Zdecydował się sam zmienić koła na letnie i zobaczyłem że całe tarcze w okolicy przylegającej do felgi są nasmarowane smarem miedzianym przez aso. Po co oni to robią? Z tego co mi wiadomo smary miedziane jak i sama miedź wchodzi w reakcję z aluminium a samych tarcz niczym się nie powinno smarować tylko na sucho to powinno przylegać. Czy ja mam złą wiedzę na ten temat czy w ASO pracują niekompetentni mechanicy? Moim zdaniem smar miedziany będzie reagować z felgą w miejscu styku z nią gdzie jest gołe aluminium a do tego smar ten może przedostać się na część tarczy która odpowiada bezpośrednio za hamowanie.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Wpływ smaru miedzianego na felgi
Collapse
X
-
Warto ich spytać przy najbliższej okazji o takie podejście, pewnie chcą dobrze.
Co do samej metody to tarczy hamulcowej nic nie będzie, no i zależy ile tego nałożyli? jak grubo no to siła odśrodkowa obrotu może wyrzucać smar na powierzchnię roboczą tarczy hamulcowej, jednak mało prawdopodobne by tak dużo nałożyli by spływało.
Generalnie nie powinno się smarować, ale ja smaruję, jak nie ma farby to zawsze smaruje, wiem i Pan Adam "auto marzeń" też nie smaruje, ale ja smaruje
, oczywiście jest to ilość tak mała że "mgiełka" ale jednocześnie taka warstewka że ona jest.
Wychodzi mi to z praktyki, nigdy tarczy ani piasty nie uszkodziłem z tego powodu ani nie "zniknęły" hamulce, ani kompletnie nic się nie stało. Oczywiście robię tak jak nie mam czasu na malowanie i schnięcie, w każdym razie ja w swoich autach na sucho nie robię bo potem jest tak jak tu
Wymiana tarcz i klocków hamulcowych Przód w Honda Civic VIII ufo
młotek, majzel, śruby wyciskowe, i nic nie pomaga było na sucho ...dramat, ... jedynie szlifierka, tak że nie panikowałbym, bo nic złego się nie stanie. Jak jest posmarowane z głową to i tak to z czasem zniknie wygrzeje się, wysuszy i zniknie.
Kierownik Działu Diesla
-
Najlepiej używać smaru suchego w sprayu czyli teflon (PTFE). Chodzi wyłącznie o stworzenie cienkiej bariery zabezpieczającej przed korodowanie piast. Moim zdanie można też dać cienką warstwę podkładu epoksydowego (spray). Stosowanie smarów lepkich to proszenie się o kłopoty, bo ciało obce może się przykleić potem problem z biciem tarcz/kół. Chyba, że przy każdym zdjęciu koła będzie dokładne czyszczenie i smarowanie na nowo. Jak piasta i felga będzie czysta to lepiej nie nasmarować niż nasmarować źle.Auto kierownika: Honda Civic VIII gen (FD7) Comfort, R18A2, 2011r. Był Civic VI 1.4 MB2 1995r., Accord VI 1.8 CH6 2001r.
Auto kierowniczki: Honda Civic VII gen (EU8) LS, Hatchback 5d, D16V1 2004r.
Comment
-
Zamieszczone przez Fireblade929 Zobacz postaZdecydował się sam zmienić koła na letnie i zobaczyłem że całe tarcze w okolicy przylegającej do felgi są nasmarowane smarem miedzianym przez aso. Po co oni to robią?
Comment
-
Jak się często zmienia koła, to nie ma problemu z utrzymaniem piasty, czy felgi w czystości.. smary dobre, jak ktoś rzadko przekłada koła... a tak to moim zdaniem nie ma co kombinować, po prostu dobrze trzeba czyścić przed założeniem kół na kolejny sezon.. a że ASO posmarowało.. no to posmarowało, nic się nie stanie, ważne aby nie wciskać tam tego dużo.
Comment
-
Zamieszczone przez Grzechu Zobacz postaJak się często zmienia koła, to nie ma problemu z utrzymaniem piasty, czy felgi w czystości.. smary dobre, jak ktoś rzadko przekłada koła... a tak to moim zdaniem nie ma co kombinować, po prostu dobrze trzeba czyścić przed założeniem kół na kolejny sezon.. a że ASO posmarowało.. no to posmarowało, nic się nie stanie, ważne aby nie wciskać tam tego dużo.Story:Civic: SL-> ED4 D15B2-> EG4 D15B3-> EJ2 D15B7-140KM-> Integra TypeR DC2 B18C6-214KM-> Si FG2 K20Z3-223KM->VolvoC30/SuzukiSS/FiestaST2->FK7 L15B7+
Now: FL1 Boost Blue L15B7+Honda Forza 125 2023 +Honda HR-V 4x4 1.8 2021+FIT 2012
Comment
-
Zamieszczone przez Grzechu Zobacz postaJak się często zmienia koła, to nie ma problemu z utrzymaniem piasty, czy felgi w czystości.. smary dobre, jak ktoś rzadko przekłada koła... a tak to moim zdaniem nie ma co kombinować, po prostu dobrze trzeba czyścić przed założeniem kół na kolejny sezon.. a że ASO posmarowało.. no to posmarowało, nic się nie stanie, ważne aby nie wciskać tam tego dużo.
Comment
Comment