Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

filtr oleju skrzyni CVT

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• filtr oleju skrzyni CVT

Panowie jak to w końcu jest. ASO mówi że niby nie ma filtru oleju w skrzyni.
    Ale na filmach z USA wymieniają filtr oleju. Numer katalogowy 25450P4V013

Civic X 2.0 USA

Faktycznie filtr się wymienia. Znalazłem takie coś:

Może trzeba podzwonić po kilku ASO i popytać.
    Last edited by maku123; 02-05-2020, 18:59.

Comment

Z tego co czytałem na necie, to tego filtru nie trzeba wymieniać regularnie wraz z olejem. W instrukcji, którą podlinkował @maku123 jest podane, że wymienia się gdy jest zatkany lub uszkodzony. W Accordzie VIII też był filtr oleju automatycznej skrzyni biegów i mało kto go wymieniał, wybrany post:

"Ogolnie Honda nie przewiduje wymiany filtra w skrzyni. Ja w zadnej z swoich Hond nie wymienilem I problemow nie bylo - tylko olej regularnie Hondowski."
      Filtr oleju do automatycznej skrzyni biegow - napisał w Układ napędowy: czy ktoś się orientuje gdzie można nabyć filtr oleju do automatycznej skrzyni biegów? ? Poszukałem trochę w internecie ale tego nikt nie oferuje....

Tyle z poszukiwań. Ciekawe czy może jednak warto go wymieniać na przykład co trzecią wymianę oleju (~90 tys. km)?
      Last edited by Mad_86; 02-05-2020, 19:46.

Comment

W ASO taki filtr 173zł
        Na allegro 175zł
        zamiennik na allegro za ok 25 zł
        Na aliexpress ok 50 zł
        Civic X 2.0 USA

Comment

Zamieszczone przez rm_125 Zobacz posta
          Panowie jak to w końcu jest. ASO mówi że niby nie ma filtru oleju w skrzyni.
          Ale na filmach z USA wymieniają filtr oleju. Numer katalogowy 25450P4V013

https://www.youtube.com/watch?v=lM_N0CPHLwQ&t=787s

Znalazłem film pokazujący wymianę w wersji z silnikiem 1.5
          Jeśli nie wymieniamy filtra w skrzyni, nie ma potrzeby demontowania osłony filtra powietrza.
          Zamieszczony wcześniej film pokazywał wymianę w wersji 2.0
          Czy wymieniać filtr z każdym razem jak serwis tego nie robi ?

https://www.youtube.com/watch?v=VQ8P0HRQ9s4
          Last edited by tabazagt; 24-09-2021, 22:20.

Comment

Serwis nie przewiduje wymiany filtra. Ja wymieniałem filtr bo w moim aucie pominięto wymianę przy 40k km a robiłem to przy 70k km
            Civic X 2.0 USA

Comment

Czy w skrzyni automatycznej CVT trzeba wymieniać olej? Jeżeli tak, to po jakim przebiegu?

Comment

Co dwa lata lub co 40 tys km

Comment

Co 30 tys km

Comment

W mojej IO jest co 40 ale może mamy inne IO
                    Załączone pliki

Comment

Hmmm masz racje, widocznie minęły mi 2 lata.

Comment

Samochód mam od roku, jak kupowałem to miał 42 tys., teraz ma jakiej 56 tys. Mam nadzieje, ze nie jest już za późno. Możecie polecić jakiś lepszy olej czy to nie ma znaczenia?

Comment

Jesteś pewny że olej nie był wymieniany ? Serwisy raczej nie odpuszczają możliwości zarobku w okresie gwarancji .
                          Pewnie nie jest za późno na pierwszą wymianę . Jak nie masz jakiegoś pewnego zamiennika to bym lał ,,hondowski’’ ale tu niech się wypowiedzą posiadacze CVT

Comment

Nie pytałem się sprzedającego, samochód sprowadzony z USA więc chyba trudno sprawdzić czy była przeprowadzona wymiana.

Comment

Tu się nie ma nad czym zastanawiać. Olej 200-400zł wymiana max 100zł i masz pewność i spokój, że zrobiłeś wszystko by było ok. To nie są wielkie koszty.
                              Story:Civic: SL-> ED4 D15B2-> EG4 D15B3-> EJ2 D15B7-140KM-> Integra TypeR DC2 B18C6-214KM-> Si FG2 K20Z3-223KM->VolvoC30/SuzukiSS/FiestaST2->FK7 L15B7+
                              Now: FL1 Boost Blue L15B7+Honda Forza 125 2023 +Honda HR-V 4x4 1.8 2021+FIT 2012

Comment

Working...
                              X