Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tryby jazdy

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Tryby jazdy

Cześć. Macie jakieś spostrzeżenia odnośnie trybów jazdy? Któryś was denerwuje albo używacie tylko jednego? Ja wcześniej jeździłem Eco, i tak samochód przyspieszał jak ta lala. Ostatnio jeżdżę głównie na normal. Już przywykłem do poprzedniego i teraz Civic jeszcze bardziej ochoczo przyspiesza. Mam mieszane wrażenia co do trybu sport. Przy wiosennych temperaturach silnik benzynowy dużo więcej pracował, nawet przy stałej jeździe na równym- jakby elektronika podtrzymywała go przy życiu do natychmiastowej reakcji na nagłe wciśnięcie gazu głębiej. A Wasze odczucia i spostrzeżenia?

witam
    ja miałem nieco inne spostrzeżenia jeździłem cały czas na normal i było ok. potem chyba syn się bawił i nie zwróciłem uwagi czy coś poprzestawiał ale zaczął wolniej jeździć już zastanawiałem się nad kontaktem z serwisem ale patrzę włączone eko (auto jechało dużo gorzej) na sport jeździ przy dodawaniu gazu jakoś dziwnie piszcząco bez efektu zmiany biegów więc jeżdżę na normalu zapewnia frajdę i niewiele pali

Comment

Ja od dawna jeżdżę na indywidualu jak tylko kupiłem Hankę, w ustawieniach menu mam silnik normal a dalej dwa ostatnie ustawienia na sport, dla mnie rewelacyjna jest właśnie taka konfiguracja i rekuperacja działa lepiej powoli się wyłącza, dla mnie idealne ustawienie w civicku 11.

ps dla mnie liczy się czerpanie największej przyjemności w jeździe autem, a czy spali litr w to czy w to rybka.
      Last edited by rob1986; 16-07-2023, 10:08.
      zawsze o-lej 0w20 Castrol H 1L, zmieniły się warunki pracy silnika to i olej też zmienić

Comment

U mnie podobnie jak u @Rob1986
        Ulubiony tryb: Indywidual z silnikiem na normal i resztą na sport.
        W Civiczku tryby różnią się przede wszystkim tym jak system ładuje baterie.
        W trybie Sport silnik wchodzi częściej na obroty bo auto podtrzymuje naładowanie na wysokim poziomie przez co masz więcej mocy dostępnej w razie nagłego przyspieszania. (Ja czuje mniejszą moc gdy bateria jest na poziomie 2-3 kresek)
        W trybie ekon za to wszystko dzieje się mięciutko i do niedzielnej miejskiej jazdy jest fajnie.
        Mocno dość widać tu różnicę w tym jak auto zachowuje się na różnych trybach.

Comment

Panowie zaciekawiliście mnie tym ustawieniem indywidualnym, będę testować!

Comment

Po mieście w korku (Kraków kleparz/opolska) śmigam na econ, wystarczające przyspieszenie, żeby ruszyć sprawnie spod świateł a i spalanie 2.9/3.0. Na trasie przyznaje też fajnie się jedzie na tym econie, jeśli nie zamierzasz wyprzedzać.

Comment

Kurcze nie mogę znaleźć, gdzie są ustawienia tych trzech opcji dla trybu indywidual? Jakaś podpowiedź please?

Comment

Zamieszczone przez Yary Zobacz posta
                gdzie są ustawienia tych trzech opcji dla trybu indywidual?
                Wracając do powyższego, u mnie w trybie indywidualnym są tylko możliwe dwie opcje do zmiany parametrów: normal lub sport.. U was są 3 ?
                Moja łódka Civic..
                Mój "klekocik" Ceed..
                New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                Coś na temat olejów..

Comment

Ja jezdze w +90% w trybie Econ ale to dlatego ze ma on zdecydowanie lagodniejsza progresje sily napedowej wzgledem nacisku na pedal przyspieszenia. Dla warunkow w miescie jest to wg mnie bardziej komfortowe, pozwala lagodniej dozowac przyspieszanie. Normal w miescie jest dla mnie zbyt narwany, trzeba sie bardziej skupiac nad operrowaniem pedalem gazu.
                  Czasami jednak lubie na chwile przesiasc sie w Normal, nawet w miescie. Wyraznie zmienia sie charakterystyka ukladu kierowniczego - na + oczywiscie.
                  Co do spalania to wg moich obserwacji nie ma roznicy czy to Econ czy Normal.

Comment

Słuchajcie, czy ktoś może sprawdzał, jadąc w trybie sport, dając ostro po gazie, na zewnątrz auta też słychać ten "sportowy" dźwięk co w środku?
                    Moja łódka Civic..
                    Mój "klekocik" Ceed..
                    New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                    Coś na temat olejów..

Comment

Working...
                    X