Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Felgi do Civic X 4D - sedan.

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Zamieszczone przez AdamZet Zobacz posta
    Czyta ze zrozumieniem. To że napisałem na zewnątrz to nie znaczy, że ma wychodzić poza obrys karoserii. Źle wszystko widzisz

Ten cytat który przytoczyłeś to pewnie polskie prawo napisane przez kogoś kto chciał udawać inteligentnego niespecjalnie zrozumiały.
    Nie ważne przez kogo napisane, ważne że obowiązujący w naszym kraju w poruszanym zakresie.

Ze zrozumieniem, to proponuję raz jeszcze przeczytać swoje wypowiedzi oraz moje odpowiedzi.

Aby było łatwiej przypomnę.

Ty pisze, że chesz być "w zgodzie" z homologacja, ale żeby koła były osadzone o 1-2 cm bardziej na zewnątrz...

Będzie to zgodne z polskim prawem, ale NIEZGODNE Z Homologacja pojazdu bo "homologowane" felgi maja Et45. Aby osadzic koło o 1 c, y 2 cm na zewnątrz będziesz musiał zmienić parametr jakim jest et na 35 lub 25. Możesz również mię IC felge na 8" szerokości (w homologacji takiej nie będzie) i pozostać przy Et45 - efekt wizualny będzie podobny.

Rozmiaru (średnicy) zmieni nie chcesz, bo będzie niezgodna z homologacja, ale zmiana ET już Ci nie przeszkadza i w tym zakresie homologację masz w 4rech litererach!? Homologacja dotyczy wszystkich parametrów felgi, a nie tylko jej średnicy.

Gdzie tu logika i konsekwencją?
    Jak już napisałem, jedynym usprawiedliwienie jest absolutny brak wiedzy na temat jakichkolwiek zmian...

Wysłane z wykorzystaniem Tapatalka. Za literówki i błędy przepraszam...

Comment

Rozumiem, sprawdziłem sobie co określa ten parametr ET w feldze. Myślałem że ten parametr nie bierze udziału w homologowaniu, a jedynie ważne by felga nie wystawała poza obrys nadwozia i była zgodna z rozmiarem koła oraz szerokością i wysokością opony.
      Nie jest w tym nic dziwnego, że się nie posiada wiedzy na taki temat, to jest wiedza specjalistyczna którą posiada albo ktoś kto się tym zajmuje albo ktoś kogo to interesuje, niekoniecznie ktoś kto chce kupić koła do swojego samochodu. Z logiki wynika również, że parametr et przy zachowaniu warunków o których pisałem wyżej nie powinien mieć wpływu na poruszanie się samochodu, albo wpływ jest niezauważalny dla normalnego użytkownika pojazdu, a firmy ubezpieczeniowe wymyślają coraz to nowe przepisy tylko po to aby móc wyłgać się z realizacji swoich zadań, do których zostały stworzone czyli wypłaty odszkodowania. Stąd brak wiedzy o której napisałeś tworzy u kogoś kto tą wiedzę posiada brak konsekwencji i logiki, a tak nie jest.

https://xfelgi.pl/blog/134_Dystanse-...warto-wiedziec a takie coś jest dopuszczone?
      Last edited by AdamZet; 25-09-2019, 14:32.

Comment

Stąd brak wiedzy o której napisałeś tworzy u kogoś kto tą wiedzę posiada brak konsekwencji i logiki, a tak nie jest.
        OK, faktycznie tak może to wyglądać.

Teraz wracając jeszcze do tematu (niestety jestem strasznie cięty na "internetowych specjalistów", fanatycznych wyznawców homologacji) GWARANTUJĘ Ci, że jak podjedziesz do jakiegokolwiek wulkanizatora aby zakupić komplet nowych kół to zaproponuje Ci do wyboru mnóstwo felg, z czego 98% będzie miała parametry inne niż w homologacji. Jeżeli powiesz, że chcesz zostać przy 17" to zaproponuje Ci zapewne 7" i 7,5" szerokości - takie w tym rozmiarze są najpopularniejsze z ET na pewno innym niż 45.
        Nie mając wiedzy w tym temacie, będziesz nieświadomy tego, że jeździsz na feldze z parametrami innymi niż OEM. Oczywiście nie w tym żadnego problemu, bo jak już pisałem auto może śmigać również na innych kołach, zgodnych z przepisami.

Problemy z homologacją "mogą" (nie muszą) być źródłem problemu jedynie w ASO w przypadku jakiś dziwnych usterek - osobiście nie doświadczyłem, bo nie wiem co to mogłaby być za usterka.

Comment

Skierowałem zapytanie do Hondy.
          Odpowiedź jest jednoznaczna:

Szanowny Panie

Informację ma Pan w świadectwie zgodności otrzymanym przy zakupie pojazdu.

