Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kilka pytań w sprawie ubezpieczenia OC

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Kilka pytań w sprawie ubezpieczenia OC

Cześć,

zbliża się czas kiedy muszę wypowiedzieć OC firmie, w ktorej aktualnie mam ubezpieczone auto (auto kupione nie caly miesiac temu) jest to BENEFIA, ubezpieczyć pojazd chcę w PZU ojciec na duże zniżki no i będzie znizka za przejscie z BENEFIA do PZU zaplace 450zl/rok. Auto kupilem dokladnie 3.08.2010r. na swistku OC z BENEFII pisze ze OC umowe tzreba wypowiedziec w ciagu 30dni od daty zakupu pojazdu. No i teraz pytanka: Czy mogę wypowiedzieć OC np. 30.08.2010r. i jezdzic autem do 3.08.2010r. ? chodzi o to ze mieszkam 40km od miasta w ktorym znajduje sie ubezpieczyciel BENEFIA no i chcialbym pojechac autem i autem tez wrocic. PZU znajduje sie w moim miescie. Czy moge zakupic wczesniej ubepieczenie z PZU niz wypowiem umowe w BENEFII ? czyli np. dnia 30.08.2010r. przerejestrowuje auto i kupuje ubezpieczenie w PZU a potem 31.08.2010r. wypowiadam umowe w BENEFII, mozna tak ? i jescze jedno pytanie: czy ubezpieczenie szyb z PZU to nie sciema ? koszt 50zl/rok i niby jak peknie mi szyba przez tira jadacego przede mna to oni wymienia...

dzieki za pomoc,
    pozdrowka

Zamieszczone przez Danio Zobacz posta
    Czy moge zakupic wczesniej ubepieczenie z PZU niz wypowiem umowe w BENEFII ? czyli np. dnia 30.08.2010r. przerejestrowuje auto i kupuje ubezpieczenie w PZU a potem 31.08.2010r. wypowiadam umowe w BENEFII, mozna tak ?
    Jak najbardziej można.

Czy mogę wypowiedzieć OC np. 30.08.2010r. i jezdzic autem do 3.08.2010r. ?
    po 1 jak miałeś na myśli 03.09.2010 to niby można bo Benefia powinna obowiązywać do 03.09. Radził bym Ci jednak zachować ciągłość ubezpieczenia... tak na wszelki wypadek nie robić żadnych luk.
    po 2 Nigdzie nie musisz jeździć wszystko możesz załatwić listownie i nową umowę i rozwiązać starą. (tylko pamiętaj, że jak wysyłasz do benefii to poleconym za potwierdzeniem odbioru, tak na wszelki wypadek).

Comment

oczywiście chodziło o datę 03.09.2010r. - tak jak piszesz

a co do załatwiania listownego to np. wysyłam wypowiedzenie listem do BENEFII dnia 2.09.2010r. a on przychodzi dnia 4.09.2010r. - i co w takim przypadku ? liczy sie data nadania listu czy data otrzymania listu przez ubezpieczyciela ?

Comment

Widzisz, to zależy od towarzystwa. Teoretycznie data nadania listu, ale mogą wypowiedzenie uznać za nieskuteczne. Można wysłać listownie a oprócz tego np. fax (też z potwierdzeniem nadania). Albo nie czekać do ostatniej chwili z tym. Np. jak wysyłasz PIT do urzędu skarbowego to liczy się data nadania listu. Dla własnego bezpieczeństwa wyślij pod koniec sierpnia polecony priorytetowy za potwierdzeniem odbioru. Mi na ten przykład kończyło się 05.01.2010 wysłałem list polecony za potwierdzeniem a oprócz tego 04.01.2010 fax z potwierdzeniem nadania i doszedł on do nich "rzekomo" 08.01.2010 i już chcieli ode mnie wyciągnąć kolejną składkę.

https://www.tvn24.pl/12692,1658740,0...wiadomosc.html zgodnie z tym artykułem pismo musi dotrzeć do nich przed 03.09.2010 cyt:"A ponieważ pisma często wędrują długo, właściciel auta poniewczasie dowiaduje się, że musi płacić podwójne ubezpieczenie, bo stare towarzystwo zdążyło już przedłużyć umowę".

