Cześć. Ponieważ coś mi nie pasowało od początku w ostrym przyśpieszaniu w civicu a dzisiaj spotkałem podobny temat przy okazji oglądania testu Imprezy WRX to założyłem ten temat żeby dowiedzieć się czy też w swoich 1.0T, 1.5T, 2.0T odczuwacie tak zwane zjawisko "rev hanging". U mnie jest to szczególnie odczuwalne gdy jadę do max obrotów i zmieniam z 1 na 2 bieg. Ponieważ "gaz" jest sterowany elektronicznie to po rozłączeniu napędu przy przejściu z 1 na 2 bieg obroty przez chwilę rosną zamiast od razu spadać. Daje to dziwne uczucie jakbym po naciśnięciu sprzęgła dodawał dalej gazu. Przy wyższych biegach nie jest to tak odczuwalne pewnie ze względu na to ,że przy przyśpieszaniu obroty nie rosną już tak szybko w czasie jak na jedynce. Nie żebym uważał ,że to jest jakaś usterka auta bo nie tylko Civic tak ma ale sposób implementacji sterowania przepustnicą w tym przypadku jest dla mnie średni. Mam też Almere 1.8 pełnolatkę którą uwielbiam gonić do odcinki na 1,2,3 biegu a niestety w Civicu przejście z 1 na 2 jest moim zdaniem słabe przez zjawisko rev hanging.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Rev hanging
Collapse
X
-
Mozna to wyłączyć ... ale wymaga hondaty
4SALE: Bluespark Pro+Boost-Pigyback/chip
If u want 2 play u got 2 pay, performance doesn't come cheap.
Its better to have it and not need it, then need it and not have it.
Chcesz podłączyć wideorejestrator w 8/9gen Civic? Nie wiesz gdzie się wpiąć? potrzebujesz wtyczkę akcesoryjną info TUTAJ
Comment