Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Chrobotanie spod maski przy odpuszczaniu sprzęgła

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Chrobotanie spod maski przy odpuszczaniu sprzęgła

Cześć,

pacjent to Civic X 1.5T Sportplus z 2017, przebieg 77kkm

Miesiąc temu wymienione sprzęgło tj.:
    -tarcza
    -docisk
    -łożysko oporowe

Zestaw EXEDY - wg. moich informacji to samo co siedzi fabrycznie.

Problem jest generalnie ze sprzęgłem, poniżej następujące problemy, które zauważyłem:
    -drgania na pedale sprzęgła (wyczuwalne przy niewciśniętym sprzęgle jak również na bardzo delikatnie wciśniętym)
    -piszczenie podczas wciskania sprzęgła na zewnątrz (w kabinie cisza)
    -jak ruszę autem bez gazu, trzymając je na półsprzęgle to słychać chrobotanie pod maską (????)
    - ruszenie z niskich obrotów (powiedzmy 1200 obr.) jest nieprzyjemne, czuć, że nie jest płynne. Autem nie szarpie, ale da się wyczuć, że coś jest nie tak

Czytałem dużo podobnych wątków, gdzieś tam wskazują na dwumasę - czy to może być to? Czy może jednak coś innego?

Prośba mega o Waszą opinię w tym temacie - w razie w mogę dograć jakieś filmy, żeby to lepiej zobrazować.

Z góry dziękuję.
    Last edited by piekar97; 03-04-2023, 22:00.

Krzywy docisk lub źle wycentrowana tarcza przy montażu.

Piszczenie to wysprzeglik a chrobotanie to pewnie coś luźnego po interwencji mechaników.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Comment

Dzięki za odpowiedź!
      Co masz na myśli pisząc "coś luźnego" po interwencji mechaników?
      Czy mam przez to rozumieć, że to raczej nie dwumas? Bo nie ukrywam, że koszt spory - którego raczej chciałbym uniknąć

Comment

A z ciekawości, jaki był powód wymiany sprzęgła przy tak niskim przebiegu, ślizgało sie czy masz świeżo kupione auto i cos sie działo?
        Moja Honda
        https://www.civicforum.pl/showthread...044#post351044

Comment

Zamieszczone przez piekar97 Zobacz posta
          Co masz na myśli pisząc "coś luźnego" po interwencji mechaników?
          myślę, że coś może wpadać w drgania i wydawać po prostu taki dźwięk. Nie wiemy jaki to dźwięk więc ciężko się odnieść.

Ja w UFO miałem przygody z sprzegłem. Zmieniałem 3 razy. Dwa pierwsze zestawy strasznie szarpały - właśnie jak u ciebie. Za 3 razem dałem koło zamochowe do toczenia bo okazało się, że ma delikatne bicie i dopiero było jak należy

Comment

Zamieszczone przez malina84 Zobacz posta
            A z ciekawości, jaki był powód wymiany sprzęgła przy tak niskim przebiegu, ślizgało sie czy masz świeżo kupione auto i cos sie działo?
            Było zjarane, auto kupiłem z przebiegiem 31kkm, myślę, że tam już było zjechane, a ja doprawiłem bo zaraz po kupnie no to nie oszczędzałem

Zamieszczone przez Paluch Zobacz posta
            myślę, że coś może wpadać w drgania i wydawać po prostu taki dźwięk. Nie wiemy jaki to dźwięk więc ciężko się odnieść.

Ja w UFO miałem przygody z sprzegłem. Zmieniałem 3 razy. Dwa pierwsze zestawy strasznie szarpały - właśnie jak u ciebie. Za 3 razem dałem koło zamochowe do toczenia bo okazało się, że ma delikatne bicie i dopiero było jak należy
            Ok, tylko, że u mnie nie ma szarpania jako takiego (tak jak pisałem) a to o czym mówie (te chrobotanie) występuje na nagrzanym już silniku.

Wrzucę Wam filmik dzisiaj/jutro, żebyście zobaczyli dokładniek co mam na myśli.

Nie piszemy posta pod postem. W ciągu 12 godzin używamy opcji edytuj.
            Dodatkowo proszę nadrobić regulamin. Pkt 2
            Last edited by Paluch; 04-04-2023, 08:26.

Comment

Ok, tylko, że u mnie nie ma szarpania jako takiego
              napisałeś, że przy ruszaniu nie jest płynnie. Więc sprzęgło nie odpuszcza równo. Tak samo miałem w UFO.
              (te chrobotanie
              opisz dokładnie o co chodzi. Chrobocze cały czas ? Czy podczas jakiś drgań ?

Comment

1. Tak, zgadza się, ale chyba nie nazwałbym tego szarpaniem tylko tak jakby włożyć buta w kisiel, auto nie rusza płynnie tylko tak troche mieli, tak jakby chciało a nie coś mu utrudniało - bardzo ciężko jest mi to opisać, ale nie nazwałbym tego szarpaniem, chociaż może trochę.

2. Co do chrobotania - występuje ono TYLKO na bardzo niskich obrotach, podam 2 przykłady:
                ruszenie bez gazu (to ile obrotów może mieć? 600? 700?) - wtedy chrobocze
                ruszenie z lekkim gazem (obroty 900-1000) - też chrobocze
                ruszenie z 1500 obrotow - brak chrobotania

Powyższe występują tylko na nagrzanym silniku i to też może potwierdzać to co napisałeś (czyli ze wystepuje podczas drgan bo na niskich obrotach mamy drgania)- zimny silnik w hondzie trzyma dość wysokie obroty - i pewnie dlatego powyższy efekt nie występuje.

Na postoju nic takiego nie słychać, tylko podczas ruszania na niskich obrotach na rozgrzanym silniku.
                Last edited by piekar97; 04-04-2023, 13:35.

Comment

Na postoju nic takiego nie słychać
                  no to poproś drugą osobę i rób próbę na postoju. Włącz hamulec postojowy i puszczaj powoli sprzęgło na 1 biegu tak żeby auto wprowadzić w drgania a druga osoba niech szuka pod maską co jest luźne i wydaje takie dźwięki. Według mnie czegoś po prostu mechanicy nie spieli bądź inaczej ułożyli i coś rezonuje. Nawet wiązka elektryczna inaczej spięta potrafi wydwać denerwujące dźwięki jak o coś stuka.

a co do punktu pierwszego raczej ciężko będzie pomóc bo nie za bardzo wiadomo o chodzi tak naprawdę. Może po prostu musisz się przyzwyczaić do nowego sprzęgła i wszystko jest OK ?

Comment

Working...
                  X