Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kupno auta z OC

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Jeśli Twój ojciec ma 60% zniżki i jest współwłaścicielem to dojdzie 20% Twoich zwyżej za wiek i czas posiadania prawka i w sumie dostaniecie 40% zniżek.

A jeśli ojciec nie chce być współwłaścicielem to nic nie załatwisz.A sposób o którym napisałeś jest fałszowaniem dokumentów i podlega pod kodeks karny.
    Last edited by Tomo1; 20-11-2010, 10:05.
    Honda Civic MB2 2000r. liftback 5D. D16W4

http://www.civicforum.pl/showthread.php?t=20077

Comment

Ale to bedzie tak ze on za swoje bedzie miał 60% aa na moje gdzie będzie współwłaścicielem będzie 40% czy ogólnie z 60% zrobi mu się 40%

Comment

Kolega nie łapie, że bez zgody ojca i ojca jako współwłaściciela auta nic nie zrobi, a sposoby o których pisze podpadają pod paragraf
        Moja była: Honda CRX del Sol VTi B16A2

Moja była: Honda Civic '92 EG8 1.5 (D15B7) automat (V gen) sedan 4D wer. USA

TPGarage - MECHANIKA - DIAGNOSTYKA - KLIMATYZACJA - WULKANIZACJA - SPAWANIE TIG/MIG - SPAWANIE PLASTIKÓW - PRANIE TAPICEREK SAMOCHODOWYCH

PRANIE TAPICEREK SAMOCHODOWYCH - WARSZAWA I OKOLICE

OGLĘDZINY SAMOCHODÓW PRZEZ ZAKUPEM - WARSZAWA I WOJ. MAZOWIECKIE

Comment

Nie, jeśli ma inny samochód zarejestrowany na siebie to dalej ma swoje 60% zniżki ale na Twoje auto gdzie będzie współwłaścicielem dostaniecie 40%.

Twój ojciec nie chce być współwłaścicielem dlatego że jak Ty spowodujesz wypadek to on też traci swoje zniżki, zresztą nie ma o czym gadać bo jak on nie chce to i tak nic nie załatwisz.

Comment

po pierwsze ja jak podpisywałem umowę to ojca nie było ze mną z tego co pamiętam to tylko był chyba potrzebny numer dowodu osobistego ( tyle że mój ojciec na to zgodę wyraził)
            po drugie jeśli ojciec boi się że straci zniżki to większość TU posiada już opcję wykupienia ubezpieczenia od straty zniżek ok 30zł to chyba kosztuje
            po trzecie ze zniżkami to najłatwiej wytłumaczyć że wysokość zniżki na dany samochód jest sumą zniżek i zwyżek wszystkich osób które są wpisane do dowodu np.
            samochód ojca -60% (ojca zniżki)
            samochód twój i ojca -60% (ojca zniżki) +30% (twoje zwyżki)= -30% zniżki
            Last edited by wilq696; 20-11-2010, 10:25.

Comment

No właśnie, "wyraził zgodę" i widnieje w dowodzie rejestracyjnym, w większości wydziałów komunikacji wymagana jest (i to jest zgodne z przepisami) obecność współwłaściciela przy rejestrowaniu auta lub jego pisemne upoważnienie. Jeśli kolega matias 21 zrobi tak jak napisał to jest to fałszerstwo, odpowiedzialność karna (jak wyjdzie na jaw a wyjdzie przy pierwszej szkodzie) i odsiadka albo zawiasy powodzenia
              Last edited by Tomo1; 20-11-2010, 10:30.

Comment

Macie racje no nic trzeba z ojcem zagadać po prostu choc nie zyje z nim najlepiej

Comment

a nie masz dziadka?? albo babci?? z nimi zazwyczaj żyje się lepiej
                  a i jeszcze jedno ważne jest gdzie chcesz się ubezpieczyć bo w dużych miastach jest dużo drożej niż na wsi np.
                  jeśli poprzedni właściciel jeździł na przykład w Wawce to ty pomimo że nie masz zinżek może wcale tak dużo nie będziesz musiał dołożyć
                  Last edited by wilq696; 20-11-2010, 10:48.

Comment

Ale oni musieliby mieć prawo jazdy, zarejestrowane auto na siebie i zniżki

Comment

Zamieszczone przez Tomo1 Zobacz posta
                      Ale oni musieliby mieć prawo jazdy, zarejestrowane auto na siebie i zniżki
                      I trzeba pamiętać o tym, że jak dziadkowie umrą (a nikt wiecznie nie żyje), a przy dziadkach prawdopodobieństwo zgonu jest większe, to później robi się problem (podział majątku, spłaty, itd). Może brzmi to jakbym nie miał uczuć, ale takie jest życie.
                      Moja była: Honda CRX del Sol VTi B16A2

Moja była: Honda Civic '92 EG8 1.5 (D15B7) automat (V gen) sedan 4D wer. USA

TPGarage - MECHANIKA - DIAGNOSTYKA - KLIMATYZACJA - WULKANIZACJA - SPAWANIE TIG/MIG - SPAWANIE PLASTIKÓW - PRANIE TAPICEREK SAMOCHODOWYCH

PRANIE TAPICEREK SAMOCHODOWYCH - WARSZAWA I OKOLICE

OGLĘDZINY SAMOCHODÓW PRZEZ ZAKUPEM - WARSZAWA I WOJ. MAZOWIECKIE

Comment

Dokładnie, niestety dziadkowie nie posiadają cóż pomyśle jeszcze może uda się jakoś z ojcem dogadać, dzieki za konkretne odpowiedzi

Comment

Rany, ale mieszacie
                          To ja się wypowiem jako,ze mam z tym codziennie do czynienia
                          Nie będę już pisał, kto miał rację, a kto nie, bo za dużo tego było. Napiszę tylko jak powinno być

1. Jeżeli chcesz ubezpieczyć auto na siebie + np mamę lub tatę, to muszą oni być wpisani na umowie kupna sprzedaży,a co za tym idzie wpisani w dowód,bo inaczej ich tam nie wpiszesz, chyba,że darowizną,a to za dużo zachodu.

2. Jeżeli Twój ojciec ma 60%, to mama też ma 60% zniżki jeśli są małżeństwem i nie mają rozdzielności majątkowej, także śmiało możesz brać mamę na współwłaściciela

3. Bez znaczenia "jak stary" będzie współwłaściciel/właściciel kalkulacja musi być liczona po najmłodszym, czyli po Tobie, ale zyskujesz 60% zniżki za bezszkodowość mamy lub taty.

Jak by coś jeszcze nie było jasne, to pisz na gg: 2897881

Jeszcze jedno,
                          Na przerejestrowanie samochodu i zawarcia umowy ubezpieczenia na siebie masz 30 dni wg ustawy
                          Last edited by pain; 22-11-2010, 16:48. Powód: scalanie
                          sigpic

Comment

Working...
                          X