Ale zaraz, zaraz, to się zapaliła kontrolka ciśnienia oleju ? Czy poziomu oleju ? Zdaje się, że ta druga... a więc silnik nie stracił smarowania na 0W20... a wy od razu demonizujecie, że po silniku itp.. może tu wcale nie chodzi o olej tylko o coś innego.. nalał by tam wody na odpowiedni poziom i czujnik nie powinien się zapalić.. a tutaj się zapalił...
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Kontrolka poziomu oleju - "sprawdź poziom oleju w silniku"
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
-
Zamieszczone przez marart Zobacz postapojawił mi się komunikat na wyświetlaczu - "sprawdź poziom oleju w silniku"
Kto nie widział efektów jak się rozlatuje pompa oleju na oleju 0W-20, to niech sobie zerknie: Awaria silnika 1.8 V-TECKierownik Działu Diesla
Comment
-
Zamieszczone przez un hombre Zobacz postaPamiętajcie też, że olej olejowi nie jest równy. Jeśli chcecie stosować 0w-20 to nie ten hondowski, bo to jest taki sobie olej,mimo, że leja go do type r.
Syntetyki w20 jak Amsoil, Quaker state, dadzą rade.
Swoją drogą w klimacie jaki teraz macie w Polsce, w20 to jest trochę za mało. W30 jest takim rozsądnym minimum, zwłaszcza dla tych, którzy pałują auto na autostradach albo stoją w korkach...więc nie mogłem go zgubić
Czy jazda 300 km z prędkością 120 - 140 km/h (a bywało też, że jechałem 100-110) i po drodze przerwą 20 minutową powoduje, że czujnik poziomu "oleju" głupieje i w ASO od razu mówią TTTM (ten typ tak ma) i uspokajają, że olej to pan ma na pewno tylko tak bywa z nim, że w upale jest rzadki jak woda.
Sprawdzał ktoś olej na postoju po takiej trasie? Ścieka z bagnetu jak woda z kaczki. Nie można do końca być pewnym czy jest bo już w momencie wyciągania bagnetu oleju nie ma prawie wcale na miarce. Uważa ktoś, że to normalne? Olej, który w ASO kosztuje 65 zl za litr? Może faktycznie jest bardzo ECO ale czy na pewno dobrze chroni silnik? To co mamy jeździć 90km/h od października do kwietnia albo od 22 do 5 rano latem jak kiedyś bywało dawniej z TIR-ami latemNie po to kupujemy chyba 1.5T. Jak bym chciał jeździć 70 do 90 km/h to kupiłbym 1.0 o mocy 69 KM lub podobnej, żeby nie padło na jakąś markę
Po to napisałem posta, aby się dowiedzieć od Was czy to tylko mój silnik jest nie taki czy też, jest to przypadłość silnik plus 0W20 i dodatkowo upały bo jak wspomniałem wyżej 140 km/h (kilka razy ciut więcej na moment wyprzedzania) to chyba nie jest pałowanie auta. Wiem jakie są możliwości tego auta bo w marcu zrobiłem prawie 1000 km jednym ciągiem i tam owszem ciut pozwoliłem sobie więcej i wtedy jakoś nie pokazał mi się "niski poziom oleju", który okazał się w rzeczywistości tylko błędem wskazania czujnika przez olej jak to wyjaśnił serwis. No tak ale wtedy było nie +33 a pewnie max 15-18 stopni. I skoro kierownik serwisu mówi, że tak się zdarza w tym silniku z tym olejem tzn, że mój przypadek nie jest odosobniony jak widać.
Comment
-
Zamieszczone przez Grzechu Zobacz postanalał by tam wody na odpowiedni poziom i czujnik nie powinien się zapalić..
Comment
-
Rambo7, emocjonalny strasznie jesteś, nie każdy ma ochotę czytać pół dnia wywody, gdzie większość to kłótnie i udowadnianie swoich racji. Myślałem, że z racji większego wysilenia ten silnik wymaga innej oliwy, ale okey, lepiej nie pytać, skoro mamy takich narwańców.
