Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Akcja serwisowa - Aktualizacja sterownika silnika - 2024

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Akcja serwisowa - Aktualizacja sterownika silnika - 2024

Czesc,

Wczoraj bylem na drugiej wymiane oleju i zostalem poinformowany o tym ze jest zaplanowana akcja serwisowa polegajaca na aktualizacji oprogramowania silnika (jestem juz umowiony).
    Pytanie jest takie. Czy ktos z Was mial juz taka aktualizacje i co wg Waszych odczuc zmienilo sie w dzialaniu napedu (jesli w o ogole jest to widoczne)? Serwis nie podal zadnych szczegolow.

Pozdrawiam,
    -M

Dziwne do byłm w serwisie tydzien temu i nic nie mówili
    Juz widze ze masz produkcje 2022 ,była akacja serwisowa na zmianę oprogramowania silnika( nie wiem co ona zmienialą) i pękajacy spaw stelaża fotela kierowcy
    Last edited by Mariusz -TT; 29-05-2024, 10:51.

Comment

ja również byłem na przeglądzie tydzień temu i nic nie mówili o akcji, podobnie było jak miałem 10 gen z wariującymi czujnikami zbliżeniowymi w przednim zderzaku doradcy i kierownik ani słowa wręcz nic nie wiedzieli
      a pracownik mówił że jest akcja... bądź tu mądry.

Comment

Ok - to wyglada na to ze bede testerem
        Byc moze u mnie za sprawa ze samochod jest jednym z pierwszych wydanych egzemplarzy - byl jakis bag w sofcie i teraz po cichu to naprawiaja
        Dam znac w temacie obserwacji dzialania napedu po aktualizacji. Mam pewne przemyslenia co do jego dzialnia ktore wg mnie musza zostac poprawione. Na razie nie bede o tym pisal bo byc moze jest to zawarte w aktualizacji i wtedy od razu wyjasnie to w ramach relacjonowania zmian na nowym sofcie.

Comment

A miałeś już wcześniej aktualizację oprogramowania - bo generalnie była już w zeszłym roku akcja serwisowa co nazywała się '2023my fi-ecu reset failure'. Być może piszesz o tym samym - wtedy nie będziesz beta testerem. Chyba, że mowa o kolejnej akcji serwisowej na oprogramowanie.

Comment

Nie - ta bedzie pierwsza.

Comment

Po numerze VIN można sprawdzić co to za akcja serwisowa:

Aktualne informacje dotyczące kampanii przywoławczych i aktualizacji produktów Honda. Śledź na bieżąco informacje o swojej Hondzie.

Comment

Mi na type R 2023 nie wyskakuje nic.

Comment

U mnie po wpisaniu VIN wyskakuje cos takiego: "2023my fi-ecu reset failure"

Nie za wiele znalazlem na ten tamat ale wyglada na to ze moze to byc zwiazane z dzialaniem/aktywowaniem trybu EV - i bardzo na to licze, juz tlumaczac dlaczego.

Jest pewne zachowanie napedu w moim Civicu ktore uwazam za absurdalne i nie ukrywam ze mocno mnie irytuje. Wytlumacz to na przykladzie.
                  Gdy wsiadamy do calkowicie wychlodzonego pojazdu i uruchamiamy system - silnik spalinowy (niezalezni czy od razu, czy za chwile) po uruchomieniu, pracuje na lekko podwyzsoznych obrotach w celu wstepengo podgrzania - uznaje to za calkowicie normalne i zakladam ze tak ma byc - tak tez jest w innych hybrydach.

Gdy jednak samochod jest w pelni nagrzany, powiedzmy ze zatrzymuje sie doslownie na kilka minut (wiec silnik praktycznie nie wystygnie) to sytujaca wyglada dokladnie tak samo - czyli po aktywowaniu sie spaliniaka, pracuje on na podwyzsoznych obrotach a dodatkowo nie wspiera mechanicznie napedu - widac to po szybkim drenowamiu baterii w trakcie przyspieszania. Dopiero za chwile sytuacja sie normuje.

Dla mnie to jest pomylka i wg mnie nie powinno tak byc. Jesli caly system jest rozgrzany to nie widze zadnego uzasadnienia aby ponownie wchodzic w tryb podwyzszonych obrotow. Akurat ja tak nie jezdze ze mam co chwile stopy i starty wiec tak bardzo mnie to nie dreczy. Jednak zastanawia mnie to dlaczego w Hondzie tak to rozwiazano - a moze wlasnie nie? Moze to jest fail.
                  Dodam tylko ze w hybrydach Toyoty takie zjawisko nie wystepuje

dajcie prosze znac czy u Was jest tak samo - bo jesli nie, to istnieje szansa ze powyzsza aktualizacja naprawi ten problem.

Comment

Nie kojarzę opisanej sytuacji ani przed ani po aktualizacji. Nieco wyższe obroty mam raczej tylko przez chwilę przy zimnym starcie po dłuższym postoju.

Co do aktualizacji "2023my fi-ecu reset failure" to słyszałem, że ona ma poprawiać sytuacje braku zapisu błędów silnika - lub coś w okół tego zagadnienia.

Comment

Wydaje mi się, że to może mieć związek z tym, że silniki Hondy pracują w optymalnych dla siebie obrotach żeby uzyskać jak najwyższy poziom wydajności. Oczywiście mogę się nie znać, ale z tym mi się to pokojarzyło od razu

Comment

Working...
                      X