Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pytanie o rozmiar opon

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Pytanie o rozmiar opon

Witam Wszystkich!

Posiadam oryginalne felgi 7Jx17 ET45 w moim sedanie.
    Czy mogę założyć opony Fulda Sportcontrol 2 235/45 R17 94Y MFS (chodzi oczywiście o szerokośc)?
    Kupiłem ze względu na głośność (66 db).Chcę sprawdzić...

Pozdrawiam!
    Bogusław

Ale chyba opona 235/45 R17 z 5D nie jest homologowana w wersji 4D i odwrotnie - tak cos pamiętam.
    Pytanie co na to ubezpieczyciel w razie wypadku...

Comment

Niby 7 cali mieści się w widełkach dla opony 235, choć optymalna jest szerokość 8 cali.
      Optycznie będzie pewnie balon, prowadzenie możne nie być optymalne choć XL i wysoki indeks trochę usztywnią gumę.
      Ogólnie w normalnym użytkowaniu powinno być OK, oczywiście tylko w kwestii założenia 235mm na 7". W kwestiach prawnych (homologacja/przeglądy/ubezpieczyciel) może być mniej sympatycznie.

Comment

Dziękuję za szybkie odpowiedzi.
        Wiem, że z homologacją i ubezpieczycielem może być problem, ale bardziej interesują mnie względy bezpieczeństwa.
        Na większości stron jest napisane,że dla 7 calowej felgi maks. to 225 opona, chociaż na niektórych, że 235.

Comment

trzeba też pamiętać aby nie przekraczać 2% w średnicy opon.
          opona.jpg
          FC1 by Frędzel

Pomorskie

Władysławowo

LwG!

Comment

Bardzo dziękuję za wszystkie pomocne odpowiedzi.
            Pozdrawiam i szerokiej drogi!
            Bogusław

Comment

Pytanie o szerokość opon

Witam mam aktualnie opony zimowe w Civicu X gen Hatchback 2017 CVT o szerokości 235/45/R17. Czy można zamontować na tą felgę opony o wymiarach 225/45/R17? Pytam, bo sprzedaję żony auto, a rok temu kupiliśmy jej nowe oponki do jej Civica VIII gen i myślałem czy można je przytulić do swojej Hanki

Comment

Zamieszczone przez juzio3 Zobacz posta
                Witam mam aktualnie opony zimowe w Civicu X gen Hatchback 2017 CVT o szerokości 235/45/R17. Czy można zamontować na tą felgę opony o wymiarach 225/45/R17? Pytam, bo sprzedaję żony auto, a rok temu kupiliśmy jej nowe oponki do jej Civica VIII gen i myślałem czy można je przytulić do swojej Hanki
                założyć możesz choć przekłamanie jest wyższe niż 2% (jest na czerwono)
                minusy:
                - będzie Ci nabijać szybciej przebieg
                - nie wiem czy jest zgodne ze specyfikacją auta (i w razie wypadku ubezpieczyciel się czepiał)

poza tym raczej da sie na tym jeździć
                sdfg.jpg
                Story:Civic: SL-> ED4 D15B2-> EG4 D15B3-> EJ2 D15B7-140KM-> Integra TypeR DC2 B18C6-214KM-> Si FG2 K20Z3-223KM->VolvoC30/SuzukiSS/FiestaST2->FK7 L15B7+
                Now: FL1 Boost Blue L15B7+Honda Forza 125 2023 +Honda HR-V 4x4 1.8 2021+FIT 2012

Comment

Wreszcie przy tych oponach prędkościomierz będzie wskazywał rzeczywiste pomiary prędkości

Comment

Raczej będzie jeszcze bardziej zawyżał

Comment

Wg. https://www.wheel-size.com/

245/40/17 vs OEM 225/45/17
                      -0.8km/h na każde 60km/h

235/45R17 x 8 ET50 (OE) - 225/45R17 x 8 ET52 (-1,6%)

Comment

Working...
                      X