Comment
-
Zamieszczone przez m26 Zobacz postaTo zależy,bo czujników jest kilka rodzai ,a ten konkretnu czujnik to nie pływak.Mże ktoś się dokopał do zasady działania i się podziel?
Comment
-
Rambo7 jest emocjonalny bo tyle razy już pisał o doborze oleju, że pisanie kolejny raz tego samego pewnie go lekko irytuje, zresztą nie dziwię się.
Comment
-
Zamieszczone przez marart Zobacz postapo chwilowym postoju i sprawdzeniu czy ja coś jeszcze mam mazidła ruszyłem dalej i trafiłem na kilka rond pod rząd i podczas przechyłu auta nic się nie działo
Nawet ten oparty o zwyczajny kulkowy pływak to bańka z dziurką żeby nie był wrażliwy na pływy oleju w zakrętach.
Mnie chodzi o to co napisał Grzechu o laniu wody,bo może mieć rację albo nie ,jeśli pomiar jest np ultradźwiękowy,albo z rezonującym elementem "gaszonym" przez za nurzenie w oleju.Wtedy woda nie zadziała podobnie jak rozgrzany 0w20 nazywany dumnie olejem silnikowym (jak dla mnie to oliwka do smarowania golarki skoro już robi ię z tego kolejny wątek olejowy)
Nie wiem jak działa Hndowski,bo nie miałem okazji rozłupać,dlatego pytam bo jego wariactwa mają bezpośredni związek z jakością oleju,więc na pewno nie jest oparty o pływak.
Comment
-
Zamieszczone przez marart Zobacz postaTo co mamy jeździć 90km/h od października do kwietnia albo od 22 do 5 rano latem jak kiedyś bywało dawniej z TIR-ami latem Nie po to kupujemy chyba 1.5T, to po to Honda dała użytkownikowi wybór, szeroki, precyzyjny i jasny (okazuje się że nie dla każdego).
To ty użytkowniku decydujesz o tym jaki olej używać nie ASO, ASO nie ma nic do gadania, Instrukcja mówi - pisze tam jakie ACEA i jakie SAE można stosować. Nie ma tam zapisu "stosować olej z ASO".
Skoro się decydujemy na olej specjalnie zaprojektowany w określonym celu no to nie ma zmiłuj jak trzeba to w upał +33stC nie odpalamy silnika, jedziemy furmanką, no ironizuję, ale użytkownik musi mieć świadomość okoliczności, jak musimy jechać to Econ +i-shift, i obroty max 2500 i pilnujemy tego jak ognia.
Zamieszczone przez marart Zobacz postaNie po to kupujemy chyba 1.5Ti będzie git i spalanie małe i ochrona odpowiednia będzie doskonale.
Zamieszczone przez marart Zobacz postabo jak wspomniałem wyżej 140 km/h (kilka razy ciut więcej na moment wyprzedzania) to chyba nie jest pałowanie auta. To nie może się wykluczać.
Zamieszczone przez marart Zobacz postaNo tak ale wtedy było nie +33 a pewnie max 15-18 stopni.
Jak mówię, nie znajdzie się wielu co by się przyznało do takiej sytuacji bo to by była jakaś porażka, dlatego skoro to napisałeś to nadal się zastanawiam czy to nie prowokacja.
Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Zamieszczone przez m26 Zobacz postaNawet ten oparty o zwyczajny kulkowy pływak to bańka z dziurką żeby nie był wrażliwy na pływy oleju w zakrętach.
Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta..... dlatego skoro to napisałeś to nadal się zastanawiam czy to nie prowokacja.
Comment
-
Zamieszczone przez katana Zobacz postaMyślałem, że z racji większego wysilenia ten silnik wymaga innej oliwy,
No jakiego wysilenia? po prostu nie wiem skąd bierzesz te idee? Gdzie w Instrukcji jest napisane że to silnik o zwiększonym wysileniu i należy lać wysilony olej?
