Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

CVT dziwne zjawisko

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• CVT dziwne zjawisko

Witam.
    Co prawda sprawa dot. Accorda X gen. ale wydaje mi się że silnik 1.5T i krzynia CVT są podobne.
    Czy ktoś z Was miał taki problem:
    - ruszyłem spokojnie spod świateł, silnik ciepły, przy prędkości ok. 20km/h samochód przestał przyspieszać, a silnik przy dodaniu gazu zwiększał obroty. Zapalił się check. Samochód wolno się toczył. Zjechałem na bok. Zgasiłem i ponownie uruchomiłem silnik. I jak ręką odjął.
    Pytanie czy powinienem się martwić, coś profilaktycznie zrobić?

jeżeli accord jest 1.5 to ma skrzynie CVT, jeżeli 2.0 to klasyczny automat chyba 9biegów.

profilaktycznie to kiedy olej był wymieniany?
    Story:Civic: SL-> ED4 D15B2-> EG4 D15B3-> EJ2 D15B7-140KM-> Integra TypeR DC2 B18C6-214KM-> Si FG2 K20Z3-223KM->VolvoC30/SuzukiSS/FiestaST2->FK7 L15B7+
    Now: FL1 Boost Blue L15B7+Honda Forza 125 2023 +Honda HR-V 4x4 1.8 2021+FIT 2012

Comment

Skrzynia CVT. Olej wymieniany 2000 km temu w ASO.
      Niestety dzisiaj rano podobne symptomy...

Comment

no to coś z elektroniką
        Civic X 2.0 USA

Comment

Jutro jadę na diagnostykę do ASO.
          Honda wzywa sporą ilość samochodów z uwagi na problemy z pompą paliwa. Mój Acco też się na to łapie.
          Może moje problemy związane są z tym?
          A może tak reaguje na paliwo E10?

Comment

co ma paliwo do lada na skrzyni ?
            Civic X 2.0 USA

Comment

Pomyślałem, że może silnik dostaje czkawki.

Comment

ale napisałeś, że silnik dostaje obrotów a auto nie przyspiesza.

Wygląda jak lag w CVT kiedy gwałtownie się hamuje a potem jak dajesz gazu auto nie dostaje przyspieszenia
                Civic X 2.0 USA

Comment

Tak. Rzeczywiście mój skrót myślowy. Od tego się zaczęło. Teraz jest tak, że samochód, zachowuje się jakby, albo brakowało przez moment paliwa, albo na moment rozłączało napęd.

Próbuję jakoś łączyć kropki i jest jeszcze jedna rzecz - od jakiegoś czasu, po uruchomieniu zimego silnika, jest efekt jakby nie pracował na wszystkie cylindry.
                  Stąd ta moja informacja dot. pompy paliwa.

Comment

A to nie czasami pompa ale w skrzyni? nie dostaje cisnienia i tym samym nie zaciska koła pasowego
                    4SALE: Bluespark Pro+Boost-Pigyback/chip

If u want 2 play u got 2 pay, performance doesn't come cheap.
                    Its better to have it and not need it, then need it and not have it.

Chcesz podłączyć wideorejestrator w 8/9gen Civic? Nie wiesz gdzie się wpiąć? potrzebujesz wtyczkę akcesoryjną info TUTAJ

Comment

Byłem wczoraj w ASO. Stety, niestety niczego niepokojącego nie wykryli. Dalsza diagnostyka po wymianie pompy, na którą niestety trzeba poczekać, ponieważ będzie wymieniana w ramach akcji przywoławczej.

Comment

Pompa wymieniona, sterownik zaktualizowany i dalej to samo. Kilka dni ok, i nagle szarpanie. Wyłączenie i ponowne włączenie silnika pomaga. Nie zauważam żadnych zależności, żaden check też się nie zapala.
                        Nie wiem co dalej...

Comment

A zrób tak, na włączonym zapłonie wciśnij do oporu gaz i trzymaj aż ikonka check engine nie zgaśnie. Podobno to resetuje/ustawia skrzynie
                          4SALE: Bluespark Pro+Boost-Pigyback/chip

If u want 2 play u got 2 pay, performance doesn't come cheap.
                          Its better to have it and not need it, then need it and not have it.

Chcesz podłączyć wideorejestrator w 8/9gen Civic? Nie wiesz gdzie się wpiąć? potrzebujesz wtyczkę akcesoryjną info TUTAJ

Comment

Tylko, że właśnie żaden check się nie zapala i komp nie zapisuje żadnych błędów. Ĥ

Comment

Niestety diagnoza nie zafajna dla mnie - do wymiany uszczelka pod głowicą...

Comment

Working...
                              X