Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Felgi do Civic X 4D - sedan.

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Felgi do Civic X 4D - sedan.

Witam,
    czy znacie dokładne rozmiary kół do wersji 4D? wiem że wchodzą 16-17" 215/50. Ale są jeszcze inne parametry których nie znam, które powodują że koła np. od 5D nie wchodzą do 4D.
    Wrzucajcie zdjęcia jeżeli pokazujące jakie macie kółka zainstalowane.

Koła od 5 d spokojnie wchodzą do 4d, bez najmniejszego problemu i z bardzo dużym zapasem.

Fabryczne 17" w 4d to 5x114,3 7x17 Et45. Nie pamiętam otworu centrującego, ale jak w każdej hondzie, chyba 60,1.

Wysłane z wykorzystaniem Tapatalka. Za literówki i błędy przepraszam...

Comment

Zamieszczone przez Red_Point Zobacz posta
      Koła od 5 d spokojnie wchodzą do 4d, bez najmniejszego problemu i z bardzo dużym zapasem.
      Przy kupnie Civica w salonie były wystawione w promocji koła z nowymi oponami z wersji 5D, chciałem kupić je dodatkowo z samochodem 4D i mieć na zimę, ale sprzedawca i serwis ASO D&D we Wro powiedzieli że te koła nie wchodzą do wersji 4D, mówili wielu klientów próbowało ale po prostu nie wchodzą, nie wiem o co chodzi, ale tak mówili dlatego dopytuję się o temat, bo chcę kupić na zimę jakieś alu i nie wiem jakie są parametry tych kół, chodzi chyba o to żeby nie wystawały poza obrys karoserii.

Comment

W 5d 8x17 et50 vs 4d 7x17 Et45 - nie ma opcji aby cokolwiek nie weszło...

W ASO, to "nie wchodzi" wynika pewnie z faktu, że w serwisówce nie przewidzieli takiego rozwiązania.

Już widzę, jak dali klientom ASO do przymiarki... [emoji23]

ASO to niestety rozumowanie - serwisowaka tego nie przewiduje - nie da się.

Felga wejdzie nie całe 2cm w głąb auta - bez problemu.

Latalem na 8,5 et42 z 235 i jeszcze zsotalawalo sporo miejsca od wewnątrz. Przy 8" szerokości i et50 będzie wszystko ok. Zresztą nasza buda w USA w większości ma 8x18 et50 z guma 235.

Da się upchnac 9" bez modzenia, ale trzeba już zrobić dobry fiting.

Last edited by Red_Point; 16-09-2019, 13:09.

Comment

Co oznaczają te numery?

Comment

ASO miało zapewne rację. Felga w 5D ma szerokość 8". Na takie koło ciężko nawinąć oponę 215/50 R17, a moda na "trapez" przeminęła z dekadę temu.
            Opona 235/45 R17 z 5D nie jest homologowana w wersji 4D i odwrotnie. W razie wypadku mogą być problemy z wypłatą odszkodowania jeśli na aucie będzie niehomologowany rozmiar.
            Moim zdaniem lepiej nie ryzykować.
            Sunday Driver

Comment

Proponuję jednak nie mieszać się tu już w homologację, bo jest to Twoja opinia, zaczerpnięte (tak zakładam) z netu, a nie przeanalizowania pod względem prawnym na potrzeby własne. Wątki na ten temat są na forum i po co zaczynać o tym kolejne dyskusje.

Nikt nie pisze tutaj o naciaganiu 215,tylko o komplecie kół z 5d, czyli 8" + 235.

Ten trapez nazywa się stretch'em i zapewniam Cie, że opona 215 na 8 calowe feldze co najwyżej będzie ładnie naciagnieta, a niebedzie miała nic wspólnego ze zjawiskiem strech'ingu.

Oczywiście wiele zależy również od opony, jej producenta i modelu, bo szerokość szerokości nie równa. Ale o tym można napisać pracę magisterską, a w tym wątku nie o to chodzi.

Dla przykładu, moje 235 yokoham'y jest sporo szersze od fabrycznego (z tego co pamiętam) Michelin'a przez co na 8" nie układa się tak ładnie jak seria.

Comment

Oczywiście możesz mieć swoje zdanie, a potem bujać się w sądzie o odszkodowanie. Mnie się zwyczajnie nie chce.
                Sedan ma inną charakterystykę zawieszenia i pakowanie do niego całych kół z 5D moim zdaniem mija się z celem, zwłaszcza na zimę.
                Sunday Driver

Comment

Wheel size, PCD, offset, and other specifications such as bolt pattern, thread size (THD), center bore (CB), trim levels for 2017 Honda Civic. Wheel and tire fitment data. Original equipment and alternative options.

Comment

Osobiście nie do końca wiem co z tej strony wynika. Podane są jedynie koła z fabrycznych modeli...

One nie uwzględniają nawet fabrycznych opcji w rozmiarze 19.

Comment

Bo nie ma fabrycznych opcji 19". Tylko 16, 17 i 18 w rozmiarach podanych dla rynku EU.

Comment

Hmmm, dziwne.
                        Link który podałeś dotyczy wszystkich rynków, nie tylko UE - znam go na wylot od lat.