Opony / felgi:

215/50R17 91H / 17x7J ET45

215/55R16 91H / 16x7J ET45

rozstaw śrub 114.3, otwór centralny 64

Z poważaniem

Honda Motor Europe Oddział w Polsce
          Leszek Todorski
          Homologation, Environment & Area Manager
          Customer Department

Nie ma wielkiego wyboru więc.

Comment

Witam,
            w końcu kupiłem i zamontowałem nowe koła do swojego civica 4D. Zdecydowałem się na felgi spełniające normy homologowane przez producenta, model felg to Dotz CP5 17"x7j et 45. Do tego opony zimowe Kleber KrisalpHP3 215/50 r17
            73714035_2279899578897474_1816315620501749760_n.jpg74238116_2406965472891976_5436306527939985408_n.jpg74627124_418262502180492_4400988314593656832_n.jpg74666194_1452810121548725_3485132632310677504_n.jpg
            tak się to prezentuje. Szczerze mówiąc jestem średnio zadowolony z wyglądu tych kół, na wizualizacji wydawało się to lepiej wyglądać. Pewnie w innym kolorze samochodu np. białym zdecydowanie lepiej by to wyglądało. Ale co muszę przyznać, jest zdecydowana różnica w jeździe autem. Jestem zdumiony, że zmiana felgi na inną może tak wpłynąć na samochód, jakoś lżej wszystko teraz jest odczuwalne. Koła lepiej by wyglądały przy 18-19" lipa że tylko 2 rozmiary producent homologował. No ale koła już są i już zostaną, zdecydowanie lepiej się na nich jeździ niż na letnich.
            Last edited by AdamZet; 11-11-2019, 14:08.

Comment

Rozglądając się za felgami do mojego sedana natknąłem się na stronę sklepu, gdzie można podejrzec sobie jak felga leży na Civic'u Si. Wizualizacja jest świetnej jakości (zdjęcia jak żywe z 3 perspektyw)
              Może komuś przyda się, żeby potem nie był rozczarowany wyglądem felgi na samochodzie:
              Anbaufertige Felgen und Kompletträder für Honda Civic 10 Schrägheck (FC) 1,5l VTEC 134kW (182 PS) kaufen. Kostenloser Versand, 3D Konfigurator & Top Alufelgen Designs. Jetzt mit 0% Sollzins-Finanzierung.

Żeby zobaczyć daną felgę na aucie należy kliknąć "AM FAHRZEUG ANSCHAUEN" pod zdjeciem felgi.

"Mehr Felgen zeigen" na dole strony rozwija kolejną pulę felg

Comment

U mnie na zimę wskoczyły Borbet W black polished i opony Dunlop Winter Sport 5 215/50 r17 91H
                IMG_20201121_152102809.jpg
                IMG_20201121_152109556.jpg
                IMG_20201121_152115638.jpg

Comment

fajnie z tym kolorem wyglądają te Borbety

Comment

Nooo, z nieba mi spadłeś z tymi fotami. Przymierzam się trochę do tych borbetów, bo wychodziło mi że będą dobrze lezeć na x-genie i nie myliłem się! Bardzo ładnie leżą, a do tego są lekkie!
                    A co masz na lato? Ja myślałem żeby je na lato wstawić, a oryginalne zostawic na zimę.

Comment

Zamieszczone przez Wosiu Zobacz posta
                      Nooo, z nieba mi spadłeś z tymi fotami. Przymierzam się trochę do tych borbetów, bo wychodziło mi że będą dobrze lezeć na x-genie i nie myliłem się! Bardzo ładnie leżą, a do tego są lekkie!
                      A co masz na lato? Ja myślałem żeby je na lato wstawić, a oryginalne zostawic na zimę.
                      Na lato mam oryginalne Hondy
                      IMG_20200709_160322917~2.jpg

Comment

Cześć,

Wiem, że standard dla 16" to 215/55R16 91H / 16x7J ET45.
                        Pytanie, czy ET50 przy niezmienionych pozostałych parametrach nie będzie powodowało obcierania felgi?
                        Last edited by arc_zi; 30-09-2021, 10:09.

Comment

ET 50 to 5mm bliżej piasty niż ET 45 . Zobacz luz między amortyzatorem a oponą.
                          Raczej lepiej jest koła na zewnątrz przesunąć niż do wewnątrz.
                          Możesz zastosować dystanse.

Wysłane z mojego ASUS_X00TD przy użyciu Tapatalka

Comment

Czy w Xgen są czujniki ciśnienia?

Comment

Zamieszczone przez arc_zi Zobacz posta
                              Czy w Xgen są czujniki ciśnienia?
                              Nie ma i całe szczęście

Comment

0C2DA282-9C2F-4073-B04A-AEA7AD585DAD.jpg
                                Felgi 17 Anzio Vec. Gotowy na zimę

Comment