Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dyskusje o olejach zastosowanych w X-gen

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Czyli Twoim zdaniem dla silnika w X gen oliwa …/40 będzie lepszym wyborem od …/30 . Napisz do H o zmiany w IO bo ,, masz wiedzę’’ w dziedzinie olejowej , bo jak pytałem w ASO to mają trochę odmienne zdanie na ten temat .I oczywiście mogę zalać do swojego auta co tylko chcę ale każde odstępstwo od ,,zaleceń producenta’’ zostanie odnotowane .
    Dla ścisłości dla mojego ASO zgodnie z zaleceniami H mogę lać 0w20 , 0w30 oraz 5w30 i tu możliwość wyboru zakończyli …w40 nie ma na liście
    Last edited by gienio; 24-11-2021, 20:36.

Comment

• Nie ma na liście, bo stwarza zbyt duże opory wewnątrz silnika a w ASO to lebiegi olejowe pracują. Mam civica 1,3 L13 2016 rok i też w instrukcji 40 nie ma, więc 40 nie znalazłem a i też żona tym jeździ więc wystarczy, ale jak by to był mój samochód to bym się zastanowil. W rocznikach 2011 i wcześniejszych producent dopuszczał w tym silniku 40.

Comment

• Zamieszczone przez gienio Zobacz posta
        zgodnie z zaleceniami H mogę lać 0w20 , 0w30 oraz 5w30 i tu możliwość wyboru zakończyli …w40 nie ma na liście
        To już przerabialiśmy. Była w tej sprawie odpowiedź od Hondy Poland na pytanie jednego z naszych kolegów. Odpowiedź jasna i wiążąca właśnie taka jak to napisałeś. Do lepkości dopisali jeszcze normę Acea. Jednak część osób brak lepkości xW40 w tej odpowiedzi przypisuje nie konstrukcji silnika tylko trendowi eko. I tak to już musi zostać. Szkoda roztrząsać temat.

Comment

• Zamieszczone przez Stach13 Zobacz posta
          To już przerabialiśmy. Była w tej sprawie odpowiedź od Hondy Poland na pytanie jednego z naszych kolegów. Odpowiedź jasna i wiążąca właśnie taka jak to napisałeś. Do lepkości dopisali jeszcze normę Acea. Jednak część osób brak lepkości xW40 w tej odpowiedzi przypisuje nie konstrukcji silnika tylko trendowi eko. I tak to już musi zostać. Szkoda roztrząsać temat.
          Dokładnie! Nowe silniki w ogromnej większości wpisują się w szeroko rozumiany trend eco i z tym naprawdę nie ma co dyskutować. Jednak zamiast otwierać na nowo dyskusję, lepiej po prostu przyjąć, że nowe konstrukcje potrzebują mniej lepkich, ale za to bardziej zaawansowanych technologicznie olejów. Alternatywą - i dobrze, że na razie jest jeszcze taka alternatywa - jest kupowanie aut używanych z silnikami zbudowanymi w oparciu o bardziej klasyczne, a zarazem lepiej sprawdzone i trwalsze (w opinii wielu Forumowiczów) rozwiązania.

A tak w ogóle, odnoszę wrażenie, że piękna i długoletnia tradycja marki Honda, a co za tym idzie równie szeroki przekrój rocznikowy aut, których właściciele stali się członkami tego Forum, na pewno jest jego chlubą, ale czasem jednak też... przekleństwem. Na forach marek/modeli aut, które pojawiły się na rynku stosunkowo niedawno, tak wielkich rozbieżności w poglądach na temat olejów nie ma. Tam emocje wzbudza co najwyżej dyskusja A5/B5 czy może C2 do auta z GPF-em (i tylko dlatego, że instrukcje dla różnych roczników podają co innego), ale na ogól nie kwestionuje się zalecanych przez producenta lepkości.
          Last edited by MiCyran; 24-11-2021, 23:47.

