
            The 2nd. - ES7
            The 3rd. - FD7
            The 4th. - CU2

Comment

Musisz placic podatego od wzbogacenia sie , moze sobie wpisac nawet 100 zł a i tak oni maja swoje wyceny . 3% od wzbogacenia sie bodajze + przerejestrowanie , jezeli przerejestrujesz to odrazu bym zrobil ubezpieczenie OC

Comment

może pomorze
                Jeżeli zamierzasz kupić używany samochód, koniecznie zwróć uwagę na nowe, obowiązujące od 1 stycznia 2006, przepisy dotyczące ubezpieczenia OC przy zmianie właściciela pojazdu. W przeciwnym razie możesz wpaść w pułapkę podwójnej składki.
                sigpic moje autko D16W4VTEC
                http://www.civicforum.pl/showthread.php?t=23460

Baggy Honda D14Vtec + Turbo 0.4b

https://www.youtube.com/my_videos?o=U

Comment

OC po zmianie właściela można przenisć na nowego - jest to jakaś tam opłata. Sam kiedyś kupowałem auto z OC i AC zadzwoniłem do PZU i powiedzieli że można przeniść i ewentualnie dopłacić bo poprzedni właściel mógł mieć jakieś zniżki które mnie nie obejmują. Natomiast jeździć z czyimś OC to raczej nie wolno bo OC jest nie tylko na auto ale na człowieka który w polisie jest wymieniony.

Moja była Honda Civic EK2 JDM D13B4
                  http://www.civicforum.pl/showthread.php?t=24172

Mój felieton "Samochodem przez Japonię."
                  http://www.civicforum.pl/showthread....535#post158535

Był Seat Leon 5F 1,4 TSI 125KM w kiju - jest Seat Leon 5F 2.0 TSI (190KM) z DSG

Tęsknota za Hanką jest ciągła.

Comment

Jak kupiłem swoje auto, miało zapłaconą pierwszą ratę ubezpieczenia przez poprzedniego właściciela. Poszedłem do agencji ubezpieczeniowej i tam dowiedziałem się, że mogę jeździć na tym oc tylko został napisany aneks do umowy w którym były moje dane. Drugą ratę zapłaciłem po cenie zniżek poprzedniego właściciela. Zniżki starego właściciela nie przechodzą na nowego a rok przejeżdżony na tym OC nie wlicza się do Twoich zniżek
                    moja koHanka - Satin Silver 1,4is EJ9

Comment

Working...
                    X