Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Korek spustu oleju. Honda Civic X 1,5.

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Korek spustu oleju. Honda Civic X 1,5.

Na ostatniej wymianie oleju mechanik powiedział mi że przy następnej wizycie muszę wymienić korek spustu oleju. Auto ma przejechane 115000 km.
    Proszę o Wasze doświadczenia w tym temacie i gdzie taki korek zamówić ?

Zamieszczone przez Leszek 1960 Zobacz posta
    Proszę o Wasze doświadczenia w tym temacie i gdzie taki korek zamówić ?
    Zazwyczaj te korki spustowe, to z pokolenia, na pokolenie kolejnego Civica, są takie same.. pewnie dałoby się kupić w jakimś zwykłym sklepie z częściami, a jak nie to zamówić w ASO... Co do samej potrzeby wymiany korka, to niestety, ale ktoś Ci po prostu za mocno ten korek przykręcał do misy i pewnie jest "objechany".. Moja Honda ma 11 lat, ja sam zawsze wymieniam olej i korek spustowy jest ciągle jak nowy.
    Moja łódka Civic..
    Mój "klekocik" Ceed..
    New... "Japończyk" e:Hev 2.0
    Coś na temat olejów..

Comment

Mnie również dziwi "potrzeba wymiany korka".
      Standardowo wymienia się uszczelkę miedzianą lub aluminiową pod korek spustowy, natomiast korek jest "wieczny" o ile jakiś bałwan nie uszkodzi.
      Przyłożenie zbyt dużej siły przy dokręcaniu nie niszczy korka, może co najwyżej zniszczyć gwint lub wyrwać gwint z miski.
      Uszkodzenie korka może się zdarzyć tylko w przypadku nieprawidłowego nałożenia klucza, lub dobrania klucza zbyt dużego (np 18mm zamiast 17mm).
      Główkę korka można oszlifować do rozmiaru mniejszego, np 16mm lub 15mm. Kilka minut z pilnikiem przy imadle lub szlifierką kątową trochę szybciej.
      Niestety trzeba chcieć oraz mieć korek w ręku a nie wkręcony w misce, czyli tylko podczas wymiany oleju.

Comment

Working...
      X