Za wielką woda oczywiście jest fabryczna opcja 19", która w tej "bazie" nie występuje... [emoji6] To pokazuje jej jakość...

Malo tego, zestaw ten jest oczywiście przewidziany dla wszystkich, 3ch wersji nadwoziowych.

Jak by ktoś miał problem ze znalezieniem, to załączam fabryczna serwisowke hondy.
                        alu_19.pdf

Comment

Właśnie ten temat homologacji był poruszany przez Micha z M4K przy odcinku z tuningiem samochodowym. Jak nie ma homologacji na koła to ubezpieczyciel pierwsze co zrobi to zakwestionuje zasadność wypłaty odszkodowania z tego powodu i dlatego nie interesują mnie inne rozmiary niż ten jeden homologowany przez Hondę w 4D. Ale chciałbym inny wzór niż oryginalne koła Hondy które są po 1k za sztukę, za tyle to można mieć dobre felgi z oponami.

A odnośnie specyfiki samochodu, uważacie że 5D jest bardziej sportowy niż 4D?

Opony Honda.jpg Wygląda na to że to takie rozmiary?

Chociaż wolałbym aby koła z 1 lub 2 cm bardziej wychodziły na zewnątrz wtedy linia kół i karoserii będzie równa i tak najlepiej to wygląda. Przy OEMowych kołach jednak są one nieco schowane wewnątrz, ale nie tak podle januszowo jak niektórzy jeżdżą
                          Last edited by AdamZet; 22-09-2019, 21:32.

Comment

Zamieszczone przez AdamZet Zobacz posta
                            Chociaż wolałbym aby koła z 1 lub 2 cm bardziej wychodziły na zewnątrz wtedy linia kół i karoserii będzie równa i tak najlepiej to wygląda. Przy OEMowych kołach jednak są one nieco schowane wewnątrz, ale nie tak podle januszowo jak niektórzy jeżdżą
                            Nie zrozum mnie źle, ale właśnie zaprezentowałeś swój kompletny brak wiedzy na temat jakichkolwiek modyfikacji i przepisów z nią związanych.

Piszesz wyraźnie że:
                            Zamieszczone przez AdamZet Zobacz posta
                            Właśnie ten temat homologacji był poruszany przez Micha z M4K przy odcinku z tuningiem samochodowym. Jak nie ma homologacji na koła to ubezpieczyciel pierwsze co zrobi to zakwestionuje zasadność wypłaty odszkodowania z tego powodu i dlatego nie interesują mnie inne rozmiary niż ten jeden homologowany przez Hondę w 4D.
                            Zaznaczyłem wyraźniej Twoje oczekiwania... ale zaraz później piszesz, że chcesz aby koła wystawały na zewnątrz o 1-2 cm, czyli aby et było 35 lub nawet 25 (SIC!!!)
                            Pamiętaj o tym, że et również jest parametrem wpisanym w homologację, ale zmiana tego parametru widzę, że już Ci nie przeszkadza??

Ja mogę napisać od siebie jedynie tyle, że słusznie że Ci nie przeszkadza, bo homologacja nie ma nic do tego, na jakich kołach później śmigasz po ulicy - dotyczy to zarówno ET (które chcesz mienić na inne niż w homologacji) jak również średnicy czy szerokości felgi.

Kończę temat, bo nie chodzi o przekonywanie, na czy i jak śmigać. Niech każdy śmiga na tym, na czym ma ochotę - oczywiście w granicach polskiego prawa w zakresie kół, czyli:

[...] przy czym błotniki samochodu osobowego i motocykla, przy masie własnej pojazdu, powinny odpowiadać następującym warunkom:
                            a) kąt opasania koła przez błotnik powinien być taki, aby obejmował co najmniej z przodu 30° i z tyłu 50° od pionowej płaszczyzny przechodzącej przez oś koła,
                            b) odległość między zewnętrzną krawędzią błotnika a osią koła w wymaganym kącie opasania nie może być większa niż dwukrotna wartość statycznego promienia opony,
                            c) najniższy punkt tylnej krawędzi błotnika lub innego elementu pełniącego jego funkcję znajdujący się w płaszczyźnie symetrii opony nie może znajdować się wyżej niż 150 mm ponad poziomą płaszczyzną przechodzącą
                            przez oś koła,
                            d) błotników nie wymaga się w pojeździe nietypowej konstrukcji;

Comment

Zamieszczone przez Red_Point Zobacz posta
                              Zaznaczyłem wyraźniej Twoje oczekiwania... ale zaraz później piszesz, że chcesz aby koła wystawały na zewnątrz o 1-2 cm, czyli aby et było 35 lub nawet 25 (SIC!!!)
                              Czyta ze zrozumieniem. To że napisałem na zewnątrz to nie znaczy, że ma wychodzić poza obrys karoserii. Źle wszystko widzisz

Ten cytat który przytoczyłeś to pewnie polskie prawo napisane przez kogoś kto chciał udawać inteligentnego niespecjalnie zrozumiały.
                              Last edited by AdamZet; 24-09-2019, 21:55.

Comment

Working...
                              X