Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Poziom oleju na krótkich dystansach rośnie.

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

0w20 c 5
    0w20 c 5

Comment

Sprawdziłem jeszcze raz. Samochód w poziomie i ubytek jest widoczny ale nie aż taki jak poprzednio piałem. Wynosi on ok 3-4mm po 4 tys. Moim zdaniem przy tak mało lepkim oleju 0W-20 oraz nowym, niedotartym silniku nie jest to powód do niepokoju.

Comment

Zamieszczone przez Krecik_ Zobacz posta
        Zużycie oleju może dochodzić do 1 litra na 1000 km. Zwykle zużycie oleju w nowych silnikach jest większe.". Serio producent dopuszcza 1l / 1000km - trochę dziwne.
        Zawsze tak jest opisane na papierze. Bez względu na generacje. Nijak ma się to jednak do fizycznego zużycia...którego nie ma lub nie powinno być.

Comment

@Stach13, zgadzam się z Tobą. W szczególności ten zapis nie spina się z harmonogramem wymiany oleju, jaki przy normalnym użytkowaniu określany jest na co 10000 km.

Comment

Zamieszczone przez mistrzpp Zobacz posta
            Właśnie planuję zmienić olej po dotarciu silnika. Przedtem zmierzę jeszcze dokładnie poziom (ubytek) bo teraz samochód nie stał dokładnie w poziomie. Ale na pewno jak był nowy to stan oleju był na ful. Teraz ewidentnie był widoczny ubytek.
            Jak zmienisz olej daj znać ile wlałeś świeżego, ok? Bo książka obsługi jedno, serwis drugie mówi.
            Jestem ciekawy ile wejdzie do Ciebie oleju.

Comment

Sprawdziłem jeszcze raz. Samochód w poziomie i ubytek jest widoczny ale nie aż taki jak poprzednio piałem. Wynosi on ok 3-4mm po 4 tys. Moim zdaniem przy tak mało lepkim oleju 0W-20 oraz nowym, niedotartym silniku nie jest to powód do niepokoju.
              Może tak, być. Jedź wylej ten i zalej nowy, zobaczysz czy będzie dalej tyle jadł, możliwe, że już nie.
              Moja łódka Civic..
              Mój "klekocik" Ceed..
              New... "Japończyk" e:Hev 2.0
              Coś na temat olejów..

Comment

U mnie 4000km zrobione. Przy 1917km zrobiłem pierwszy serwis olejowy. Potem jazda po mieście, i trasa Lublin-Gdansk-Lublin, stan oleju bez zmian od ostatniej wymiany. Po serwisie sprawdzałem stan i dziś rano. Nie widzę żadnego zużycia.
                Wymień olej w serwisie, sprawdź stan, pojeździj i znowu sprawdź. Wtedy będziesz widział czy coś wziął czy nie.

Comment

Właśnie wymieniłem olej. Nowego nalałem do pełnego stanu i będę obserwował zużycie. Co ciekawe przy wymianie z filtrem weszło mi aż 4,7 litra. Może dlatego, że przednie koła były na najazdach i olej lepiej ściekał.

Comment

Po 2,5 tys. od wymiany nie widzę żadnego ubytku poziomu oleju. Silnik chodzi bez zastrzeżeń. Tak więc na razie pozostanę chyba przy Gulfie Hybrid.

Comment

temat jest o przybywaniu oleju na krótkich dystansach, a nie o ubywaniu.
                      Kierownik Działu Diesla

Comment

Od tego się zaczęło ale potem była dyskusja na temat ubywania.

Comment

25 postów nie na temat, gdzie jest moderator ?

Comment

ale potem była dyskusja na temat ubywania.
                            na temat ubywania to jest 12587 wpisów w 432 tematach we wszystkich działach.
                            Temat zostawiam otwarty dla Tych którzy potrzebują tu coś napisać, aby nie nie otwierano kolejnego tematu o "przybywaniu" oleju .
                            Kierownik Działu Diesla

Comment

Trafiłem na to forum właśnie przez powyższy wątek...
                              Ale nie daltego że mam problemy z autem lecz wiem że u konkurencji (Toyota) takie się zdarzają i zwyczajnie szukałem informacji czy Honda ma podobnie.

Zatem, ten temat jest pewnie na etapie rozwoju i dlatego napiszę jak to wygląda u mnie na dzień dzisiejszy:
                              Aktualny przebieg około 18000km. Ostatnia wymiana oleju - maj 2023 - 6000km. Zatem od wymiany około 12000km i zaliczone praktycznie wszystkie pory roku.
                              Cykl jazdy to około 50/50 miasto/trasa. Jeśli chodzi o trasy to zdecydowana większośc -300km na raz.
                              Jeśli chodzi o miasto to 2x15 do 2x20km na dzień. Krótkie dystanse to margines (<5km)
                              Póki co, oleju nie ubywa ani nie przybywa. Mam nadzieje że tak już zostanie.

Comment

Working...
                              X