Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wyższe obroty w cvt

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• wyższe obroty w cvt

Panowie ostatnio byłem w ASO i wymieniono w moim aucie olej silnikowy ( 5w30 ) i olej w skrzyni cvt. Po tym zabiegu mam wrażenie że auto jest nieco bardziej ospale a sama skrzynia trzyma nieco wyższe obroty niż wcześniej, różnica w obrotach jest niewielka 100-200 obr lecz przy charakterze tej skrzyni jest to dla mnie zauważalne. Mam wrażenie że auto przed wymiana przy spokojnej jeździe ciągnęło na niemal jednostajnych obrotach 1300-1500, obecnie częściej wędruje pod 2000. Oczywiście są to żadne obroty dla tego silnika ale zastanawia mnie czy jest możliwe że po wymianie oleju w skrzyni zmieniła się jej charakterystyka?
    Sorry za głupie pytanie ale eczy mnie to od kilku dni bo auto jedzie nieco inaczej niż wcaesniej

Jeśli przed wymianą był olej hondy 0 w 20, to obecny 5 w30 pewnie daje większe opory i dlatego moźe skrzynia zwiększa obroty.

Comment

Nie zauważyłem żadnych różnic po zmianie 0W20 na 0W30, więc szczerze w to wątpię.

Comment

A co to za olej ten 5W30 który teraz masz ? Napisz dokładnie. Może tak być jak napisał Jedwabnik... Silnik ma większe obciążenie przez większą lepkość oleju, a więc musi trzymać wyższe obroty, żeby mieć tą samą moc.
        Moja łódka Civic..
        Mój "klekocik" Ceed..
        New... "Japończyk" e:Hev 2.0
        Coś na temat olejów..

Comment

Olej Shell 5w30 (am-l) a w skrzyni hcf-2

Comment

Zamieszczone przez DirtyDiana Zobacz posta
            Olej Shell 5w30 (am-l)
            A więc olej o wyższej lepkości wysokotemperaturowej, klasyfikacja ACEA C3, HTHS pewnie około 3,5cP, KV100 - prawie 12cSt. W porównaniu do OEM olej sporo "cięższy". Niski wskaźnik lepkości, wygląda, że ma niewiele VM. Spalanie powinno ci wzrosnąć.
            Last edited by Grzechu; 10-03-2020, 07:19.
            Moja łódka Civic..
            Mój "klekocik" Ceed..
            New... "Japończyk" e:Hev 2.0
            Coś na temat olejów..

Comment

Working...
            X