Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

dobry warsztat we Wrocławiu?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Serwisuję swojego Civica w Japan-tech od ponad 20 miesięcy i moja opinia jest całkowicie odmienna od Twojej. Co prawda nie musiałem robić nic poważniejszego od wymian typowo eksploatacyjnych, ale według mnie obsługa jest na wysokim poziomie - dobry kontakt z klientem, wycena przed, a nie po robocie i w miarę znośne koszty napraw. Poza tym znają się na Hondach, czego nie można powiedzieć o większości innych mechaników z Wrocławia. Problemem jest to, że mają duży ruch na placu i trudno się do nich wbić. Ogólnie słabo z serwisem we Wrocławiu, jeśli jeździ się japońskim autem.

Comment

Potrzebują zrobić duży serwis (wymiana wszystkich płynów, filtrów, świec, regulacja luzów zaworowych - generalnie wszystko to co zalecane jest do wymiany w książce serwisowej przy 120kkm oraz dodatkowo wymiana przednich klocków i tarcz, tylnych klocków).

Jaki serwis we Wrocławiu lub okolicach polecacie na ten moment?

Czy ma ktoś opinie o serwisie we Wrocławiu: https://toyota-wroc.pl/oferta Podobno serwisują każde auta japońskie.
      Ceny mają zdecydowanie bardziej przystępne niż w np. Japan-Tech..
      Last edited by waski86; 29-11-2016, 19:05.

Comment

Tego typu czynności wykonasz tak naprawdę w każdym warsztacie. Też dużo dobrego słyszałem o warsztacie przy Karmelkowej (dla odmiany - Japan-tech mnie mocno rozczarował, kiedy przyjechałem do nich w końcu z czymś poważniejszym niż wymiana oleju), jeśli na dodatek są przystępni cenowo warto ich wypróbować.

Comment

Ze swojej strony polecam Centrum Aut Japońskich na Karmelkowej. Byłem tam wczoraj na kilku wymianach eksploatacyjnych i zaskoczył mnie ich profesjonalizm. W odróżnieniu od Japan-tech nie biorą wszystkiego jak leci, jedynie Toyota, Lexus, Mazda, Suzuki i Honda (ale specjalizują się przede wszystkim w Toyotach).
          Na plus szybkość, całkiem przystępna cena (chociaż nieco drożej niż w Japan-techu), no i poza zleceniem przejrzeli mi dokładnie auto wyłapując kilka usterek (m.in. wylany prawy amor z przodu ) i razem z fakturą za przeprowadzone wymiany przedstawili wycenę prac, które ich zdaniem należałoby jeszcze wykonać przy UFO. Świetny warsztat, szkoda, że trafiłem na niego dopiero teraz, bo pewnie oszczędziłbym wiele czasu na jeżdżenie po wymieniaczach.

Comment

Też serwisowałem auto (Honda Civic VIII 1.8 M/T) w Centrum Aut Japońskich przy ulicy Karmelkowej (https://toyota-wroc.pl/). Byłem tam dwa razy. Za pierwszym razem regulacja luzów zaworowych, a ostatnio wymieniane miałem świece zapłonowe, płyn hamulcowy, płyn chłodniczy oraz płyn w hydraulice sprzęgła. Auto jeździ ok po wizycie (jest nawet trochę lepiej - sprzęgło lżej pracuje), ale mechanikiem nie jestem więc zgodności ze sztuką wykonanych prac nie ocenię. Mogę natomiast zrobić małą recenzję i przy okazji naświetlić różnice między tym, co robił mechanik, a tym co jest napisane w książce serwisowej.

1. Według instrukcji serwisowej w ramach wymianu płynu chłodniczego należy w pierwszej kolejności włączyć ogrzewanie oraz wykręcić korek chłodnicy. Mechanik nie zrobił tych rzeczy. Po prostu odkręcił blaszaną osłonę pod silnikiem, a następnie korek spustowy. Według instrukcji potrzeba 5,3 l płynu na wymianę. Tutaj wykorzystano około 3,5l.
            2. Wymiana świec zapłonowych była na ciepłym silniku i z dokręceniem na czuja bez klucza dynamometrycznego. Chyba żaden środek nie był nakładany na gwinty (a w instrukcji jest takie zalecenie).
            3. Przy wymianie płynu hamulcowego i sprzęgłowego nie naciskano pedałów tylko podłączono urządzenie, które wysysa płyn. Kolejność odpowietrzania była inna niż w instrukcji (tutaj mechanik zaczął od tylnego hamulca).

