Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Godny warsztat do założenia LPG Wrocław i okolice

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Godny warsztat do założenia LPG Wrocław i okolice

Cześć

Poproszę o polecenie warsztatu do założenia instalacji LPG do Hondy Civic VIII 2006r 1.8 type s we Wrocławiu bądź okolicach.
    Dodatkowo jeśli ktoś posiada instalację w takim modelu i jest z okolicy fajnie by było jakby podzielił się wrażeniami z użytkowania, zakładania, wybranego zestawu do instalacji. Może być również w prywatnej żeby nie zmieniać głównego wątku w temacie.

Pozdrawiam

Czesc Paweljk8,
    Doslownie od tygodnia jezdze na gazie BRC w civic viii type r i moge polecic z czystym sumieniem. Nie ma zadnych spadkow, nie ma zadnego sygnalu kiedy gaz sie wlacza automatycznie(po rozgrzaniu). Jeden minus to taki, ze tylko Czakram to zaklada i serwisuje w Polsce. Moj znajomy jezdzil tez Peugeot 207 na tym i do dzisiaj auto i instalacja dziala bez zarzutu. Koszt to 3600 plus 600 za wtrysk paliwa ale to przy mechanicznie regulowanych zaworach wiec ciebie nie dotyczy. Pozdrawiam

Comment

Zamieszczone przez HaloTomek Zobacz posta
      Czesc Paweljk8, Koszt to 3600 plus 600 za wtrysk paliwa ale to przy mechanicznie regulowanych zaworach wiec ciebie nie dotyczy. Pozdrawiam
      Sory za offtopa, ale
      1. Ile??
      2. Troche nie kumam polecania na zasadzie: bierz bo działa. Każda działa a co potem.
      3. to Civic 1.8 jaką ma regulację zaworów, hydrauliczną?
      Za to bardziej wieże w doświadczenie innych jak kolegi zadra o serwisowaniu

Last edited by Waflo; 25-01-2023, 07:04.

Comment

Jeden minus to taki, ze tylko Czakram to zaklada i serwisuje w Polsce.
        Czakram ma serwis we Wrocławiu? Pewnie mówisz o brc sq32 obd? Musiałeś dodatkowo robić emulator paliwa? Ponoć z wtryskami tak po jakimś czasie się coś dzieje i problemy z serwisowaniem są tak z opinii wyczytałem.

Comment

Dostałem dzisiaj odpowiedź na zapytanie od firmy AMS-GAZ w Wilczycach. Kojarzy ktoś serwis? Polecacie?

Wszystko fajnie jest wytłumaczone i opisane w odpowiedzi i zaproponowali mi zestaw : LPGTECH 324OBD/KME TUR /YETI

Posiadałem wcześniej LPGTECH w Nissan Primera i byłem bardzo zadowolony z takiej instalacji.
          Pytanie tylko czy takowa też nadawałaby się też w Civic-u?

Comment

Na podstawie danych z lpg-forum.pl. W celu obejrzenia galerii przykładowych montaży, należy najpierw zalogować się na forum. Legenda: kolor czerwony - polecane zakłady montażowe kolor żółty - punkty legalizacji butli wg listy TDT

Wrocła i okolice, polecane:
            ALMA Auto-Gaz
            Wrocław, ul. Grabiszyńska 231
            tel. +48 71 333 00 43 (-44)

V-Gaz Paweł Rząca "Pawel216"
            ul. Swojczycka 21/41
            51-501 Wrocław

LPG Power Marcin Olejnik
            ul. Kwiatowa 8
            55-010 Smardzów
            +48 518 715 708
            Auto kierownika: Honda Civic VIII gen (FD7) Comfort, R18A2, 2011r. Był Civic VI 1.4 MB2 1995r., Accord VI 1.8 CH6 2001r.
            Auto kierowniczki: Honda Civic VII gen (EU8) LS, Hatchback 5d, D16V1 2004r.

Comment

Polecam Alma Auto Centrum z ulicy Grabiszyńskiej.
              Kiedyś gazowałem i serisowałem u nich Accorda. Generalnie znają sie na Hondach.

