Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wymiana oleju statyczna czy dynamiczna? CVT

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Wymiana oleju statyczna czy dynamiczna? CVT

Hej. Polecacie dynamiczną czy statyczną wymianę? Ja się skłaniam ku dynamicznej, jednak zastanawiam się jak wygląda to też kosztowo. Czy ktoś ma doświadczenie z taką wymianą w swojej hondzie?

Wymiana dynamiczna nic nie zmieni. Jeśli juz w to zajechanej skrzyni, żeby ją trochę wskrzesić do życia, a nóż może coś się poprawi...
    Swoją drogą to takie naciąganie na droższą usługę.
    Najważniejsze- olej oryginalny HCF2 ( masz na allegro za 350zł)
    No i filtr który znajduje się na skrzyni pod podkładką z której wychodzą króćce do chłodnicy skrzyni i to tyle.

Comment

Zamieszczone przez Lucas.FK2 Zobacz posta
      Najważniejsze- olej oryginalny HCF2 ( masz na allegro za 350zł)
      No i filtr który znajduje się na skrzyni pod podkładką z której wychodzą króćce do chłodnicy skrzyni i to tyle.
      olej oryginalny albo zamiennik tej klasy - ludzie jeżdżą na innych i działa to OK
      Co do filtra to chyba ten w misce olejowej ważniejszy niż ten w kanapce ale obu honda nie ma w opisie interwałów wymian. Myślę, że zwyczajnie można to olac a dbać o to by wymieniać olej co zalecane max 40tys.km.
      Story:Civic: SL-> ED4 D15B2-> EG4 D15B3-> EJ2 D15B7-140KM-> Integra TypeR DC2 B18C6-214KM-> Si FG2 K20Z3-223KM->VolvoC30/SuzukiSS/FiestaST2->FK7 L15B7+
      Now: FL1 Boost Blue L15B7+Honda Forza 125 2023 +Honda HR-V 4x4 1.8 2021+FIT 2012

Comment

Zamieszczone przez Lcfr Zobacz posta
        olej oryginalny albo zamiennik tej klasy - ludzie jeżdżą na innych i działa to OK
        Co do filtra to chyba ten w misce olejowej ważniejszy niż ten w kanapce ale obu honda nie ma w opisie interwałów wymian. Myślę, że zwyczajnie można to olac a dbać o to by wymieniać olej co zalecane max 40tys.km.
        Widzisz i ile użytkowników to i opinii.
        Ja nie eksperymentowałbym jeśli chodzi o olej bo i po co ?
        Z tym filtrem tak samo-ja uważam, że ten w kanapce jest ważny, natomiast ten w misce można wymieniać rzadziej ponadto jest droższy i trzeba dodatkowo zakupić uszczelkę miski.
        Opinie krążą że co 2 lata albo 30 tyś km.

Comment

Ja nie eksperymentowałbym jeśli chodzi o olej bo i po co ?
          Z tym filtrem tak samo-ja uważam, że ten w kanapce jest ważny, natomiast ten w misce można wymieniać rzadziej ponadto jest droższy i trzeba dodatkowo zakupić uszczelkę miski.
          Opinie krążą że co 2 lata albo 30 tyś km.
          Potencjalnie dlatego, że można znaleźć lepszy olej niż OEM Hondy - tak jak w przypadku wątku oleju do silnika, po co 340 str. nt. oleju skoro można zalać OEM 0w20?
          Wiec niech każdy wybierze jak uważa.

A co do filtrów to nigdzie w manualu hondy nie ma wzmianki/zalecenia o wymianie tych filtrów. Jak jest to pokaż - serio chętnie wzbogacę swoją wiedze o jakieś wiarygodne info w tym temacie. "Krążące" opinie mnie nie interesują - sa tak samo wiarygodne jak doradcy z fejsbuka co prędzej napiszą bzdurę doradzając innym niż zajrzą do instrukcji obsługi.
          Story:Civic: SL-> ED4 D15B2-> EG4 D15B3-> EJ2 D15B7-140KM-> Integra TypeR DC2 B18C6-214KM-> Si FG2 K20Z3-223KM->VolvoC30/SuzukiSS/FiestaST2->FK7 L15B7+
          Now: FL1 Boost Blue L15B7+Honda Forza 125 2023 +Honda HR-V 4x4 1.8 2021+FIT 2012

Comment

Potencjalnie dlatego, że można znaleźć lepszy olej niż OEM Hondy - tak jak w przypadku wątku oleju do silnika,
            Można, ale mi osobiście nie chciałoby się doktoryzować i robić jakiś badań który jest na prawdę lepszy no... i może tańszy !
            Jeszcze nie spotkałem sie z awarią tej skrzyni i to po tylu latach zatem chyba można zaufać producentowi.

A co do filtrów to nigdzie w manualu hondy nie ma wzmianki/zalecenia o wymianie tych filtrów. Jak jest to pokaż - serio chętnie wzbogacę swoją wiedze o jakieś wiarygodne info w tym temacie.
            Jest takowa informacja, aczkolwiek nie mogę jej udostępnić publicznie. Mi wierzyć nie musisz ani ja komuś też nie, wymieniamy swoje spostrzeżenia

"Krążące" opinie mnie nie interesują - sa tak samo wiarygodne jak doradcy z fejsbuka co prędzej napiszą bzdurę doradzając innym niż zajrzą do instrukcji obsługi.
            Krążące czyli tutaj miałem na myśli z serwisów bezpośrednio, a nie jak z interpretowałeś z grup pod tytułem ' co to za kontrolka panowie'

I nie ma co być takim wrażliwym, zaraz koniec roku, covid w odwrocie, będzie robić się jaśniej, same plusy !

Comment

I nie ma co być takim wrażliwym, zaraz koniec roku, covid w odwrocie, będzie robić się jaśniej, same plusy !
              Mój post w pozytywnym tonie - może za mało ikonek dodałem i słowo pisane każdy odbiera inaczej. Serio wiarygodna wiedza w tym temacie sie przyda.
              Info nt. oleju powstało bo Hondowski jest drogi. Ludzie wiec leją inne zamienniki bo taniej i to działa.
              Co do filtra w skrzyni to interwał 30tys. jak dla mnie jest mało prawdopodobny skoro już mówimy o swoich spostrzeżeniach. Dlaczego?
              Dlatego, że to się ma nijak do wymiany oleju w skrzyni, która jest rekomendowana co 40tys.km. I w taki interwał uwierzę - zmiana oleju z filtrem. Co 30tys. zwyczajnie nie współgra z wymiana oleju bo nikt nie będzie jechał na wymianę samego filtra, spuszczał oleju, lał tego samego - albo nowego, żeby za 10tys. robic wymianę oleju na nowy - jak dla mnie jest bez sensu. Nawet przy zdzierstwie serwisów. Skoro masz takie tajemne info wystarczy spojrzeć na faktury wymian olejowych w skrzyni - jeżeli wymieniają filtr musi byc on dopisany, tak jak 2gi filtr włącznie z uszczelką do miski olejowej. Żaden serwis tego nie zrobi za darmo (dodatkowe roboczogodziny) a chcąc za to brać kasę musi wyszczególnić te rzeczy na fakturach bo przecież kosztują.

Finalnie - czy lać zamiennik czy OEM każdy sam wybierze.
              Czy zmieniać filtr skoro nie ma tego w instrukcji? Na pewno nie zaszkodzi. Co kto z tym zrobi jego sprawa

Comment

Working...
              X