witam wszystkich, moj problem polega na tym, że jestem zielony w sprawach papierkowych. Może to dlatego, że zaczynam przygode z motoryzacja. Przejdzmy do rzeczy. Kupiłem auto no i spisałem umowe na siebie nie miajac zadnych znizek. auto juz zarejstrowałem również na siebie. moje pytanie jest nastepujace, czy idzie jeszcze w tej chwili cos zrobic zeby przejąc zniżki od ojca? słyszałem o jakiejs darowiznie, ale nie wiem o co w tym wszystkim chodzi, prosze o pomoc.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Brak zniżek, a samochód już zarejstrowany.POMOCY
Collapse
X
-
mogles zarejestrowac auto na ojca i dac sie jako wspolwlasciciela pojazdu. teraz to nie wiem. raczej dodajac ojca jako wspolwlasciciela nie da sie przylepic jego znizek. chociaz...
no ale przynajmniej rok przebolejesz bez znizek jesli umowe juz podpisales
jesli zarejestrowales pojazd to chyba jest jeden dzien na podpisanie ubezpieczenia. inaczej za nieubezpieczone auto jedzie kara. chyba 100 euro dziennie
-
jesli masz ubezpieczenie w spadku po poprzednim wlascicielu i on nie wypowiedzial umowy u swojego ubezpieczyciela to nie ma problemu. umowe swoja jak masz podpisana na ubezpieczenie to raczej mozna anulowac zanim wejdzie w zycie. ale na ogol ubezp podpisuje sie tego samego dnia co sie konczy poprzednie, wiec chyba nie masz sie cyzm przejmowac
Comment
-
no właśnie jutro sie wybiore do kilku ubezpieczycieli i zobacze co za rady mi dadza..ale chciałem poradzić sie jeszcze was,bo macie pewnie wieksze doswiadczenie w tym niz ja, a ubezpieczyciel, pewnie na wstepie powie ze sie nie da z tym nic zrobic zebym jak najwieksze ubezpieczenie zapłacił
Comment
-
Zamieszczone przez majkelfu Zobacz postajesli masz ubezpieczenie w spadku po poprzednim wlascicielu i on nie wypowiedzial umowy u swojego ubezpieczyciela to nie ma problemu. umowe swoja jak masz podpisana na ubezpieczenie to raczej mozna anulowac zanim wejdzie w zycie. ale na ogol ubezp podpisuje sie tego samego dnia co sie konczy poprzednie, wiec chyba nie masz sie cyzm przejmowac
Comment
-
sprawa załatwiona, byłem w urzedzie skarbowym, wypisałem wniosek darowizny 1/2 auta na ojca ( nic nie płaciłem ) zaniosłem do wydziału komunikacji i oni dopisali ojca jako współwłaściciela no i ubezpieczac sie bede jutro w MTU właśnie no i ojca znizki beda brane pod uwage
Comment
-
Już po sprawie co prawda, ale wczoraj dowiedziałem się, że da radę ubezpieczyć samochód na osobę, która nie jest właścicielem ani nawet współwłaścicielem. W axie (w innych może też, ale nie sprawdzałem) daje radę tak zrobić. Dajmy na ten przykład - kupiłeś samochód i jesteś jedynym właścicielem na umowie - ale możesz wykupić ubezpieczenie na nazwisko swojego taty. Kolega tak zrobił i nie robili mu żadnych problemów.
Comment
-
i pamiętaj że musisz wypowiedzieć umowę ubezpieczalni poprzedniego właściciela w ciągu 30 dni od daty zakupy bo inaczej przyślą ci powiastkę że nie dokonałeś wpłaty jak ubezpieczenie się zakończy a jest przedłużane automatycznie i będziesz płacił dwa lub sprawa w sądzie
Polecam zadzwonić i dowiedzieć się jak należy przesłać im rozwiązanie umowy. Pozdro
Comment
-
A najlepiej spisywać umowę darowizny na 1/10 czy 1/7 auta, tak żeby wartość podarowanego przedmiotu nie przekroczyła bodajże 1000zł - wtedy jesteśmy zwolnieni z opłaty skarbowej
Ale żeby uniknąć niepotrzebnych kombinacji oczywiście najlepiej od razu spisywać umowę na siebie i osobę z której zniżek chcemy korzystać.Lv My H <3
Comment
Comment