Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czy koła orginały X HB 17 cali będą pasowały do XI advance

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Homologacje opon / felg dla Civica XI
    Załączone pliki

Comment

Zamieszczone przez slepak Zobacz posta
      Homologacje opon / felg dla Civica XI
      I temat jakby "prawnie" się zamknął , bo jak już pisaliśmy na początku X-gen można jeździć nawet na 15-kach do czasu aż coś się stanie i ubezpieczyciel będzie miał uwagi (jeśli dostrzeże), że pojazd poruszał się na felgach nie dopuszczonych homologacją.
      Moja Hania
      http://www.civicforum.pl/showthread....-MT-Rallye-Red

Comment

Zamieszczone przez marart Zobacz posta
        I temat jakby "prawnie" się zamknął , bo jak już pisaliśmy na początku X-gen można jeździć nawet na 15-kach do czasu aż coś się stanie i ubezpieczyciel będzie miał uwagi (jeśli dostrzeże), że pojazd poruszał się na felgach nie dopuszczonych homologacją.
        No niekoniecznie bo 15stki nie założysz na tarcze 293mm - na 15stkę zmieścisz max 280mm. Ale wiem co chciałeś przekazać.
        Ogólnie IMO felgi w X i XI da się zamienić z zachowaniem określonych dopasowań - sedan/hb. I zasadniczo może wcale nie będzie to złe bo gorsze rzeźby jeżdżą po naszym kraju.
        Prawdopodobnie nawet ubezpieczyciel tego nie zauważay bo bedzie widział oryginalną felgę HOndy.
        Ale ryzyko jakieś jest i niech je podejmie ten co taką podmiankę chce wykonać i skalkuluje zyski i straty.
        Story:Civic: SL-> ED4 D15B2-> EG4 D15B3-> EJ2 D15B7-140KM-> Integra TypeR DC2 B18C6-214KM-> Si FG2 K20Z3-223KM->VolvoC30/SuzukiSS/FiestaST2->FK7 L15B7+
        Now: FL1 Boost Blue L15B7+Honda Forza 125 2023 +Honda HR-V 4x4 1.8 2021+FIT 2012

Comment

"Ale ryzyko jakieś jest i niech je podejmie ten co taką podmiankę chce wykonać i skalkuluje zyski i straty."

Coś podobnego pisałem w podsumowaniu na poprzedniej stronie, każdy zrobi jak uważa.
          Na zachodzie Europy jest to przestrzegane i skrupulatnie sprawdzane głównie wtedy jak ubezpieczalnie mają wypłacić dużą kwotę.

Jeszcze 15/20 lat temu gdy mieszkałem w Polsce toczyła się podobna dyskusja na forum tylko na temat lamp USA, sam miałem w audi wąską blendą czerwone kierunki wraz z pozycjami itd, jakie było moje zdziwienie gdy w ziomka świeżo sprowadzone z USA a8 d3 wjechał gościu w tył i nie dostał nawet złotówki mimo nie jego winy, za lampy które nie są homologowame / niezgodne z przepisami. Zaraz ktoś napiszę że przepisy do oświetlenia są jasno określone, owszem, ale jak trafi się na "upierdliwego" człeka( nawet nie z ubezpieczalni, a kierowca który spowodował kolizję) to uprzykrzy życie i sprawdzi opony / felgi , a na prawników i inne parówy już trafiałem na swojej drodze...

Comment

@slepak Przedstawiasz ortodoksyjne podejście do przepisów. U nas w kraju rzadko stosowane. Podoba mi się to bo uświadamia nas wszystkich - tych co mają świadomość i tych co nie...
            Jednocześnie skoro już jesteśmy w temacie - wyjaśnij mi (to nie atak a ciekawość) jak w kraju, którym żyjesz (jak dobrze rozumiem Niemcy) podchodzą do wymiany felg. Nie możesz ich zmienić na nie seryjne? Homologacja ok - ale nie każdy producent felg chyba homologuje pod każdą markę i model auta. Wg mnie jak ma się felgę o parametrach takich samych jak seryjne (ET, rozstaw, szerokość) to powinna byc to felga akceptowalna jak ma certyfikaty producenta -przy założeniu seryjnego rozmiaru opony. Pomijam już fakt tolerancji ET (zawsze jest takowa - i co wtedy?)
            Nie mogę zrozumieć (dla mnie to chore przepisy i czepianie sie ubezpieczycieli)- w tym kraju nie można założyć innej felgi (nie OEM Honda) która ma parametry seryjnej?