Próbuje znaleźć logikę, na razie to sobie wmawiasz rzeczy które nie wiadomo skąd się wzięły? ani tego nie ma w instrukcji, ani tego nie ma w żadnej informacji, no to po prostu przyśniło się w nocy? albo czytasz wszystko prócz Instrukcji. No jak się nie emocjonować...? Daj jakiś dowód na potwierdzenie tego tych tez?
Moim zdaniem kłótni nie ma, przedstawiam argumenty i podaję fakty inni też podają jak w tym przypadku "na własnej skórze" , Ty bronisz się przed wiedzą. Nie, po prostu nie będziesz czytał instrukcji i nie będziesz przyjmował do wiadomości niczego innego, zablokowany jesteś na wiedzę.
To że silnik X gena może uzywać oleju o tak niskiej lepkości to nie kwestia jakiejś kosmicznej budowy silnika (spalinowego) to kwestia przeprojektowania pompy oleju dla uzyskania odpowiedniej wydajności smarowania dla olejów o niskiej lepkości. Dlatego pisze często przy olejach o niskiej wartości że należy sprawdzić w Instrukcji czy taki olej jest dopuszczony, oczywiście tam rozwinięcia nie ma na temat "dlaczego" bo dla użytkownika nie ma toz naczenia, ważne że pompa oleju jest przystosowana do pompowania niskooporowych cieczy. W przypadku sytuacji marart'a mogło dojść do sytuacji że jak sugeruje m26
Zamieszczone przez m26 Zobacz postaWtedy woda nie zadziała podobnie jak rozgrzany 0w20 nazywany dumnie olejem silnikowym
Pan mechanik z ASO zachował się uczciwie i nie pieprzył bajek, tylko od razu powiedział co jest grane.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta...Moim zdaniem kłótni nie ma, przedstawiam argumenty i podaję fakty inni też podają jak w tym przypadku "na własnej skórze"
dokładnie o to mi chodziło rambo7, od jakiegoś czasu śledzę wątek olejowy bo jak wspomniałem wyżej, od kiedy zapanowały upały mierzi mnie to, że "na zimnym" silniku sprawdzam olej przy +25 a ten szybko mi spływa z bagnetu. To nie pierwszy mój samochód i nie pierwsza Hania ale to co się wyprawia na miarce oleju to przerasta moje wyobrażenie o płynności "oleju" i po prostu przeraża. I to nie jest wina tego (jak to powiedział mechanik w jednym z ASO), że bagnet w VIII gen i poprzednich miał pomiędzy MIN a MAX "kratkowaną" powierzchnię i tam olej się trzymał (to jest cytat z serwisu Hondy). Moja żona jeździ KIA i tam również między MIN-MAX jest gładko i olej jakoś się trzyma
W tej całej wywołanej przeze mnie rozmowie chodzi aby wszystkim Nam uzmysłowić, że z tym OEM 0W20 chyba do końca nie możemy sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa i zapomnieć się jak w poprzednich modelach Hanii. W FD7 nawet bym nie pomyślał, że mogę się zdziwić przy normalnej w miarę jeździe (jak zaznaczył rambo7 wyżej nie jest to "normalna" jazda dla Hondy z olejem 0W20).
Comment
-
Zamieszczone przez marart Zobacz postadokładnie o to mi chodziło rambo7, od jakiegoś czasu śledzę wątek olejowy(...) jak zaznaczył rambo7 wyżej nie jest to "normalna" jazda dla Hondy z olejem 0W20)
Zamieszczone przez m26 Zobacz posta0w20 nazywany dumnie olejem silnikowymKierownik Działu Diesla
Comment
-
Ej no co Wy, Panowie, toż w Ameryce ktoś zrobił na 0W20 1mln. km i silnik jak malina.. dajcie spokój temu 0W20.. poszukajmy lepiej przyczyny tego komunikatu o niskim poziomie oleju.. jak działa ten czujnik, że nie wyłapał, że olej jednak jest...
Comment
Comment