Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Separator par oleju

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Separator par oleju

Cześć,

chciałem sobie zamontować separator par oleju żeby oszczędzić nieco wtryski ale dokładnie nie wiem w którym miejscu mam go wpiąć. Czy ktoś kto już posiada mógłby zrobić zdjęcie tak bym widział które węże do niego podłączyć? Aha jeszcze pytanie jakie kupić węże olejowe zbrojone? Tam jest duże ciśnienie?

I drugie pytanie: Od jakiegoś czasu po trasie jak jest nagrzana komora silnika to strasznie przed samochodem śmierdzi uwaga albo "mąkrym psem" albo "baranami". Wiem jak ten zapach przyrównałem to wszyscy leżeli ze śmiechu ale nie wiem gdzie mam szukać i czego. Jakaś mysz mogła wejść w jakiś dolot powietrza... kuna... może coś zostawiło tam jakąś niespodziankę i albo poszło albo zdechło. Śmierdzi z okolic chłodnicy przy klameczce do otwierania klapy, nie do końca jakby ta elastyczna część rury gumowej chyba z powietrzem. Ktoś coś podpowie :-)

Czekam na pomoc i pozdrawiam
    Last edited by me_how; 13-08-2023, 08:35.

Zamieszczone przez me_how Zobacz posta
    I drugie pytanie
    Ja mam podobnie. Jak zaparkuję w garażu po trasie to czuję taki dziwny zapach z przodu samochodu, nawet nie wiem jak określić ten zapach (czy pachnie to psem czy baranami, to nie wiem
    Zauważyłem też, że bardziej go czuć po jeździe z włączoną klimą. Gdy nie używam klimy to nie czuję tego zapachu lub bardzo słabo.
    Nie wiem co to jest, przestałem na to zwracać uwagę.

Comment

Ja mam u siebie.
      Forum dla posiadaczy Hondy Civic i nie tylko.

Wysłane z mojego 2211133G przy użyciu Tapatalka
      Moja Honda
      https://www.civicforum.pl/showthread...044#post351044

Comment

Zamieszczone przez malina84 Zobacz posta
        Ja mam u siebie.
        Forum dla posiadaczy Hondy Civic i nie tylko.

Hej, a co potem z tym syfem robisz jesli mozna zapytac ?

Comment

Odkręcam zbiorniczek i wylewam.

Moja Honda

Comment

mam i ja
            IMG_20231203_121644.jpg
            FC1 by Frędzel

Pomorskie

Władysławowo

LwG!

Comment

Odkręcam zbiorniczek i wylewam
              dużo Ci się zbiera?
              jak często otwierasz, co 2000, 5000 czy jeszcze inaczej?

Comment

Wcześniej patrzyłem jakoś na wakacje i prawie nic nie było, teraz jakieś 2 tygodnie temu i też prawie nic, ale ja jak jeżdżę to ok 20km na odpalenie silnika, olej 0W30.

Moja Honda

Comment

jakoś na wakacje i prawie nic nie było, teraz jakieś 2 tygodnie temu i też prawie nic
                  jednym słowem skórka nie warta wyprawki..

Comment

Zależy, na początku miałem tego sporo, może po zmianie oleju już nie ma syfu. Poza tym koszt tego to było ok 100zl więc bez przesady.

Moja Honda

Comment

na początku miałem tego sporo
                      pisałeś coś zupełnie innego..

Comment

Używam tego separatora już kilka lat, więc na początku czyli na początku używania miałem tego więcej niż obecnie, możesz sobie przejrzeć mój wątek i będziesz widział, ale po co, lepiej i szybciej sie przyczepić.
                        Moja Honda

Comment

Kolego, jeśli odpisujac na konkretne pytanie dajesz informację, że "od wakacji prawie nic i do teraz prawie nic" a w kolejnym piszesz "trochę tego bylo" to dlaczego dziwisz się, że reaguję na taką niekonsekwencję?

Z drugiej strony - ile to jest "trochę" ? - dla każdego inna miara..

Czepiam się ? po prostu razi jak piszesz w kolejnych postach skrajnie różne dane..

Comment

Jasne, napisałem że sprawdzałem na wakacje, czyli podałem konkretnie kiedy, potem napisałem na początku (jeśli chodziło by o wakacje to bym napisałem, ale napisałem na początku) - czytaj na początku użytkowania. Bez sensu ta rozmowa, Ty wiesz że nie ma sensu tego używać, ja uważam inaczej.
                            Moja Honda

Comment

Ty wiesz że nie ma sensu tego
                              nic takiego nie napisałem i nic takiego nie myślę.
                              Wręcz przeciwnie - kilkukrotnie się nad tym rozwiązaniem zastanawiałem, ale skoro na zadane w temacie pytanie czytam "prawie nic" to sobie myślę, że niepotrzebny bajer.
                              Za chwilę piszesz, że było dużo (zaprzeczając sobie) i mi ręce opadają. .

Ja techniczny jestem, wolałbym, gdybyś napisał że na początku ok 10ml na 1000km a po 5 latach albo 40 tys lub po zmianie oleju to już mniej niż 2ml się gromadzi na 1000km...
                              Ot po prostu..

stwierdzenie "prawie nic" jest równoważne w swojej sile i poprawności do stwierdzenia co "dwie garście wody"..
                              każdy ma inną garść i dla każdego będzie to inna wartość.

Widzę, że Ty zadowolony jesteś z tego rozwiazania, bo go bronisz.. Choćby to świadczy że nie jest to głupie i warto mieć na pokladzie..

Comment

Working...
                              X