Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wiercenie / trzeszczenie podczas jazdy

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• wiercenie / trzeszczenie podczas jazdy

Witam,
    od około tygodnia zdarza się regularnie, że podczas jazdy dochodzi do bardzo nieprzyjemnego efektu dźwiękowego - metal-metal, wiercenie, na 99% tylne prawe koło. Efekt znika po wyhamowaniu do 0, po czym wraca w bliżej nieokreślonych okolicznościach raz częściej, raz rzadziej - mam wrażenie, że po jeździe po nierównościach, większym skręcie autem. Im szybciej się jedzie, tym słabiej słychać. Przy prędkościach bardzo małych, efekt jest bardzo głośny - jak w starym gracie, aż ludzie się oglądają. Auto 2021r 90 000 km. Podobno może być to od hamulca elektrycznego, ma ktoś jakieś doświadczenia z takim tematem ? Będę wdzięczny za informacje.

Pod linkiem filmik z dźwiękiem: https://youtube.com/shorts/T-2u26hiILY?feature=share

Pozdrawiam!

Dźwięk jakby klocki tarły o tarczę hamulcową. Może tłoczek nie odpuszcza do końca.
    Najlepiej zdejmij to koło, podnieś na lewarku, ręką kręć tarczę i patrz czy nie obciera o klocki.

Comment

Sprawdzałeś czy czasem nie kończą Ci się klocki, może to że już koniec?
      Moja Honda
      https://www.civicforum.pl/showthread...044#post351044

Comment

Zamieszczone przez malina84 Zobacz posta
        Sprawdzałeś czy czasem nie kończą Ci się klocki, może to że już koniec?
        Auto 2 tygodnie po przeglądzie B, klocki wg ekspertów w byłym Aso Świdnica na jeszcze ok 9k. Efekt wiercenia znika po zatrzymaniu auta, pojawia się niekoniecznie podczas hamowania, bardziej przypadkowo mam wrażenie.

Comment

Jakby ktoś miał podobną dolegliwość, to układ hamulcowy - dzisiaj wymieniłem klocki z tarczami z tyłu w ASO Wrocław - problem ustąpił. Pzdr!

Comment

Mam wydaje mi się podobny problem, co ciekawe nie występuje on przy jezdzie wstecz. Mogłbyś jeszcze raz wrzucić filmik z tym dźwiękiem? Myślałem na początku, że łożysko, ale klocki się już kończą (też mialem info 2kkm temu że na 7-8 powinny wystarczyć), jeszcze trochę ich jest ale dzwiek o ile na poczatku jakis tydzien temu pojawial sie sporadycznie tak teraz trzeszczy caly czas.

Comment

Working...
            X