Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Opony zimowe do Civic XI

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Zamieszczone przez brumzium Zobacz posta
    Generalnie Honda rekomenduje konkretne opony do samochodu, w przypadku Type R: GoodYear UltraGrip Performance 3.
    Felgi mam OZ Racing czarne matowe Superturismo LM.
    Być może w przypadku TypeR ma to jakieś znaczenie i jest podyktowane optymalnymi osiągami auta.
    Natomiast w wersjach cywilnych to mam wrażenie, że jest to dziełem marketingu i ekonomii prawdopodobnie - ja finalnie z letnich założonych na 1wszy montaż Continental ProContact TX nie jestem niestety i idą do zmiany w letnim sezonie.
    Story:Civic: SL-> ED4 D15B2-> EG4 D15B3-> EJ2 D15B7-140KM-> Integra TypeR DC2 B18C6-214KM-> Si FG2 K20Z3-223KM->VolvoC30/SuzukiSS/FiestaST2->FK7 L15B7+
    Now: FL1 Boost Blue L15B7+Honda Forza 125 2023 +Honda HR-V 4x4 1.8 2021+FIT 2012

Comment

Ja z fabryki letnie dostałem Michelin Pilot Sport 4 S

Comment

I ja stoję przed wyborem opon na zimę i mam takie pytanie. Z uwagi na brak świeżych goodyear- ów rozważam zakup michelin ów alpin 5 , czy ktoś może zna temat i jest mi w stanie powiedzieć czy będą podobne do goodyear na suchym, mokrym i śniegu bo ta opona mi pasowała jako całokształt . Z góry zaznaczam że nie rozważam całorocznych ani ekonomicznych .

Comment

Zamieszczone przez gienio Zobacz posta
          I ja stoję przed wyborem opon na zimę i mam takie pytanie. Z uwagi na brak świeżych goodyear- ów rozważam zakup michelin ów alpin 5 , czy ktoś może zna temat i jest mi w stanie powiedzieć czy będą podobne do goodyear na suchym, mokrym i śniegu bo ta opona mi pasowała jako całokształt . Z góry zaznaczam że nie rozważam całorocznych ani ekonomicznych .
          NIe jeździłem na GY ale jeździłem na Pilot Alpin 5 trzy zimy w CR-V i ....kupiłem właśnie do ZR-V. Opona nie mięknie , nie pływa w dodatnich temperaturach, bardzo komfortowa i mega cicha. Na tyle byłem zadowolony, że zgrzytałem zębami jak miałem wrócić na letnie. Klei i z samego założenia producenta to opona do aut o dużej mocy a przy pełnych niutach od startu i przednim napędzie wydaje się idealnym rozwiązaniem do e:Hev. Zimy w kraju są teraz jakie są więc o testach w mega zimowych warunkach nie było mowy. Polecam w każdym aspekcie....Acha, idzie czwarta zima i bieżnik oraz sam stan opony gotowe jeszcze na ten sezon do jazdy. Kolega, który kupił ode mnie CR-V oglądał je i zakłada za chwilę.

Comment

Jeżdżę głównie po mieście ale czasem muszę uciec z miasta tam gdzie pługi nie docierają oczywiście o ile posypie śniegiem i chcę czuć się komfortowo i w takich warunkach. Kiedyś bardzo uniwersalne były nokiany potem coś im się posypało z jakością przesiadłem się na gy ale obecnie nie znalazłem z 24 i odpuściłem .Słyszałem od paru osób bardzo pochlebne opinie o PA4 i mam nadzieję że 5 będzie także ok . Mam jeszcze tydzień lub dwa na podjęcie decyzji ale prawdopodobnie będzie to PA5
            Last edited by gienio; 06-10-2024, 17:04.

Comment

Cały sezon zimowy (kilka tys. km) przejeździłem na Goodyear Ultra Grip Performance 3. Koła 18 cali. Jeździłem w rożnych warunkach tj ekspresówki, autostrady, miasto i drogi podmiejskie. Właściwie tylko w górach nie byłem. Jestem bardzo zadowolony z tych opon i mogę je polecić. Największe wrażenie zrobiły na mnie podczas przejazdów mocno ośnieżonymi autostradami i ekspresówkami. Tak, kilka razy trafiły mi się takie przejazdy i szczególnie na A4 były to warunki ekstremalne. Pewność prowadzenia przy wyższych prędkościach w takich warunkach to coś za co warto było zapłacić nieco więcej. Nawiasem mówiąc nigdy na oponach nie oszczędzałem.

Comment

Zamieszczone przez melo Zobacz posta
                Nawiasem mówiąc nigdy na oponach nie oszczędzałem.
                Kiedy człowiek uświadomi sobie , że to jedyna część samochodu, która ma kontakt z asfaltem.....Opony wraz z olejami są dwiema rzeczami, gdzie cena jest dla mnie sprawą absolutnie drugorzędną.
                @gienio - bierz PA5, będziesz zadowolony

Comment

Podepnę się pod temat bo też mnie czeka zakup zimówek, co prawda 19", ale może ktoś w praktyce przerabiał Conti TS 870P lub 8S i może coś o nich powiedzieć?
                  W testach 870 wychodzi na uniwersalną oponę dobrą w każdych warunkach, 8S niby następca więc raczej nie powinni zepsuć stąd też typuje Conti, ale wiadomo - nie ma jak opinie użytkowników.
                  BTW. Kojarzycie sklep noweopony.pl? Jest godny polecenia? Albo ew. jakąś inną alternatywe dla oponeo/sklepopon?

Comment

Working...
                  X