Cześć. Macie jakieś spostrzeżenia odnośnie trybów jazdy? Któryś was denerwuje albo używacie tylko jednego? Ja wcześniej jeździłem Eco, i tak samochód przyspieszał jak ta lala. Ostatnio jeżdżę głównie na normal. Już przywykłem do poprzedniego i teraz Civic jeszcze bardziej ochoczo przyspiesza. Mam mieszane wrażenia co do trybu sport. Przy wiosennych temperaturach silnik benzynowy dużo więcej pracował, nawet przy stałej jeździe na równym- jakby elektronika podtrzymywała go przy życiu do natychmiastowej reakcji na nagłe wciśnięcie gazu głębiej. A Wasze odczucia i spostrzeżenia?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Tryby jazdy
Collapse
X
-
witam
ja miałem nieco inne spostrzeżenia jeździłem cały czas na normal i było ok. potem chyba syn się bawił i nie zwróciłem uwagi czy coś poprzestawiał ale zaczął wolniej jeździć już zastanawiałem się nad kontaktem z serwisem ale patrzę włączone eko (auto jechało dużo gorzej) na sport jeździ przy dodawaniu gazu jakoś dziwnie piszcząco bez efektu zmiany biegów więc jeżdżę na normalu zapewnia frajdę i niewiele pali
-
Ja od dawna jeżdżę na indywidualu jak tylko kupiłem Hankę, w ustawieniach menu mam silnik normal a dalej dwa ostatnie ustawienia na sport, dla mnie rewelacyjna jest właśnie taka konfiguracja i rekuperacja działa lepiej powoli się wyłącza, dla mnie idealne ustawienie w civicku 11.
ps dla mnie liczy się czerpanie największej przyjemności w jeździe autem, a czy spali litr w to czy w to rybka.Last edited by rob1986; 16-07-2023, 10:08.zawsze o-lej 0w20 Castrol H 1L, zmieniły się warunki pracy silnika to i olej też zmienić
Comment
-
U mnie podobnie jak u @Rob1986
Ulubiony tryb: Indywidual z silnikiem na normal i resztą na sport.
W Civiczku tryby różnią się przede wszystkim tym jak system ładuje baterie.
W trybie Sport silnik wchodzi częściej na obroty bo auto podtrzymuje naładowanie na wysokim poziomie przez co masz więcej mocy dostępnej w razie nagłego przyspieszania. (Ja czuje mniejszą moc gdy bateria jest na poziomie 2-3 kresek)
W trybie ekon za to wszystko dzieje się mięciutko i do niedzielnej miejskiej jazdy jest fajnie.
Mocno dość widać tu różnicę w tym jak auto zachowuje się na różnych trybach.
Comment
-
Zamieszczone przez Yary Zobacz postagdzie są ustawienia tych trzech opcji dla trybu indywidual?
Comment
-
Ja jezdze w +90% w trybie Econ ale to dlatego ze ma on zdecydowanie lagodniejsza progresje sily napedowej wzgledem nacisku na pedal przyspieszenia. Dla warunkow w miescie jest to wg mnie bardziej komfortowe, pozwala lagodniej dozowac przyspieszanie. Normal w miescie jest dla mnie zbyt narwany, trzeba sie bardziej skupiac nad operrowaniem pedalem gazu.
Czasami jednak lubie na chwile przesiasc sie w Normal, nawet w miescie. Wyraznie zmienia sie charakterystyka ukladu kierowniczego - na + oczywiscie.
Co do spalania to wg moich obserwacji nie ma roznicy czy to Econ czy Normal.
Comment
-
Słuchajcie, czy ktoś może sprawdzał, jadąc w trybie sport, dając ostro po gazie, na zewnątrz auta też słychać ten "sportowy" dźwięk co w środku?
Comment
Comment