Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Akcesoryjne tuleje cięgien skrzyni biegów - opinie

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Akcesoryjne tuleje cięgien skrzyni biegów - opinie

Cześć, szperam ostatnio w poszukiwaniu rozwiązań mogących zoptymalizować doznania w trakcie zmiany biegów. Póki co nie chcę się bawić w rozbieranie tunelu środkowego oraz wymianę elementu OEM na short shifter. Zamiast tego znalazłem coś takiego:

Pytanie do tych co się znają : co o tym sądzicie? jaki może być długofalowy wpływ na podzespoły? Będzie w ogóle jakiś negatywny wpływ w przyszłości? Czy można spodziewać się znaczącej poprawy w odczuciach w trakcie zmiany przełożeń?

Z góry wielkie dzięki.

Producent utrzymuje, że z uwagi na zastosowane materiały i projekt tulei (zaokrąglenia) rozwiązanie Acuity nie zagraża żywotności. Ale to producent... Ja skusiłem się i zainstalowałem.

Wrażenia: jest lepiej i da się to zauważyć/poczuć. Nie jest to różnica dzień do nocy, ale biegi wchodzą jakby lepiej, nieco mniej gumowato, a bardziej tak "mechanicznie". Subiektywnie jest przyjemniej, choć z drugiej strony zacząłem dostrzegać drobny kontrast między tą mechanicznością a zestrojeniem reszty. Acuity sprzedaje tuleje same lub w zestawie z podkładkami pod lewarek i silniejszą sprężyną centrującą lewarek (stage 1). Sądzę, że dodanie tych elementów uspójnia odbiór i wspomniany kontrast znika.
    Ogólnie zainstalowanie nieco poprawia (nie spektakularnie) odczucia przy zmianie biegów, jest bezdyskusyjnie dobrym kierunkiem i pojawia się apetyt na jeszcze.

IMG_20220206_140545_BURST024.jpgIMG_20220206_140716.jpg

Comment

Working...
    X