Comment

Zamieszczone przez kubat630 Zobacz posta
                Polecam Alma Auto Centrum z ulicy Grabiszyńskiej.
                Kiedyś gazowałem i serisowałem u nich Accorda. Generalnie znają sie na Hondach.
                Rozmawiałem dzisiaj z ich magikiem który we wcześniejszym aucie zakładał mi instalacje i stwierdził że stag-a może założyć tyle że reduktor ac150 i wtryskiwacze barracuda. Trochę tam zmieniła się polityka firmy i większość osób na serwisie jest pochodzenia ua (do których szczerze osobiście nic nie mam ale jak się widzi na internetach różne modyfikacje które potrafią zrobić "druciarsko" to trochę zapala mi się lampką. Może jestem w błędzie jak najbardziej ale już sam nie wiem co uważać.

Comment

jezdze na gazie BRC w civic viii type r i moge polecic
                  Ja proponuję sprawdzić sobie ceny podzespołów.
                  cenę wtrysków, reduktora ...
                  Przy BRC nie jesteś w stanie nic sam zrobić, dostęp do sterownika mają tylko i wyłącznie serwisy producenta, dlatego zdany jesteś na ich łaskę, zdolności i chęć pomocy.
                  Ja nie zaryzykowałbym BRC.
                  Przy polskich instalacjach masz i ceny inne i warsztatów co krok, więc jeśli nawet pierwotnie źle trafisz , to jesteś w stanie później bez problemu poszukać kogoś kto Ci pomoże.
                  Ewentualnie możesz nawet sam podłączyć się z komputerem i odczytać podstawowe parametry a jeśli nie masz strachu, to po gwarancji trochę podregulować .
                  U mnie jest STAG - ale polskich jest kilka innych, równie dobrych, może nawet z lepiej dopracowanym oprogramowaniem.
                  Najważniejsze w tym wszystkim, żeby montowała ją osoba która zrobi to dobrze a nie na odpier.....al.
                  Zanim ja u siebie wstawiłem, to odwiedziłem 4, czy 5 polecanych na lpg-forum warsztatów, a na końcu wybrałem zupełnie inny - z polecenia kolegi.
                  Warsztaty polecane na lpg - forum albo nie zgadzały się na zmianę podzespołów na preferowane przeze mnie ( uparłem się na barakudy i TUR'a ) albo nie chciały zdemontować kolektora do wiercenia wkrętek, albo wtryski na listwie - bo tak wystarczy...
                  Swoją drogą , to nie wyobrażam sobie jak można dobrze nawiercić kolektor w przypadku, gdy nawet głowy nie wcisniesz aby widzieć co robisz a kolanami chyba na głowicy silnika bo u nas przecież dolot jest od strony grodzi silnikowej...
                  Nie chce mi się już nawet myśleć o wiórach plastyku które byłyby w dolocie (oczywiście wszyscy twierdzili, że mają takie swoje techniki wiercenia, takie urządzenia i praktykę, że żadne wióry, i że nigdzie...) cóż, sam wiele pracuję ręcznie przy mechanice- niejeden materiał wierciłem i nie trafia do mnie takie argumentowanie.

W warsztacie który wybrałem zainstalowano mi większy zbiornik, osobne wtryski, a też oczywiście kolektor do wiercenia odkręcony a zdjęcia wiercenia w imadle przesłano mi na telefon no i wlew pod klapką się zmieścił z pełnym króćcem, bez potrzeby wkręcania przy każdym tankowaniu.

Zapłaciłem więcej niż pierwotna wycena, bo za dodatkowe życzenia trzeba płacić, ale jestem zadowolony.
                  Nie obyło się bez drobnych błędów, ale z perspektywy czasu porównując to co mam z innymi które widziałem mogę stwierdzić, że niedociągnięcia były mało istotne.

Resztę sam sobie poprawiłem, również doszkoliłem się z drobnych zmian w programie uniezależniając się od działań serwisu.

Podobno w sterownikach KME łatwiej się wprowadza wszelkie poprawki - są wygodniejsze w regulacji.
                  Być może przy kolejnej instalacji poproszę o KME, albo nawet przy odprobinie samozaparcia da się chyba podmienić sterowniki 1:1 między stagiem a KME ..

Dobrym pomysłem jest wybranie sterownika który umożliwia podgląd danych z OBD2 - jest większa wygodą podczas regulacji.
                  Jeszcze- z mojego doświadczenia..
                  Jeśli STAG, to sterownik nie powinien mieć załączonej opcji ISA2 oraz autoadaptacji.
                  Te funkcje nie działają tak jak sugeruje producent a poprawki wprowadzane automatycznie powodują systematyczny rozjazd korekt stft i LTFT.
                  Lepiej mieć wyregulowane "na sztywno" , ale to oczywiście zajmuje dużo czasu .
                  Ja poświęciłem ponad 30h jazdy z laptopem żeby mieć satysfakcję z dobrze wyregulowanej instalacji.

