Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ciśnienie w oponach - kontrolka

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Ciśnienie w oponach - kontrolka

Wyskoczyła mi kontrolka informująca o ciśnieniu w oponach (opony wielosezonowe MICHELINY CROSSCLIMATE + ). Wydaje mi się, że faktycznie jakby nieco mniej było powietrza w przednim lewym kole... hmm udać się z tym do serwisu, niech zweryfikują i zrobią co trzeba i wykasują błąd z deski?
    czy wystarczy na własną rękę uzupełnić brakujące ciśnienie w oponie, i przy okazji zweryfikować wszystkie, wówczas błąd wykasuje się automatycznie czy to również należy zrobić ręcznie>
    PS. jakie powinno być prawidłowe ciśnienie w HONDA CIVIC X ?

Jak masz kompresorek w schowku w bagażniku, to sprawdź sam, a jak nie to sprawdź innym. To Ci się przyda na przyszłość. Co do wartości ciśnienia, to masz naklejkę na prawej stronie otworu drzwi kierowcy.

Comment

Sprawdź kompresorkiem ciśnienie- ew. uzupełnij ,wejdź w menu- info o ciśnieniu w oponach-daj inicjalizuj i będzie ok

Comment

Przeczytaj w instrukcji masz opisane co z tym zrobic.... nie potrzeba do ASO. W Hondzie nie ma czujnikow cisnienia w kolach. Jak uzupełnisz powietrze wchodzisz w kompa szukasz menu odnosnie pomiaru cisnienia i robisz inicjalizacje.
        Last edited by szuwar1978; 11-07-2018, 10:16.

Comment

Dziękuję Panowie za zainteresowanie i pomoc. Pozdrawiam

Comment

Zaświeciła mi (dwukrotnie) kontrolka informująca o ciśnieniu w oponach. Ciśnienie we wszystkich było prawidłowe. Po wykonaniu "inicjalizuj" gaśnie. Znacie może przyczynę ?

Comment

Zmieniłeś opony na zimowe? Wpadłeś w jakaś dłuższą nierówność terenu? Może leciałeś kawałek bokiem? Każda z tych rzeczy może być powodem. Oprócz tego np śnieg w felgach.

Comment

Zamieszczone przez chromaticall Zobacz posta
                Zmieniłeś opony na zimowe? Wpadłeś w jakaś dłuższą nierówność terenu? Może leciałeś kawałek bokiem? Każda z tych rzeczy może być powodem. Oprócz tego np śnieg w felgach.
                Dziękuję za odpowiedź. Z tych przyczyn , które wymieniłeś to tylko zmieniłem opony na zimówki.

Comment

No i pewnie dlatego taki komunikat się pojawił. Ja tak miałem kilka razy po odbiorze swojego + z salonu.
                  Jeżeli ciśnienie jest poprawne to wejdź w menu -> info o ciśnieniu w oponach -> inicjalizuj.

Comment

Auto odebrane z salonu 10 dni temu. Przebieg 670 km. W aucie przed odebraniem z salonu zmieniono opony na zimowe. Dzisiaj jadę i w trakcie jazdy zapaliła się kontrolka o ciśnieniu powietrza w oponach. Dojechałem do domu wszedłem w ustawienia i zrobiłem inicjalizacje. Kontrolka zgasła. Czy to wystarczy, czy robić coś więcej? Na oko wszystkie opony mają tyle samo powietrza. Czy to znaczy że przed wydaniem mi auta zmienili opony ale zapomnieli zrobić kalibracji i stąd ta kontrolka po przejechaniu 670 km?

Comment

Zamieszczone przez wolkas Zobacz posta
                      Auto odebrane z salonu 10 dni temu. Przebieg 670 km. W aucie przed odebraniem z salonu zmieniono opony na zimowe. Dzisiaj jadę i w trakcie jazdy zapaliła się kontrolka o ciśnieniu powietrza w oponach. Dojechałem do domu wszedłem w ustawienia i zrobiłem inicjalizacje. Kontrolka zgasła. Czy to wystarczy, czy robić coś więcej? Na oko wszystkie opony mają tyle samo powietrza. Czy to znaczy że przed wydaniem mi auta zmienili opony ale zapomnieli zrobić kalibracji i stąd ta kontrolka po przejechaniu 670 km?
                      powiem więcej - może Ci się zapalić po raz kolejny... przynajmniej u mnie tak było po zmianie opon na zimówki... od drugiej inicjalizacji już spokój... nie przejmuj się - większość z nas przeszła przez to :-)
                      Last edited by Daro31; 19-11-2018, 20:54.

