Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zimówki do type R 2023

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Zimówki do type R 2023

Które zimowe felgi i opony polecacie do nowego type R?

Dostałem taką propozycję:

Kod:
    [B]Rozmiar 18x8[/B]
    Superturismo LM czarne matowe
    Hyper GT HLT  kolor grafit

[B]Opony 235/40R18[/B]
    Nokian  WR Snowproof P
    Dunlop Winter Sport 5
    Continental ts870
    GoodYear  UltraGrip Performance 3
    Michelin  PA5
    Czy przy felgach zwracać uwagę tylko na wygląd?

Jak ma się sprawa opon? Tam różnice w cenie są jakieś kosmetyczne. Natomiast z tego co widziałem Honda "poleca/rekomenduje" te Goodyear UltraGrip Perf+ XL 235/40R18 95V

Zamieszczone przez brumzium Zobacz posta
    Superturismo LM czarne matowe
    Felga ok, natomiast kolor i faktura zdecydowanie najgorsze na zimę, ta felga będzie wiecznie brudna i to naprawdę będzie widać.

Jeśli chodzi o dobór opon to powinieneś sobie odpowiedzieć na pytanie, czego oczekujesz. Czy opona ma zapewniać bezpieczeństwo podróżowania w zimowych warunkach. Gdzie zimą jeździsz. Czy też opona ma zapewnić pełne wykorzystanie potencjału auta. Zimy są coraz łagodniejsze, jeśli nie wybierasz się w tereny gdzie są duże opady śniegu, postaw na oponę performance. Tu polecam wątki Alixa. Honda co prawda IX, ale różnice między generacjami są raczej symboliczne.
    Ja również mam IX gen, Hondy używam głównie na dalsze wypady. Dla mnie liczy się bezpieczeństwo i pewne zachowanie w różnych warunkach zimowej aury. Wybrałem Nokian WRD4. Teraz chyba już niedostępna, jej następcą może być model WR Snowproof P. Opona świetnie sprawdza się na wodzie, błocie pośniegowym, a także w głębokim śniegu. Samochodem wjeżdżam tam, gdzie inni już nie dają rady i poważnie myślą o zakładaniu łańcuchów.

Zima_Czechy.jpg

Te opony nie nadają się do ścigania. Czuć uginanie się boków na ostrych zakrętach, nie dają pewności podczas gwałtownego hamowania z dużych prędkości, potrafią myszkować. Są za to bardziej komfortowe niż mój letni setup Michelin PS4S i zimą w trudnych warunkach dają mi poczucie bezoieczeństwa i pewność, że dadzą radę w różnych trudnych warunkach drogowych.
    Pozdrawiam Czarodziej
    Mój Szogun

Comment

Zamieszczone przez brumzium Zobacz posta
      Które zimowe felgi i opony polecacie do nowego type R?
      ….
      Jak ma się sprawa opon? Tam różnice w cenie są jakieś kosmetyczne. Natomiast z tego co widziałem Honda "poleca/rekomenduje" te Goodyear UltraGrip Perf+ XL 235/40R18 95V
      Honda rekomenduje to badziewie pewnie dlatego, ze mozna zalozyc lancuchy. Tradycyjnie sprawdzone rozwiazanie to felgi od FK2 i opona indeks W 245/35/19. A w czym widzisz problem z zimowkami na 265/30/19?

Comment

Working...
      X