Plusy:
            1. Na miejscu pracownicy serwisu sprawiają dobre wrażenie (są komunikatywni i życzliwi, ale nie sztuczni). Ponadto nie robią problemów jak ktoś chce oglądać z bliska pracę mechanika.
            2. Przed pierwszą wizytą coś mi zaczęło cicho pukać z przodu podczas jazdy na nierównościach. Pan Arkadiusz stwierdził, że jest to poprzeczny luz w przekładni kierowniczej. Diagnoza była darmowa i dostałem uczciwą informację, że nie zagraża to bezpieczeństwu i nie ma jeszcze konieczności regeneracji maglownicy (nie zostałem naciągnięty na niepotrzebne koszty).
            3. Byłem dwa razy i jak dotąd nic mi nie spieprzyli chyba.
            4. Ceny usług uważam za uczciwe. Poza tym to co zapłaciłem było zgodne ze wstępną wyceną.

Minusy:
            1. Kiedy pierwszy raz byłem u nich, to miałem często w ufokach występujący problem - skrzypiące sprzęgło. Mechanik (Pan Arkadiusz) stwierdził, że trzeba wymienić kompletne sprzęgło. I tu największe rozczarowanie, bo potem sobie sam naprawiłem skrzypienie - wystarczyło wymienić tuleję od sprężyny w pedale. To smutne - jakbym się zgodził na wymianę całego sprzęgła, to wydałbym dużo pieniędzy, a i tak by dalej skrzypiało.
            2. Taka pierdoła i czepianie się na siłę - warsztat jest ciasny - mechanik wjeżdżając i wyjeżdżając ze stanowiska podczas manewrowania musiał wielokrotnie obracać kierownicą od oporu do oporu stojąc w miejscu, co jak wiadomo zdrowe dla auta nie jest.
            3. Na stronie są opisane profile czterech mechaników oraz informacja, że zostawiając auto w serwisie, któryś z nich zajmie się naszym autem. Jest to nieprawda - moim autem przy drugiej wizycie zajmował się jakiś inny człowiek.
            4. Nie polecam kontaktu przez stronę internetową - można nie doczekać się odpowiedzi. Kontakt telefoniczny też jest zawodny - pytałem telefonicznie o koszt planowanego serwisu - mechanik powiedział, że sprawdzi i oddzwoni na drugi dzień, ale tego nie zrobił. Najlepiej jechać do nich i dogadać się twarzą w twarz.

Comment

Ponowie trochę odkopie temat,potrzebuje wymienić pompę wody w mojej Hondzie a nie mam gdzie się udać, polecicie jakiś zakład ? A może jakiś forumowicz z okolic by się podjął ?

Comment

Ze swojej strony mogę polecić dobry sklep z częściami. Kupowałem tam zamienniki do autka żony. Mają części borsehung i inne. Podsyłam link gdyby ktoś chciał sprawdzić: http://tomala.pl/borsehung/ Skorzystałem i jestem zadowolony i z ceny i z obsługi. Tylko u mnie był ten plus, że miałem sklep praktycznie na miejscu i nie musiałem bać się o wysyłkę. Pozdrawiam.

Comment

Podbiję znowu temat, podzieli się ktoś namiarem na dobrego magika silnikowego we Wrocławiu? Od serwisów eksploatacyjnych mam sprawdzony warsztat, ale potrzebowałbym pogadać z kimś, kto podejmie się diagnostyki silnika i ew. napraw.

Comment

Banzaj a czy możesz polecić mi swój sprawdzony warsztat?

Comment

Cześć, podbijam. Jakiś polecany serwis dla sprawdzenia używanej HONDY po zakupie ?

Nie dubluj proszę wpisów w różnych tematach, Mogłeś o to zapytać w tym wpisie Po za tym, pierwszym postem powinno być przywitanie się Tutaj
                      Last edited by Elwizardos; 09-08-2021, 13:47.

Comment

Working...
                      X