Comment

Biorąc cala sprawe na logike to jak wypowiem te umowe dnia np. 01.09.2010r. to moge jezdzic autem do konca dnia 02.09.2010r. nie do 03.09.2010r. bo sierpien ma 31 dni a na swistku jest mowa o dniach 30. Majac poprzednie auto po jego kupnie umowe wypowiedzialem dzien przed terminem 30dni od zakupu auta czyli po 29 dniach, nastepnego dnia przerejestrowalem fure i ubezpieczylem w PZU, nie mialem zadnych nieprzyjemnosci w zwiazku z brakiem ciaglosci ubezpieczenia OC zatem mozna wywnioskowac to ze ubezpieczenie jest wazne 30dni nawet jesli wypowiedzenie nastapi dnia 25 od zakupu, mam racje ?

dzis pisalem i dzwonilem do BENEFII w celu zapytania jak to tak na prawde jest ale sie nie skontaktowalem... jutro sprobuje.. najgorzej ze za bardzo to czasu nie mam..

Comment

zatem mozna wywnioskowac to ze ubezpieczenie jest wazne 30dni nawet jesli wypowiedzenie nastapi dnia 25 od zakupu, mam racje ?
            Po pierwsze wybacz za zwłokę, ale nie miałem możliwości przebywania na forum.
            Po drugie niestety właśnie tego nie wiem.
            Jak załatwisz sprawę to poinformuj co i jak

Comment

sprawa w sumie nadal w toku... mialem doplacic do auta jeszcze 900zl (komis poszedl mi na reke) no i doplacilem dzis te 9 stowek, przepisali a raczej wystawili juz taka ostateczna fakturke z data dzisiejsza... ucieszylem sie bo przerejestrowanie auta odwleka sie o miesiac :-) potem pojechalem do przedstawiciela BENEFII no i sie dowiedzialem ze to ubezpieczenie z ktorym kupilem fure moze byc przepisane na mnie, nic nie bede placil, zgodzilem sie bo to ubezpieczenie jeste jeszcze wazne prawie roczek, wiec warto, moglem to zalatwic od razu te przepisanie ale z racji tego ze nie przerejestrowywalem jeszcze auta to nie mozna przepisac na mnie OC bo bedzie roznica w nr. rejestracji... wiec moge miesiac jezdzic, pozniej musze przerejestrowac auto no i przepisac na siebie OC

a w komisie chcialem aby mi przepisali umowe na mego ojca i na mnie (tansze OC) bo jak kupywalem fure to na siebie wzielem tylko, no a teraz sytuacja zmienila sie no i mam pytanko czy moge pzrerejestrowac auto tylko na siebie ? (na fakturze z komisu widnieje dwoch wlascicieli, ojciec wlasciciel, ja wspolwlasciciel) nie chce z ojcem lazic po urzedach bo on nie kumaty lekko (moze taki wiek) :-)

Comment

Jeżeli w umowie jest 2 właścicieli autka to musi być zarejestrowane na 2. Nie weźmiesz tylko na siebie. Ale jest też i dobra strona tego, nie musisz go targać po urzędach. Wystarczy,że napisze Ci upoważnienie. Podczas rejestracji pobierają opłatę za upoważnienie (w moim przypadku 17.5zł 2 lata temu). Tylko zależy od urzędu czy sam sobie napiszesz, czy będziesz musiał wziąć ich druczek. I ostatnia sprawa, jeżeli macie inne adresy zameldowania, to musi być rejestrowany tam gdzie jest zameldowana osoba która była pierwsza wpisana w umowę.

Comment

z tym upoważnieniem to jak to w ogole ma wygladac ? jesli sam to napisze, bez druczka to tez bede musial placic te kilkanascie zl ?

Comment

To zależy od urzędu czy przyjmą twoje upoważnienie na czystej kartce czy życzą sobie na ich "szablonie".
                    https://https://www.google.pl/url?sa...ZxnunQ&cad=rja Tutaj masz wzór upoważnienia, zgodnie z dopiskiem tam, 17 zł nie płacisz za upoważnienie w rodzinie, ale to nie majątek i lepiej się przygotować na taką ewentualność . Ja musiałem płacić, ale nie miałem po rodzinie.
                    Last edited by kuri; 06-09-2010, 08:18. Powód: masło maślane :)

Comment

Working...
                    X