Comment

• Witam. Dałem radę poczytać 152 strony i wiem że nic nie wiem
            Według Was ,czy mam zalany dobry,bo mętlik w głowie.
            Olej zmieniany co10 tys, styl jazdy mieszany,wiekszosc czasu spokojnie i krótkie trasy.
            Olej Amsoil 0w30 signature series.

Comment

• eeee,tam wszystko jasne , obowiązujące zasady są uniwersalne i da się to wyczytać i z IO i z treści 150 stron .
              Stosuj olej o wysokiej jakości - wysoka jakość to to z czego został zrobiony, ten Amsoil spełnia to wymaganie.
              Stosuj olej odpowiednio do warunków użytkowania - warunki to jazda mieszana, większość spokojna i niedługie trasy - ten olej wpisuje się w te warunki.
              Stosuj olej odpowiednio do temp. otoczenia - mamy zimę, niskie SAE czyli niższa lepkość z definicji wpisuje się w warunki zimowe, ten olej wpisuje się w te wymagania.
              Jeśli jest przewaga krótkich odcinków i większość miasta - wymieniaj częściej -(większa kondensacja H2O przy częstych uruchomieniach ma wpływ na pogarszanie się własności oleju. Przyjęty twój interwał 10tys jest właściwy.
              No', wygląda na to że bardzo uważnie prześledziłeś temat.
              Jeśli masz problem jedynie z ustaleniem tego konkretnego oleju tzn. czy on jest dobry na "wszystkie" warunki użytkowania to, musisz zerknąć do Tabeli olejów w którym są wyjaśnione niuanse olejowe i tam można wywnioskować samemu który olej jest "najlepszy" na podstawie tego z czego on jest zrobiony i do czego (do jakich warunków) najlepiej się nadaje:
              Oleje silnikowe - porównanie parametrów fizykochemicznych.

Kierownik Działu Diesla

Comment

• No to super,cieszę się. Auto jest ciche i mało pali, od 4,6 do 5,3 spokojna jazda, ale potrafi i 10

Comment

• Zamieszczone przez radex99 Zobacz posta
                  Mozna by dodac total ineo extra dynamics 0w20 ?
                  Niestety w karcie jest błąd, któryś parametrów lepkościowych KV40 lub KV100 jest źle podany...

total0w20.jpg
                  Moja łódka Civic..
                  Mój "klekocik" Ceed..
                  New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                  Coś na temat olejów..

Comment

• W tej podlinkowanej przeze mnie jest kv100 7.8. Jest angielska wtedy mi wychodzi 210 vii

IMG_20211229_145608.jpg
                    Last edited by radex99; 29-12-2021, 14:56.

Comment

• No to wychodzi tak, HTHS niestety nie ma podanego, ale założyłem, że nie jest mniejsze niż 2,6cP.

total wynik.jpg
                      Moja łódka Civic..
                      Mój "klekocik" Ceed..
                      New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                      Coś na temat olejów..

Comment

• Ten ravenol nadaje się do 1.5t z gpf ? Czy lepiej motul ?

Comment

• tu chyba koledzy mówili o
                          Zamieszczone przez radex99 Zobacz posta
                          total ineo extra dynamics
                          Kierownik Działu Diesla

Comment

• Cześć,
                            po przygodzie z civic VIII, IX i IX polift, od niedawna jestem posiadaczem civic 1,5t z 2017 r.
                            Przyszedł czas na zmianę oleju i nie mam ochoty zalewać oryginalnego. Bardzo dużo czytałem, ale trudno mi się zdecydować na jakiś zamiennik.
                            Olej, nad którym się obecnie zastanawiam to Eneos Sustina 0W30 lub 5W30. Czy macie jakieś doświadczenia z tym olejem. Ewentualnie jaki inny polecicie?

Comment

• Zamieszczone przez meseba Zobacz posta
                              Bardzo dużo czytałem, ale trudno mi się zdecydować na jakiś zamiennik.
                              ...
                              Czy macie jakieś doświadczenia z tym olejem. Ewentualnie jaki inny polecicie?
                              Chyba nie dość dużo czytałeś skoro zaczynasz wątek od początku.

Comment

Working...
                              X