O regulacji zaworów już pisałem w innym temacie, w zasadzie nie regulacji ale ich kontroli należy pamiętać..

proszę, wklejam link do strony z LPG-FORUM że spisem warsztatów w dolnośląskim i opisem wrażeń po
                  montażowych.

P.S.
                  jest tam też temat o nie polecanych warsztatach...
                  Last edited by zadra; 25-01-2023, 18:06.

Comment

Właśnie LPG forum mi coś nie działa Screenshot_20230125_182923_org.mozilla.firefox.jpg

Comment

przejrzałem dla Ciebie lpg-forum (tak na szybko) i nie mam ciekawych i formacji.
                      Jedyną firmą która w kilku opisach "się broni" to Alma na Grabiszyńskiej.
                      Niestety większość wpisów jest dość stara, a chwalącym do końca wierzyć też nie należy.

Jest też V-gaz w Długołęce, raczej drogo (ale nie wiem ile ).
                      Jest też coś we Wschowie, Katowicach...

Ja osobiście nie miałem styczności i nie mogę polecić z Twojego regionu nikogo, a te firmy powyżej, to wynik szybkiego szukania informacji na gazowym forumie.

Musisz przygotować się na cenę i dość długi okres czekania na montaż.

Spróbuj jeszcze popytać kolegów w pracy, rodzinę... Może ktoś z bliskich Ci kogoś poleci..

Comment

@zadra dzięki za pomoc

Ja w almie zakładałem i byłem zadowolony ale tak jak pisałem była inna ekipa lecz może nie ma co się uprzedzać.
                        Do v-gaz napisałem czekam na odpowiedź propozycji.
                        Poleconego mam fachowca ze Świdnicy gdzie zakładał znajomy w ufo lecz on proponuje za 3700 brc (sq32 obd) a tutaj na forum na obecną chwilę mi odradzacie brc.
                        I taki delikatny mętlik muszę chyba jeszcze przeanalizować wraz z podpytaniem serwisów czy jest możliwość zwiększenia baniaka na gaz i wtedy podjąć decyzję.

Comment

V-GAZ ...V-GAZ....V-GAZ...i potem V-GAZ
                          Jak ktoś nie chce mieć druciarstwa to tylko tam. Ja montowałem tam w poprzedniej Hance, mój młody półtora roku temu w Acco VIII i naprawdę to co się dzieje pod maską i pod podwoziem to budzi szok diagnostów. Pytają gdzie to zakładane bo nigdy nie widzieli jak rewelacyjnej założonej instalacji. Trochę się cenią, ale zapominasz, że masz gaz. Zero problemów od początku i przez cały okres użytkowania. Montaż bardzo przemyślany i funkcjonalny. Nie rzuca się w oczy, ale jest wszędzie dostęp. Przewody pod podwoziem poprzypinane co kilkanaście cm. Pan Paweł zna się na Hondach. W tej chwili montują tam KME. Pracuje tam stała ekipa od lat więc nie ma nikogo kto uczy się na Twoim samochodzie.
                          Last edited by marart; 26-01-2023, 21:51.
                          Moja Hania
                          http://www.civicforum.pl/showthread....-MT-Rallye-Red

Comment

Widzę, że udało Ci się w końcu zalogować na lpg- forum i założyć temat.
                            Czytaj i wyciągaj wnioski
                            Przebiegiem się nie przejmuj, tylko posprawdzaj sobie te zawory dla świętego spokoju...

Comment

Tak nie wiem czemu na Wi-Fi mi nie wchodzi a na necie mobilnym z telefonu już tak. Czytam dokładnie o v-gaz tam parę kontrowersji nawet w nie polecanych dokładnie prześledziłem, ale niech rzuci kamień ten co jest bez winy. Każdy może trafić na kilka przypadków które są problematyczne i wywierają większe bądź mniejsze konflikty, jednak więcej jest opinii pozytywnych i z tego co wypowiadał się sam właściciel nie zostawia swoich klientów na lodzie. Dzięki za porady tutaj. Jak podejmę jakiekolwiek decyzję to na pewno się pochwalę tutaj wynikami

Comment

Working...
                              X