Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wymiana rozrządu w 1.0.

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• "Polecam "usługę u Wyszomirskiego na Puławskiej.
    Według gościa który odebrał telefon na serwisie ,nie słyszał żeby Civic 10 generacji miał pasek tylko jest łańcuch
    Nie był zaintersowany Vin samochodu tylko jak zapytałem sie czy słyszał o silniku 1.0 to nagle go olśniło i padła okazyjna cena 6500zł-już nie pytałem sie czy netto czy brutto i co to obejmuje ale takiej żenady nie słyszalem dawno

Comment

• Zamieszczone przez A-Max Zobacz posta
      Szanowny Lcfr ty wiesz swoje, co jak rozumiem polecasz traktować jako prawda objawioną bo "wiesz i się znasz" a co za tym idzie żadnych głupot nie powielasz w przeciwieństwie do nieogarniętych bajek opowiadaczy - takie polskie piekiełko. Forum jest jednak do czegoś innego prawda ?.
      Nie polecam Ci traktowac tego co piszę jako dogmat ale na poparcie wkleiłem film GDZIE WIDAĆ umiejscowienie rozrządu względem komory silnika. Zamiast spojrzeć lepiej pisać kolejne głupoty o piekiełkach?? Nie jestem alfa i omegą ale z filmu można rozpoznać gdzie ten rozrząd jest. NA pewno nie od strony grodzi.

Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
      W to nie wątpię, sam fakt, że trzeba odkręcić metalowy dekiel, świadczy o tym, że jest tam trochę śrubek, dodatkowo nie wiadomo ile osprzętu, do tego, należy zdemontować, na pewno koła pasowe, może pompę wody i jakieś przewody, nie widziałem tego silnika, to ciężko powiedzieć, co tam jest. Mi ten silnik kojarzy się z moim silnikiem w Oplu 1.0, przy nim jest podobna robota, trzeba spuścić płyn chłodniczy, trzeba zdemontować koła, pompę wody, czujniki, zdjąć dekiel, odkręcić ślizgi, napinacz, koła rozrządu.. roboty jest spokojnie na 6h, ale da się to zrobić, to samo w Hondzie, ogarnięty mechanik powinien sobie z tym poradzić. Trzeba zaznaczyć, że trzeba mieć też blokady rozrządu, być może wału korbowego, na rysunku wyżej, nie wiem czy ktoś zauważył, ale mechanik z ASO wałki rozrządu zablokował wiertłami pełna profeska..
      Grzechu tu pewnie podobnie, jak to w konstrukcji hondy. Tez nie znam tego silnika ale już po fotkach które wrzuciłeś można się sugerować co tam jest nałożone.
      Co do wierteł itd to chyba w d16v1 były jakieś kombinacje z napinaniem a tak cała seria D i B mimo pasków klasycznie nie potrzebowała blokad - ustawiał sie na znaki bez większego problemu. Blokada była wymagana by pasowe odkręcić co chyba jakieś 190Nm ma (nie wiem czy dobrze pamiętam ale sporo) i zawsze bywał z nim problem - różnie blokowali, na kole zamachowym przez rozrusznik i takie tam. To akurat nie wymaga aż takiej precyzji jak np. 1.6 Ecobost Forda, który niedoświadczeni/pierwszy raz ludzie rozbierają i składają po 3 razy by ustawić dokładnie rozrząd nawet jak maja niezbędne blokady. Generalnie wygląda chyba na "normalną" robotę a kwestia ile roboczogodzin to już inna sprawa - przecież to nie są wyścigi
      Story:Civic: SL-> ED4 D15B2-> EG4 D15B3-> EJ2 D15B7-140KM-> Integra TypeR DC2 B18C6-214KM-> Si FG2 K20Z3-223KM->VolvoC30/SuzukiSS/FiestaST2->FK7 L15B7+
      Now: FL1 Boost Blue L15B7+Honda Forza 125 2023 +Honda HR-V 4x4 1.8 2021+FIT 2012

Comment

• czy z wymianą paska rozrządu wymienia się też pasek napędzający pompe oleju?

Comment

• Zamieszczone przez Fireblade929 Zobacz posta
          czy z wymianą paska rozrządu wymienia się też pasek napędzający pompe oleju?
          Ze zdjęc kolegi andi23ct wynika że nie trzeba sciągać miski olejowej, także można wymienić albo wymienić przy drugiej wymianie.

Comment

• No bo dziwne jest to że pompa oleju jest też napędzana paskiem a wymienia się sam rozrządowy. Niby ten od pompy więcej wytrzymuje, czy jak? Nigdzie nie mogę znaleźć info na temat czasu interwałów wymiany tego psaka.

Comment

• Pytałem już wcześniej ale ponowię pytanie. Ma ktoś manuala do wymiany rozrządu w 1.0? Albo wie ktoś skąd można dorwać takiego manuala?

Comment

• Zamieszczone przez Fireblade929 Zobacz posta
                Pytałem już wcześniej ale ponowię pytanie. Ma ktoś manuala do wymiany rozrządu w 1.0? Albo wie ktoś skąd można dorwać takiego manuala?
                I jak rozrząd już wymieniony ?
                Jak kosztowo to wyszło ?

Comment

• Można co nie co podejrzeć na filmie: https://www.youtube.com/watch?v=fpOeexYzTbg

Comment

Working...
                  X