Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czy Civic X 1.5t ma sensor temperatury oleju?

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Czy Civic X 1.5t ma sensor temperatury oleju?

Mam czytnik OBD2 Kiwi 3 i dwie różne aplikacje obd2 na telefonie. Niestety żadna z nich mi nie pokazuje informacji na temat temperatury oleju - ba, wszystko wskazuje na to, że takiego czujnika ten silnik może nie posiadać.

Ktoś jest w stanie to potwierdzić, albo zaprzeczyć?

Jednym z parametrów jakie bierze komputer przy szacowaniu pozostałego zdrowia oleju, musi być chyba jego temperatura, prawda? Nie tylko ilość odpaleń, czas pracy itp.

Jeśli tak, to jak dostać się do tej informacji?

Zamieszczone przez un hombre Zobacz posta
    Jednym z parametrów jakie bierze komputer przy szacowaniu pozostałego zdrowia oleju, musi być chyba jego temperatura, prawda?
    niekoniecznie, dla ECM ważniejsze jest obciążenie silnika niż temperatura oleju.
    w ogóle temperatury oleju brać nie musi pod uwagę. ECM Dostanie te informacje na podstawie RPM -obrotów silnika, IAT - czujnika temp. powietrza zasysanego, ECT - temp. cieczy chłodzącej, obciążenia APP - pedał przyspieszania / to wystarczy.
    Jest czujnik ciśnienia oleju, ale temperatury oleju może nie być, nie ma takiej potrzeby.
    Jeśli twoja aplikacja nie pokazuje tego parametru - to po prostu go nie ma. Generalnie dla cywilnej Hondy Civic nie spotkałem się aby pokazywał temp oleju.
    Czujnik ciśnienia oleju - jest.
    Czujnika temperatury oleju - nie ma.
    Kierownik Działu Diesla

Comment

Mam czytnik OBD2 Kiwi 3 i dwie różne aplikacje obd2 na telefonie. Niestety żadna z nich mi nie pokazuje informacji na temat temperatury oleju - ba, wszystko wskazuje na to, że takiego czujnika ten silnik może nie posiadać.

Ktoś jest w stanie to potwierdzić, albo zaprzeczyć?

Jednym z parametrów jakie bierze komputer przy szacowaniu pozostałego zdrowia oleju, musi być chyba jego temperatura, prawda? Nie tylko ilość odpaleń, czas pracy itp.

Czytałeś ten post: https://www.civicforum.pl/showthread...853#post349853 ?

Jest tam ewidentnie, że PCM wykonuje 'estimation of oil temperature'. Czujnika więc nie ma.
      Last edited by Lukas; 28-06-2017, 10:09.

Comment

Zamieszczone przez Lukas Zobacz posta
        Czytałeś ten post: https://www.civicforum.pl/showthread...853#post349853 ?

Jest tam ewidentnie, że PCM wykonuje 'estimation of oil temperature'. Czujnika więc nie ma.
        Czytałem ale ewidentnie mi umknęło "Estimation of oil temperature"... No nic, dupa.

Dzięki za informacje, Panowie

Comment

Working...
        X