Mogę się mylić ale żyje teraz w przeświadczeniu, że jak założysz felgę z parametrami seryjnymi ale nie OEM Hondy to powinna byc nadal respektowana wszędzie. Biorąc to pod uwagę to w tym temacie - główne zapytanie - felgi od X będą pasować do XI z zachowaniem parametrów sedan/hb.
            Story:Civic: SL-> ED4 D15B2-> EG4 D15B3-> EJ2 D15B7-140KM-> Integra TypeR DC2 B18C6-214KM-> Si FG2 K20Z3-223KM->VolvoC30/SuzukiSS/FiestaST2->FK7 L15B7+
            Now: FL1 Boost Blue L15B7+Honda Forza 125 2023 +Honda HR-V 4x4 1.8 2021+FIT 2012

Comment

Pewnie że można założyć inne felgi, ale muszą mieć homologacje tzw numer kba lub ABE/ Gutachten.

Żeby się nie rozpisywać za wiele :

Wie weit darf man beim Felgen-Tuning gehen? Das Wichtigste vorweg: Die Anpassung der Optik und damit ein Tuning der Felgen sind grundsätzlich erlaubt,

Zmień swoje felgi i zdobądź niezbędne certyfikaty zapewniające w pełni spokojną jazdę, Certyfikaty TÜV i ABE

Następnie przegląd na stacji diagnostycznek (TUV - np dekra atu, adac itp) kontrola dokumentów, jak będzie ok to wpis w brief ( dowód pojazdu) bez tego jadąc sobie autostradą policja jak widzi duże / nieoryginalne koła + gleba zatrzymują Cię tylko po to żeby sprawdzić czy masz to wpisane w dokumenty...

Teraz co lepsze, tyczy się to także sprężyn, spojlerów itp, dlatego nawet o tym nie pisałem gdyż piszemy o Polsce, a właśnie w Polsce znajdziemy wielu nudzących się ludzi którzy szukają dziury w całym. Na przeglądzie TUV sprawdzali mi nawet pakiet Aero czy to oryginał, czy laminat z Chin, sprężyny Eibacha i felgi wraz z rozmiarem opon też patrzyli (każda homologacje felg ma od razu wskazany rozmiar opon :P)

I nie można założyć felgi OEM np. z VIII do IX gdyż każda felga OEM ma swój wybity nr, dla xi jest to T20 17070A co widać na powyższym certyfikacie, tym sposobem szybko wiadomo że masz felgi od innego gena, czyli brak homologacji Mógłbym tak wymieniać wiele przykładów, ale to książkę napiszę o tym jak trzeba się pilnować na zachodzie... Niestety Ci nowo przyjezdni się na własnej skórze o tym przekonują i płacą i płaczą , a potem gadanie jakie to Niemcy przepisy mają he he he.
              Last edited by slepak; 20-10-2022, 20:21.

Comment

Hmmm, no to teraz będę musiał się drapać po głowie. Wyhaczyłem już felgi Hondy na zimę o takich samych parametrach jak te homologowane. Różnica jest tylko w numerze OEM: T20 17070A (Civic XI) vs T1V 17070A (bodajże z CRV), reszta: OC, ET, szerokość, rozstaw śrub --> to samo

Comment

Pamiętaj że w Polsce jest inaczej, to inaczej można też podciągną do "życzliwych ludzi" jak prawnicy, inni formaliści itp szkodniki którzy mają z tego satysfakcję żeby tylko nie zapłacić, ciągać Cię po sądach, czy że znajdą jakąś rzecz jak np alufelgi, tylko po to żeby wytoczyć "wojnę" drugiej osobie i zrobić jej po prostu na złość, nawet w pełni bycia świadomym swojej winy...

