Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dobry mechanik poszukiwany - ŚLĄSK

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Dobry mechanik poszukiwany - ŚLĄSK

Witajcie,
    jestem włąścicielką zagazowanego Civica VII w benzynie. Od momentu zakupu są z nim wiecznie problemy Szukam dobrego mechanika w okolicach Gliwic, Zabrza, Rybnika albo Mikołowa.
    Odwiedziłam kilku polecanych mechaników i każdy na widok tego modelu, mało popularnego w PL, traci pewność siebie.... Z góry dziękuję za pomoc.

ale psuje się mechanicznie?
    bo rozumiem że potrzebujesz "mechanika-gazownika" do ustawienia i regulacji LPG? a nie stricte mechanika do rozbiórki silnika?

zerknij tu i poszukaj czy znasz kogoś z listy mechaników w swojej okolicy, sprawdź Śląskie:
    Sub-Fora: Sklepy-Warsztaty-Stacje ASO - https://www.civicforum.pl/forums/33-...aty-Stacje-ASO

poza tym w Dziale: Techniczne -INSTALACJA LPG może coś ciekawego znajdziesz: https://www.civicforum.pl/forums/81-INSTALACJA-LPG
    Kierownik Działu Diesla

Comment

Witaj rambo7,
      dzięki za linki. Zdecydowanie potrzebuje dobrego mechanika, regularnie serwisuję instalację ale "mój gazownik" jak i pewien znajomy stwierdzili, że z samochodem jest coś nie tak.
      Od momentu zakupu ciągle coś się dzieje. Na początku nagle stracił się płyn chłodzący, zbiornik był szczelny, od momentu uzupełnienia ilość płynu się nie zmienia. Wskaźnik tempertury płynu albo jest trochę przesunięty albo samochód nie do końca się nagrzewa, zdarzyło się kilka razy, że samochód przy temperaturze kilkunastu stopni na zewnątrz, nie nagrzewał się.
      Od roku obserwuję, że samochód traci moc. Wprawdzie ma 11 lat, 180 tyś na liczniku a ja w ciągu 2,5 roku zrobiłam 50tyś km. Samochód w momecie podjeżdzania pod górę (nawet niewielką) znacząco traci moc.
      Zużywa ok 1l oleju na 1000 km, od nowości jeździ na Castrol Edge 5W30. Dbam o wymianę filtrów, płynów, regulację zaworów itp.
      Ostatnio pojawiły się błędy:
      - PZ 172
      - PZ 420
      - PZ 118.
      Samochód przeszedł przez ręce 3 mechaników, jeden stwierdził, że wszystko ok, tylko może czujniki wariują, inny że autko wymaga remontu silnika za ok 2tyś zł a jeszcze inny, żę szykuje się remont silnika za 5 tyś zł. Jednak nikt nie powiedział nic konkretnego i nie był pewien swoich racji.
      Pewne jest to, że moja klima dogorywa i wymaga remontu za ok 2 tyś zł.

Comment

takie zuzycie oleju to juz sporo wiec pierscienie uszczelniacze do roboty wiadomo tzw góra silnika w rybniku jest serwis niezalezny specjalizacja hondy ja tez jestem ze slaska i jezdze do morawicar pod krakowem blisko lotniska balice tam są świetni fachowcy może tam byś sie mogła wybrac

Comment

małgośka mówię Ci żaden mechanik nie wart jednej łzy :...
          polecam co podpowiada jump23
          natomiast co do tego co napisałaś:
          - remont klimy za 2000zł !! - niech ten mechanik stuknie sie w głowę! co on będzie pozłacane rurki wstawiał! nie sądzę by remont kosztował góra pare set zł.
          poglądowo, używana sprężarka 250zł, nówka skraplacz 360zł , środek chłodniczy 170zł. z czego on te 2000zł wymyślił?! - nie daj sie naciągnąć!
          - TRACI MOC- nie wiadomo co jest bo stanu nie znam, ale masz LPG typową sprawą jest wydmuchana uszczelka głowicy co powoduje ubytki płynu chłodniczego, spadku mocy, brak grzania , nie równomierna praca, odrębna sprawą jest branie oleju.
          Tak żę tu jeśli była mowa o remoncie silnika to mieli na myśli za pewne wymianę uszczelki pod głowicą, uzupełnienie układu w nowy płyn chłodniczy, wymiane oleju ! zawsze po upg wymień olej!! ewentulanie wymianę pierścieni tłokowych, tu cena może być około 2500 (strzelam zależy co jak gdzie zrobisz i jakie materiały kupisz).
          Podjedź do mechaników co polecił jump23
          Kierownik Działu Diesla

