Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nietypowy dzwięk przy 100km/h, czyżby opony?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Nietypowy dzwięk przy 100km/h, czyżby opony?

Witam.
    Podczas spokojnej jazdy gdy auto osiąga prędkość ponad 100km/h pojawia się dodatkowy dźwięk z napędu.
    Najpierw myślałem że to opony ale jest to jednak inny ton który nakłada się na szum opon i robi się głośniej.
    Jechałem również przy tej prędkości na samym silniku elektrycznym i efekt jest ten sam a nawet wydaje się głośniej
    bo znika dźwięk silnika spalinowego.
    Najgłośniej jest przy 103km/h a dźwięk zanika powyżej 110km/h.
    Auto mam od niedawna a powyżej opisany problem mam od początku.
    Mam to jeszcze porównać z autem testowym z ASO.

A na ten moment jestem ciekawy czy ktoś z Was spotkał się z powyższym zjawiskiem?

Pozdrawiam

Czy to nie jest hałas od baterii? Przy wyłączonym radiu można ją usłyszeć, bo lubi wydawać dźwięki, szczególnie przy doładowywaniu

Comment

Przy doładowywaniu?
      Argument bez pokrycia bo pisałem przecież że jechałem ponad 100km/h na prądzie więc nie było mowy o doładowywaniu.
      A przy hamowaniu rekuperacyjnym z max mocą nie występują żadne nieprzyjemne czy też nieoczekiwane dźwięki.
      Dźwięk o którym mowa pojawia się zawsze w tym samym zakresie prędkości bez względu na tryb pracy układu hybrydowego.
      Dlatego musi być związany z mechaniką i widzę po natłoku odpowiedzi że jest to niespotykana przypadłość.
      Może będę w ASO wciągu 2 tygodni to się czegoś dowiem.

Pozdrawiam.

Comment

Zamieszczone przez Drekorig Zobacz posta
        Przy doładowywaniu?
        Argument bez pokrycia bo pisałem przecież że jechałem ponad 100km/h na prądzie więc nie było mowy o doładowywaniu.
        A przy hamowaniu rekuperacyjnym z max mocą nie występują żadne nieprzyjemne czy też nieoczekiwane dźwięki.
        Dźwięk o którym mowa pojawia się zawsze w tym samym zakresie prędkości bez względu na tryb pracy układu hybrydowego.
        Dlatego musi być związany z mechaniką i widzę po natłoku odpowiedzi że jest to niespotykana przypadłość.
        Może będę w ASO wciągu 2 tygodni to się czegoś dowiem.

Pozdrawiam.
        Cześć. Dowiedziałeś się coś w serwisie na temat tego dźwięku? Ja mam też wrażenia czasami że coś dudni. Przypomina to efekt dudnienia nieumiem tego nazwać. Czasami mam wrażenie że to opony choć sam niewiem. W instrukcji pisze coś o różnych dźwiekach podczas jazdy. Czasem slychać tylko szum opon plus właśnie to dudnienie.

Comment

Bardziej to przypomina rechot niż dudnienie i pojawia sie czasem przy odzyskiwaniu energi.
          Raczej taki dzwięk wydaje bateria podczas doładowywania

Comment

Ok mi to "rechotu" nie przypomina lecz faktem jest że prawdopodobnie mówimy o tym samym. Napewno nie słychać tego u mnie powyżej setki, ale poniżej to już przy różnych wartościach. Bardzo podobny efekt miałem w focusie mk3 ale to już była wina opon choć sądziłem że to łożysko tylne. Czyżby opony michelina? Zobaczymy bo i tak mam zamiar opony wymieniać fabryczne na wielosezon z którego zawsze byłem zadowolony. Jak będę kiedyś na serwisie podpytam jednak o te dźwięki co to takiego. Pewnie to będzie związane z układem ładowania lub blisko tego

Comment

trzeba skonsultować z ASO i dać auto do sprawdzenia ja na ten przykład nie miałem podobnych doświadczeń

Comment

Cześć,
                moim zdaniem to hałas opon. Niskoprofilowe opony + kiepskie wygłuszenie = duży hałas, występuje również zjawisko interferencji, przy większych prędkościach nakładające się fale zwiększają natężenie dźwięku.
                W samochodach z dobrym wygłuszeniem, to zjawisko jest mało dokuczliwe. Proponuję dobrać opony o hałasie toczenia max 68 dB.

Comment

What tires 18 inch are 68 db.
                  Thank you

Comment

Z zimowych np.: Michelin Pilot Alpin 5, a z letnie np.: Pirelli P Zero, ale z bieżnikiem P4 (musi mieć klasę głośności A). Te obydwie opony mają właśnie 68 dB.
                    Pozdrawiam

Comment

U mnie jest znacznie ciszej jak fabryczne michały zmieniłem na crosclimaty 2. Bałem się że będzie znacznie głośniej a tu niespodzianka. Zniknęły wszystkie dziwne odgłosy. Jednak budowa opony jest inna, ma również inny rant ochronny jak pilot 4. To wszystko ma wpływ na inny komfort jazdy

Comment

Witam.

Jako autor wątku jestem winny mały update.
                        Po zmianie na opony zimowe Continental 215 55/17 mogę potwierdzić że ten nietypowy dźwięk
                        czy też rezonans był spowodowany przez opony letnie.
                        Co zaś się tyczy samych letnich michelinów które w moim przypadku zostały wyprodukowane w Tajlandii
                        to od początku uważałem że nie mają należytej przyczepności.
                        Sprawiają wrażenie plastikowych a na mokrej nawierzchni to zrywają przyczepność nie tylko podczas ruszania
                        a to jest przecież szeroka opona, a z węższymi zimówkami nie mam żadnych problemów związanych z trakcją.

Pozdrawiam.

Comment

Hello, so your summer tires are the ones that you wrote in page one?

Comment

Zamieszczone przez Drekorig Zobacz posta
                            Witam.

Jako autor wątku jestem winny mały update.
                            Po zmianie na opony zimowe Continental 215 55/17 mogę potwierdzić że ten nietypowy dźwięk
                            czy też rezonans był spowodowany przez opony letnie.
                            Co zaś się tyczy samych letnich michelinów które w moim przypadku zostały wyprodukowane w Tajlandii
                            to od początku uważałem że nie mają należytej przyczepności.
                            Sprawiają wrażenie plastikowych a na mokrej nawierzchni to zrywają przyczepność nie tylko podczas ruszania
                            a to jest przecież szeroka opona, a z węższymi zimówkami nie mam żadnych problemów związanych z trakcją.

Pozdrawiam.

Dramat te wszystkie premium opony, z którego roku? Bo im nowsze to tym gorsze i mniej trwałe według mnie i trudno nawet wyważyć...

Dlatego też coraz częściej polecam np kumho ecesta ps71, a nexen goni z technologią i jakością bardzo mocno.

Comment

U mnie te Micheliny Piloty 4 235/40 są głośne (sprawdziłem w necie to mają 71db), ale jakichś innych dolegliwości nie zauważyłem... wydaje się, że auto dobrze na nich hamuje, przyspiesza, jeszcze nie zdarzyło mi się stracić przyczepności na suchej nawierzchni w temp. 0-6st.C.
                              Moja łódka Civic..
                              Mój "klekocik" Ceed..
                              New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                              Coś na temat olejów..

Comment

Working...
                              X