Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dźwięk przy uruchamianiu zimnego silnika 1,5T

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Dźwięk przy uruchamianiu zimnego silnika 1,5T

Hej,

Trochę zaniepokoił mnie dźwięk silniki po odpaleniu na zimno. Mam mniej więcej jak tu na filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=6pRZfJdWZqg ? Trochę poszukałem i sporo osób tak ma: https://www.civicx.com/threads/cold-...e.11707/page-3

Nie brzmi to za ciekawie, też tak macie?

Silnik 1.5.

U mnie slychac takie cykanie , cyk cyk cyk cyk xd

Comment

Słychać jakby miał dziurawy tłumik, u mnie żadnych niepokojących dźwięków nie wydaje.

Comment

Silnik z turbiną ma luźniejsze pasowanie tłoka zewzględu na EGT ,może to właśnie słyszysz.
        Filmiki dźwięku nie oddają,choćby nawet ze względu na brak możliwości określenia kierunku/źródła.

Comment

to nie dźwięk silnika, to jakieś luźne dzwonienie osłony blaszanej tłumika o rurę wydechową, nie najechałeś, podwiesiłeś się gdzieś podwoziem?
          Kierownik Działu Diesla

Comment

Dzisiaj się przysłuchałem dwa razy, po nocy i po 8h godzinach na parkingu pod firmą i już nie słyszałem tego dziwnego, może przewrażliwiony byłem.

Comment

Powiem szczerze słyszałem coś podobnego w moim poprzednim samochodzie (1.6 THP - the legend engine xD).
              Długo się nad tym wtedy głowiłem. Nie pomagały wymiany rozrządu i innych części. Pod koniec użytkowania wpadłem na rozwiązanie, była to pompa oleju.

Oczywiście podaje ten przykład jako ciekawostkę, bo to skrajna głupota porównywać THP do VTEC'a. Ale rzeczywiście, odgłos był mniej więcej taki sam.
              W mniej pojemnym VTEC'u start zimnego silnika według mnie jest wzorowy (mając na uwadze 3 cylindry to wgl. chore, że odpala tak cichutko i kulturalnie).

Comment

słyszalne drgania przy uruchamianiu auta

Od pewnego czasu przy zapalaniu ciepłego silnika słychać dziwny rezonans.....jakby rurę wydechowa,
                którą przez sekundę uderza w osłonę termiczna....
                Dzieje sie tak tylko na rozgrzanym silniku....
                Najlepsze jest to ze próbowałem namierzyć przyczynę,
                ale po wejściu do kanału...nic nie słychać przy uruchamianiu silnika...
                Układ wydechowy sztywno siedzi na wieszakach...żadna osłona nie uderza
                w niego ani też w podłogę...
                Kluczem jest to ze silnik musi być rozgrzany i słychać to tylko wewnątrz samochodu.
                Serwis jak to serwis...słyszy ale przyczyny tez nie widzi....czekam tylko
                na stwierdzenie ze to cecha samochodu ...bo kiedy nie można zlokalizować
                przyczyny....przypisuje się to jako cechę konkretnego egzemplarza....

Comment

Zamieszczone przez Pelasek Zobacz posta
                  Dzisiaj się przysłuchałem dwa razy, po nocy i po 8h godzinach na parkingu pod firmą i już nie słyszałem tego dziwnego, może przewrażliwiony byłem.
                  I jak po czasie? Ucichło czy dalej się powtarza?

Ostatnio oglądałem świeży egzemplarz 1.5T kolegi z pracy (nie miał nawet 1000km przejechane) - po odpaleniu praca zimnego silnika przypominała rzępolenie z pierwszego filmiku, słuchać było takie nieprzyjemne metaliczne odgłosy. Natomiast po krótkiej trasie i rozgrzaniu praktycznie nie było słychać silnika.
                  W ASO powiedzieli, że to "wariator zmiennych faz rozrządu" tak pracuje i to normalne na zimnym silniku.
                  Ktoś może to potwierdzić?

Comment

Nie wiem co tak pracuje ale potwierdzam że na zimnym silniku jego dźwięk jest bardzo nieprzyjemny. Po rozgrzaniu silnik praktycznie cichnie.

Comment

Zamieszczone przez wolkas Zobacz posta
                      Nie wiem co tak pracuje ale potwierdzam że na zimnym silniku jego dźwięk jest bardzo nieprzyjemny. Po rozgrzaniu silnik praktycznie cichnie.
                      Dzięki za info, może taki urok tego silnika... A w zimie przy mrozach nie nasila się to?

Comment

Zamieszczone przez martin Zobacz posta
                        Dzięki za info, może taki urok tego silnika... A w zimie przy mrozach nie nasila się to?
                        Nasila i oczywiście trwa dłużej z racji dłuższego czasu zanim silnik osiągnie wyższą temp.

Comment

U mnie od nowości na zimnym silniku po nocy mam taki dzwiek jak na filmie. Trwa to kilka sekund i sie wycisza. Auto mam 2 lata i 18k przejechane.

Comment

U mnie jest to samo, troche jednak ciszej.

Comment

1.5T odpalanie na zimnym

Czesc

Pytanie dotyczące użytkowników silnika 1.5t, po nocy stania pod chmurką auto wyraźnie dłużej kręci zanim odpali, później już na dotyk. Jak u was wyglada sytuacja? Dodam ze pompa paliwa na gwarancji już wymieniana w ramach akcji serwisowej.

Pozdro

(korzystaj z wyszukiwarki tematów Reg. pkt 2).
                              Last edited by rambo7; 20-12-2021, 08:46. Powód: Regulamin pkt 2.

Comment

Working...
                              X