Ja używam i polecam, jak się zabrudzi wyczyścisz i jazda.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Wymiana filtra powietrza 1.5 T
Collapse
X
-
-
Zależy jak długo planujesz jeździć autem. Kupno takiego filtra jest droższe niż zwykły wymienialny. Do tego trzeba dokupić zestaw do czyszczenia i nasączania.
Korzystniej to wygląda w dłuższej perspektywie, bo nie musisz już nic kupować. Zestaw do mycia wystarcza przynajmniej na kilka takich operacji.
Raczej nie ma co liczyć na cudowny wzrost mocy. Producenci jakoś tam udowadniają, że takie mokre filtry mają lepsze przepływy, ale filtr to nie wszystko w aucie. U mnie plusem jest to, że fajnie słychać jak sapie przy zmianie biegów.Na klasycznym filtrze takich efektów nie było.
W poprzednim aucie miałem taki filtr przez kilkanaście lat, więc ekonomicznie miało to sens.
Comment
-
Zamieszczone przez radex99 Zobacz postaKtos w 1.5T poczul roznice pod butem? moze szybsze ladowanie turbo? Aka miejszy lag
Ja używam i poza lepszym dźwiękiem za wiele więcej się nie dzieje
Comment
-
Zamieszczone przez Typek® Zobacz posta...
Jednakże przy zamianie zwykłego filtra na K&N już nie.
Comment
-
Zamieszczone przez Typek® Zobacz postaZ tym laryngologiem to raczej ja
Miałem kilka lat klasyczny filtr powietrza K&N w lancerze. Nawet po czyszczeniu nic.
Tak samo. I szybciej też nie nie chciał jeździć
Kumple montowali kit'y stożkowe i jak najbardziej. Pierdział bardziej sportowozmieniłem standardowy filtr na wkładkę K&N i różnica w dźwięku jest zdecydowanie słyszalna, bardziej syczy
Comment
-
Zamieszczone przez radekr Zobacz postaOj musiszzmieniłem standardowy filtr na wkładkę K&N i różnica w dźwięku jest zdecydowanie słyszalna, bardziej syczy
Comment
-
Ciekawa analiza wykonana w WAT (Wojskowej Akademii Technicznej dotycząca właściwości filtracyjnych "filtrów sportowych".
analiza.jpg
file:///C:/Users/sitte/AppData/Local/Temp/httpwww_wat_edu_plm000000biuletyndownload_phptable 3bazaartykulowfielddodajpobierzkey1359.pdfLast edited by Typek®; 17-05-2021, 18:23.
Comment
-
Czyli jakby nie czytać, zostało potwierdzone, to co powszechnie tutaj krąży po forum, że wkładka nie do końca ma coś wspólnego z filtrowaniem...
Comment
Comment