Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Gdzie naprawić skrzynie biegów

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Gdzie naprawić skrzynie biegów

Witam wszystkich forumowiczów.
    Miesiąc temu moja dziewczyna kupiła sobie civica z 2001 roku, niestety o pomoc w wyborze poprosiła takiego mechanika który nie usłyszał "tyrkotki " w skrzyni biegów. Po wizycie w warsztacie okazało się, że to łożyska. Mechanik powiedział, że naprawa wyniesie 2tys. Mechanik powiedział że naprawa będzie tylko na oryginalnych częściach i wymienia odrazu wszystkie łożyska. Czy ktoś może orientuje się gdzie w Szczecinie można zrobić to taniej i dobrze?
    Pozdrawiam
    Kryku

Witam ponownie.
    Właśnie skończyłem rozmawiać z Panem z serwisu Honda Szczecin. Pan miło mnie zaskoczył mówiąc, że części +olej wyniosą 874zl a robocizna 500-600zł.
    Narazie taniej nie udało mi się znaleźć.
    Last edited by Gość; 22-12-2010, 11:17.

ta sprawa jest jakoś dziwnie "normalna" - znana w aso, od razu wiedzą o co chodzi...
    zapytałem o to w aso Opole https://www.honda.opole.pl/ powiedziano mi że problem dot. głównie Civiców po tzw. Liftingu 2004-2005 w tych wersjach zastosowano mniej łożysk o 1 szt. przez co bardziej jest obciążony układ i stąd problemy. Swoją drogą niezła oszczędność.
    Myślę że mimo wszsytko aso tu jest optymalnym wyborem stawki za godzine roboczą nie są już tak wygórowane jak kiedyś a tam mechanik to robi z zamkniętymi oczami - nawet jak czegoś braknie albo sam zepsuje to ma na miejscu. Po takim zabiegu masz 1 rok gwarancji na podstawie F-ry o naprawie - domagaj sie F-ry.
    Jakiś pan Kazio zrobi Ci to samo za 150zł taniej ... czy to warte takiej oszczędności - dodam bez gwarancji.
    Kierownik Działu Diesla

Comment

Dzięki za podpowiedź Masz racje że lepiej zrobić to w ASO, lepiej wydać 150-200zł więcej i mieć spokój na jakieś 60tys km
      Jeśli chodzi o problemy z tymi łożyskami to mi mechanik wczoraj powiedział, że to jest spowodowane jakąś sprężyną która niby jest za krótka czy jakoś tak. Pytałem o co dokładnie chodzi to nie chciał za bardzo o tym mówić. Dlatego niestety nie wypowiem się bardziej na ten temat. Może ktoś wie coś więcej?

Comment

w aso dobrze wiedzą co tam jest "skopane" ... po usmieszkach ...mechaników może i mają już na to jakiś patent, troche dziwne że to wystąpiło w roczniku 2001, no' ale widać tak to już jest z tymi skrzyniami, w partii trafi się "czarna owca" sam starm sie używać tę skrzynię łagodnie - nie ma mowy o jeździe takiej jak w IV, V, VI, genreacji, ojj absolutnie nie ma mowy.
        Jak już mówiłem dawno tzn zaraz po zakupie (nie wiedziałem jeszcze o tej przypadłości) że pomysł na skrzynie fajny ale jej praca to TRAGEDIA i SZAJS do kwadratu x dziadostwo! - no ale od VII gen. to nie Honda to "koło hondy stało" bujaczka emerycka, choć sam ją mam, odpukać jeszcze nie doprowadziła mnie do szału, choć momenty już były.
        Kierownik Działu Diesla

Comment

pytnko do rambo7...bo jestem na kupnie ERKI...tak 2002-2003...,powiedz mi czy tam tez taki motyw ze skrzynia....???
          dzieki pozdro

Comment

Ja slyszalem ze w tym modelu to norma bez wzglegu na rocznik. ja mam to w civicu z 2001roku.
            W srode jade do aso umowic sie na naprawe. jak bedzie juz po to napisze ile to kosztowalo itp.
            pozdrawiam

Comment

W zach-pom w ogóle ciężko jest o jakiś dobry warsztat znający się na japońcach. W Stargardzie jest co sprawda Auto-Jarek, który chwali się, że robi hondy, ale ceny u nich to jakaś porażka, czasami w ASO wychodzi taniej.
              Moja hondzinka D14Z2 - http://www.civicforum.pl/showthread....eta+Konia+Wozi

Comment

Witam,
                w końcu udało mi się naprawić skrzynie. Naprawa jednak trochę kosztuje kosztuje i musiałem odłożyć to w czasie.
                Skrzynie naprawiałem w ASO Honda Szczecin. cały koszt naprawy wyszedł 1730zł. Wymienili mi 5 łożysk do tego poszły 2 litry oleju do skrzyni i uszczelniacz. Na naprawę umówiłem się w poniedziałek 17.01 na części czekałem do czwartku. W piątek na 15.30 miałem naprawę a autko do odebrania było w sobotę rano. wszystko poszło szybko i sprawnie. miła obsługa i do tego za free sprawdzili mi kilka innych rzeczy które muszę jeszcze poprawić. Moim zdaniem taka naprawę lepiej robić w ASO. Koszt naprawy wyjdzie ok 200 zł więcej, ale ma się pewność, że jest to dobrze zrobione i do tego dostaje się rok gwarancji.

Comment

Working...
                X