Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiana wirtualnych przełożeń w cvt

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Zmiana wirtualnych przełożeń w cvt

Witam,
    Jestem na etapie docierania 1.5 z cvt i mam jedno pytanie... Podczas spokojnej jazdy ( smigam delikatnie bo na dotarciu ) skrzynia ładnie przerzuca bieg i trzyma obroty w okolicach 1500 obr natomiast zauważyłem że jak silnik jest zimny to przekładnia utrzymuje chętniej wyższe obroty ok 2000 i niezbyt chętnie chce zbić na niższe.oczywiscie wiem że oba warianty obrotowe to pryszcz nawet dla zimnegosilnika ale zastanawia mnie czemu tak jest? Po 2-3 kmskrzynia znowu chętniej wędruje na niższe obroty ( cały czas mówimy o delikatnej jeździe ) .

Dla mnie jest to trochę nielogiczne gdyż na zimnym silniku skrzynia trzyma wyższe obroty niż na ciepłym. MZe to kwestia że na ssaniu auto ma wyższe obroty ? Dajcie proszę znać jak wasze cvt że zachowują

Swoją drogą jestem mega ,zadowolony z te skrzyni poki co. Jest to mój pierwszy automat w życiu i manualna raczej juz nie kupię

U mnie jest tak samo, tak się dzieje na zimnym silniku potem jest już ok.

Comment

Jeśli jeździsz w miarę spokojnie, to Twoje zadowolenie z CVT będzie się pogłębiać. Potwierdzam to, bo od września 2017 zrobiłem już X genem 1,5 z CVT prawie 27 000 km.
      Czasami brakuje mi pazura, jaki daje manual ale mogąc wybierać jeszcze raz to na pewno wybrałbym CVT, które jest dużo wygodniejsze szczególnie jeśli dużo jeździsz lub -tak jak ja- używasz samochodu do pracy.
      Co do podwyższonych obrotów przez pierwsze km na zimnym silniku to u mnie też tak jest. Domyślam się że chodzi o szybsze rozgrzanie oleju w skrzyni...
      Last edited by Dario_; 19-03-2018, 23:03.

Comment

Po odpaleniu auta długo czekacie czy odrazy przełączanie na R lub D ? Pytambojak silnik jest zimny to wstępuje takie jakby zdławienie obrotów ?

Comment

Zamieszczone przez DirtyDiana Zobacz posta
          Po odpaleniu auta długo czekacie czy odrazy przełączanie na R lub D ? Pytambojak silnik jest zimny to wstępuje takie jakby zdławienie obrotów ?
          Nawet przy zimnym silniku wystarczy mi 5-10 sekund żeby ruszyć i płynnie jechać.

Comment

Czy u Was podczas zabawy manetkami przy kierownicy w zakresie przełożenia z 1 na 2 też występuję jakby przydławienie (efekt hamowania silnikiem)? U mnie taki efekt występuje wyłącznie z jedynki na dwójkę, na kolejnych przełożeniach jest płynnie.
            Ponadto mam pytanie czy ktokolwiek z Was miał już jakieś problemy ze skrzynią cvt, które wymagałyby wizyty w serwisie?

Comment

U mnie jest tak, że jedynka dwyżej się kręci tj dopiero w okolicach 2,5 tyś można przerzucić na 2 wirtualny bieg. Reszta biegów zmienia się przy niższych obrotach. Co do działania samej skrzyni nie mam zastrzeżeń i mam nadzieje, że tak zostanie

Comment

Working...
              X