Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ciche stuknięcia przy zmianie/redukcji.

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Ciche stuknięcia przy zmianie/redukcji.

Cześć wszystkim,

ostatnio zauważyłem, że przy zmianie biegów 1->2 2->3 czy redukcji 3-> 2 słuchać takie ciche stuknięcie spod auta. Słychać to wyłącznie przy wyłączonym radiu i małym nawiewie.
    Z racji tego, że jest to moje pierwsze nowe auto to nie wiem co o tym sądzić( w używanym nawet bym nie zwrócił uwagi).
    Czy ktoś z was słyszy coś takiego czy może ja jestem przewrażliwiony?

Pozdro!

Cześć.
    Ja tam słyszę wszystko i wszedzie ale przy zmianie biegów nic nie słychać u mnie... nie wiem czy dobrze kojarze ale ktoś w innym temacie pisał że miał luzną opaskę od wydechu... może to to....

Comment

Wydaje mi się, że też mi się zdarzyło to słyszeć kilka razy jadąc w korku.
      Moja Honda
      https://www.civicforum.pl/showthread...044#post351044

Comment

Dziś zauważyłem, że jeżeli chodzi redukcje to słychać takie pyknięcie czasami gdy dodaje gaz i puszczam sprzęgło( bez szarpania).
        Zostaje mi albo się tym nie przejmować albo podjechać do aso( najwyżej zostane wyśmiany )
        @up
        Dzięki za odpowiedzi!

Pozdro

Comment

Aktualizacja:

Byłem z tym w aso. Wszystko zostało wklepane do systemu panowie z aso słyszeli te stukania ale nie są w stanie zdiagnozować dokładnie co to jest. Stwierdzili, że to nie zagraża bezpieczeństwu i jeśli za jakiś czas nie przejdzie albo się nasili to podjechać znowu.

Pozdro

Comment

U mnie po 8 tys przebiegu rowież słychac stukniecie głownie jak zmieniam z 1 na 2.... wygląda jak by poduszka skrzyni biegów ta z tyłu tak stukała...

Comment

Te stuknięcia miałem też w crv-3.Widać,że problem ten sam lecz nie naprawiony.

Comment

Ja w swoim hr-v miałem już wymienianą poduszkę po kilkunastu tyś kilometrów.Przy ruszaniu było słychać, jakby przegub się rozsypywał i trzeszczał.

Comment

Też pomyślałem o poduszce skrzyni ale.... właśnie u mnie przy ruszaniu cisza a i stuki pojawiają się czasami i tylko jak się silnik mocno nagrzeje po przejechaniu jakiś 20-25km na zimnym jest idealnie cicho...
                  Tu znalazłem podobny temat: https://www.civicx.com/threads/click...hifting.16305/

Comment

U mnie jest tak samo jak u Ciebie, jak silnik zimny brak stuków, jak tylko się nagrzeje, przy redukcji lub wrzucaniu biegów, zaczynają się stuki...Myślałem że to poduszka skrzyni (podobnie jak Ty), jednak temperatura silnika, w tym wypadku nie miałaby żadnego znaczenia, ciekawi mnie jak podejdzie do tego serwis...

Comment

Ja wiem jak podejdzie to tego serwis... tak jak do wszystkiego... czyli my nic nie słyszymy wszystko jest OK klient wymysla albo taka jest charakterystyka produktu znaczy TTTM i zalatwione

Jak bede miał chwile skocze na kanał obejrzec tą poduszkę... może się mylę ale jak się dobrze guma nagrzeje to robi się bardziej miekka i tak stuka przy gwałtownym odpuszczeniu sprzegła bo jak sie po woli operuje jest cisza. Drugi mój typ to dwumasa albo tłumik drgan skrętnych sprzęgła... może faktycznie taka ich charakterystyka. Można sobie gdybać.... myślę że dopóki się coś komuś nie urwie albo nie rozleci serwis nie bedzie widził problemu.

Comment

Jedyne pocieszenie( marne no ale..), że nie tylko ja mam ten problem. Podjedźcie do serwisu i zgłoście to tak jak ja to zrobiłem. Jak się zepsuje to przynajmniej będzie w papierach, że było coś zgłaszane a serwis nic z tym nie zrobił. Innego pomysłu brak.

Co do zagrzania się - to ile km mniej więcej potrzebujecie przejechać, żeby zaczęło stukać?

Comment

Jak znam życie to wszyscy to mają tak samo jak hałasującą klimę bo Honda ma problem z nowym czynnikiem chłodzącym ale większość użytkowników nie zwraca na to uwagi....
                          U mnie różnie czasem muszę przejechać z 20km a czasem pokręcę się chwilę w ciepły dzień po mieście i już coś tak stuknie.... wczoraj jechałem żony suzuki i tam też stuka dokładnie taki sam dźwięk... co najlepsze wcześniej nie zwróciłem na to uwagi...

Comment

Serwis pewnie sie wypnie tak jak bywalo to u mnie np. z falujaca maska gdzie stwierdzili ze to poprzez cienkie blachy faluje, a jest to podyktowane bezpieczenstwem pieszego w razie kolizji z pojazdem (smiech na sali). Drgania pedalu gazu oczywiscie nie czuli, gdzie ja w butach z gruba podeszwa odczuwalem i nadal czuje, poniewaz problem nie zostal rozwiazany i pewnie nigdy nie bedzie. Draznia strasznie takie duperele, w cale nie najtanszym i kupionym w salonie aucie. Wracajac do tematu : u mnie stukanie zaczyna sie od momentu rozgrzania silnika, czasem 10 km a zdarza sie ze po 40 km. Jak kupilem auto, do mniej wiecej 12000 km przebiegu problemu nie bylo, lub poprostu nie zwracalem na to, zbytnio uwagi

Comment

Te stuknięcia nie dawały mi spokoju i postanowiłem podjechać do ASO żeby to sprawdzić. Wyszedł mechanik i najpierw ja prowadziłem, a później on. Stukanie oczywiście się pojawiło bo auto było już rozgrzane. Gościu od razu powiedział że to jest taka konstrukcja i coś mówił o bardzo rzadkim smarze i luzie przy przegubach - taka konstrukcja i nic się z tym nie zrobi. Zimą te stuki będą duże mniej słyszalne. Zaproponował że możemy przejechać się innym civiciem który stał na placu (z przebiegiem 2 tys km.) Efekt był identyczny jak u mnie. Tak więc uspokojam wszystkich tttm. I trzeba się pogodzić z tym, że autko wydaje różne dziwne dźwięki

Comment

Working...
                              X