Wolałbym też nie sprawdzać czy jak rozwalę w Polsce komuś auto za pół bańki czy bańkę, czy ubezpieczalnia też będzie szukać dziury w całym żeby pociągnąć kogoś do odpowiedzialności w rozliczeniach.

Comment

Zamieszczone przez slepak Zobacz posta

Wolałbym też nie sprawdzać czy jak rozwalę w Polsce komuś auto za pół bańki czy bańkę, czy ubezpieczalnia też będzie szukać dziury w całym żeby pociągnąć kogoś do odpowiedzialności w rozliczeniach.
                    Twoja wyobraźnia chyba troszkę nad wyraz rozkwitła

Comment

Ci co mieli auta z USA czy wycięli dpf też pisali podobnie, szkoda że Polska też rozkwita, tylko w drugą stronę, bo na zachodzie jest to normalne i to nie od roku czy dwóch lat, także nie wiem o jakiej wyobraźni piszesz.

Widzę że wielu nadal żyję w przekonaniu załatwi się wszystko w kolorowym świecie, ale trafi swój na swego, to zostaniesz z autem rozbitym i sądził się rok czy dwa to wtedy zrozumiesz "wyobraźnie" i czy warto było mieć coś bez homologacji na aucie dzięki życzliwości innych dociekliwych ludzi których nie brakuję w społeczeństwie, ale co ja tam wiem, chciałem tylko ostrzec, a siostry megane stoi ponad rok w serwisie i czeka na decyzję sądu, bo delikwent z volvo stwierdził że będzie zmieniał pasy jak chciał i taranowal auta, twierdząc że mu trzeba ustępować... Dodam tylko że odmowy mandatów w związku ze zmianą cennika itp są coraz popularniejsze, to sądy mają co robić i wszystko się przeciąga.

Nikt się nie musi z tym zgadzać co piszę, ale sytuacje o których piszę już przerabiałem z dziećmi policjantów, prawnikami i innymi którzy mogą wiele... A jak to bywa "Polak mądry po szkodzie"
                      Last edited by slepak; 21-10-2022, 07:48.

Comment

Rozminąłeś się z powołaniem , może czas przelać rozmyślenia na papier choć w Polsce nie brakuje bajkopisarzy to miejsce dla jeszcze jednego się znajdzie . Nie słyszałem o sprawie sądowej bo ktoś zmienił felgi na inne ale zgodne rozmiarowo z tym co zaleca prod. auta ,czy mają homologację dla modelu czy też nie .A kolega ma warsztat zajmujący się naprawami powypadkowymi i jakoś się z czymś takim jeszcze nie spotkał ,a jak pewnie wiesz w Polsce zakładanie czegokolwiek jest codziennością . Przekładanie Niemieckich praktyk na nasz rynek to zwykła bzdura i nie ma za wiele wspólnego z rzeczywistością

Comment

Genek, dla Ciebie to będą bajki, mogą być nawet i baśnie jak wolisz, dla mnie to racjonalne myślenie i sytuację które przerabiałem, każdy ma swoje spostrzeganie rzeczywiści, niektórzy dalej przez kolorowe okulary niestety , tyle w temacie.
                          Pozdrawiam.

Comment

Witam

Ktoś już kupował falgi 17" do XIgen? Szukam jakiegoś fajnego modelu, koniecznie zgody z Homologacją.
                            Możecie coś polecić?

Mam wersje Elegance w niebieskim kolorze
                            Last edited by HondaFan22; 14-11-2022, 18:18.

Comment

A ponoć miało nie być wersji comfort w XI..

Comment

Bo nie ma
                                W XI jest elegance i ona ma 17
                                Coś sie koledze musiało pomylić

Comment

Working...
                                X