Comment

Ja tam wierze w warsztaty przy stacjach diagnostycznych, oni za bardzo nie moga sobie pozwolić na fuszerkę.https://przegladysamochodow.pl/gallery1/020.jpg Są dobrzy bo szybko działają, zbiezność robią na przyklad od ręki na miejscu, ogólnie czas oczekiwania na auto 1-3 dni no chyba że jakaś większa robota.
            appleservice.pl

Comment

Zamieszczone przez CJJ Zobacz posta
              Ja tam wierze w warsztaty przy stacjach diagnostycznych, oni za bardzo nie moga sobie pozwolić na fuszerkę.https://przegladysamochodow.pl/gallery1/020.jpg Są dobrzy bo szybko działają, zbiezność robią na przyklad od ręki na miejscu, ogólnie czas oczekiwania na auto 1-3 dni no chyba że jakaś większa robota.
              Troszke czasu uplynelo od sierpnia ale mysle ,ze temat na tyle aktualny ,ze zawsze sie komus przyda . Moim zdaniem " warsztaty przy stacjach diagnostycznych" to nadaja sie do ustawienia reflektorow ,wymiany tlumika i moze wymiany sworznia jak sa luzy .Co innnegoe taki problem jak ma czy miala" małgoska " tu trzeba fachowca z danej dziedziny a nie wszystkowiedzacego pana Bolka . Pierwsze to z tego co slyszalem , nie mam w tym temacie doswiadczenia , to Hondy nie nadaja sie pod instalacje gazowa ( juz widze te protesty , "ja jezdze i jest ok " ) chyba ze zastosuje sie do instalacji dodatkowe ustrojstwo do dawkowania czegos tam aby zawory nie wypalalo , wtedy to podobno dziala.W innym wypadku trzeba czesto regulowac zawory . WIec z tego co pisze Malgoska to by byly zawory powypalane i przez to traci moc a wypalona uszczelka powoduje przedmuchy i utrate plynu i niedogrzanie silnkia a branie oleju jest zwiazane z przegrzanymi gniazdami zaworow i uszczelniaczami ktore sie w poblizu znajduja a wlasciwie kiedys byly bo pewnie sa uszkodzone wysoka temperatur a . Co do Warsztatu to tez jezdze do Morawi-car. Jeszcze co do warsztatow przy stacjach diagnostycznych to ich doswiadczenie ogranicza sie do napraw tego co jest sprawdzane przy przegladach a wiec ,uklad kierowniczy , czy nie cieknie olej , luzy w zawieszeniu , hamulce i oswietlenie , rdza na elementach nosnych i tyle , tak samo sa dla mnie malo miarodajne wyniki jakie podaje niemiecki ADAC czy Dekra ,te wyniki tez bazuja na tych samych kontrolach co stacji diagnostycznych polskich a wiec bardzo oglednie . Nie oddaja zupelnie obrazu tego co naprawde psuje sie w danym modelu , a juz przy mnogosci modeli na rynku zaden mechanik nie jest w stanie znac sie na wszystkich modelach .
              Last edited by Wojtek58; 21-01-2014, 16:58.

Comment

hondy śmiało można zagazować poczytaj sobie wtedy tylko trzeba regulować zaworki o połowę krócej czyli co ok 20 -30 tyś i jest ok co to lubryfikacji to jest badziew zatyka wtryskiwacze gazowe a jak jeździsz do Krzyśka to sam go zapytaj co się robi jak sie ma honde z gazem jak sie serwisuje zaworki

Comment

Working...
                X