Comment

Dojechałem do domu wszedłem w ustawienia i zrobiłem inicjalizacje. Kontrolka zgasła. Czy to wystarczy, czy robić coś więcej? Na oko wszystkie opony mają tyle samo powietrza.
                        Hmmmm, na oko to wiesz... Chłop umarł. Pomiar odbywa się poprzez zliczenie różnicy siły odśrodkowej. A pomiar na oko... Dziś zmieniłem koła, na oko było OK. Jak zawsze po wymianie pojechałem na kompresor do którego mam zaufanie. Zamiast mieć 2,2 miałem na dwóch po 1,8 i drugich dwóch po 1,9. Tyle zeszło od kwietnia.

Dojechałem do domu wszedłem w ustawienia i zrobiłem inicjalizacje. Kontrolka zgasła. Czy to wystarczy, czy robić coś Czy to znaczy że przed wydaniem mi auta zmienili opony ale zapomnieli zrobić kalibracji i stąd ta kontrolka po przejechaniu 670 km?
                        Kontrolka po 670 km to na pewno nie to, że zapomnieli. Wcześniej by się odezwały czujniki. Coś innego się zadziało, skoro czujniki dały o sobie znać.
                        Zrobiłeś inicjację czy ja tylko rozpocząłeś? Inicjacja żeby była skuteczna to musisz 1) podać komendę do inicjacji (co zrobiłeś w domu - jak napisałeś) i 2) następnie musisz przejechać z określoną prędkością określony dystans i jeśli przez ten czas nie zaświeci Ci się lampka znowu.... to mamy sukces No i wtedy dopiero kończysz inicjację, wyłączasz silnik i idziesz na kawę. Co to jest określony dystans? Tego nie wie nikt, bo każdemu wychodzi inaczej
                        Zamieszczone przez Daro31 Zobacz posta
                        powiem więcej - może Ci się zapalić po raz kolejny... przynajmniej u mnie tak było po zmianie opon na zimówki... od drugiej inicjalizacji już spokój... nie przejmuj się - większość z nas przeszła przez to :-)
                        No właśnie dziwna to sprawa ta inicjacja. Wiosną nie musiałem robić (zmieniam koła kompletne, felgi Sparco letnie są nieco lżejsze od zimowych OEMów). Inicjacje? Pierwszy raz czyli dwa lata temu przejechałem longiem 30 km autostradą z prędkością ok 120. Drugi raz też longiem, ale tylko 10 km z prędkością ok 90 km. Dziś poszło na dwie próby w mieście Pierwszy raz na drugich światłach inicjacja padła, druga próba to ok 4 km longiem (niesamowite, ale się da przejechać tak w mieście) z prędkością miejską typu 40-50 km. I wygląda, że się udało.
                        Przedziwne są wymagania tej inicjacji... Trzeba po prostu próbować do skutku i tyle. No i od czasu do czasu jednak sprawdzić ciśnienie
                        Last edited by chromaticall; 19-11-2018, 21:53.

Comment

Zamieszczone przez chromaticall Zobacz posta
                          Inicjacja żeby była skuteczna to musisz 1) podać komendę do inicjacji (co zrobiłeś w domu - jak napisałeś) i 2) następnie musisz przejechać z określoną prędkością określony dystans i jeśli przez ten czas nie zaświeci Ci się lampka znowu.... to mamy sukces No i wtedy dopiero kończysz inicjację, wyłączasz silnik i idziesz na kawę.
                          Niby prosty temat a pogubiłem się. Po zapaleniu się kontrolki ostrzegania o niskim ciśnieniu w oponach, zatrzymałem się i sprawdziłem ciśnienie. Było dobre. Wszedłem w menu, wybrałem ustawienia-pojazd- system ostrzeg.-inicjalizuj.
                          Po chwili wyświetlił się komunikat o zakończeniu inicjalizacji, dałem na ekranie ok. i pojechałem dalej. W IO na stronie 564 piszą: kalibracja wymaga łącznie około 30 minut jazdy w zakresie prędkości 48-105 km/h.
                          Chromaticall, Ty też piszesz, że trzeba zakończyć inicjalizację po przejechaniu określonego dystansu. No ale ona mi się zakańcza zaraz po zakończeniu jej uruchomienia jak jeszcze nie jadę. Czy może ten przycisk ok. nacisnąć po przejechaniu tego dystansu ?
                          Ale to by było dziwne, bo po chwili mam komunikat, ze inicjalizacja zakończona.

Comment

Ja u siebie tez robiłem już nie raz inicjalizację i nie przypominam sobie by na końcu wyskoczył komunikat o zakończeniu, może dlatego że jechałem nie dłużej niż 30 min. Tak czy inaczej jak masz wszystko ok z ciśnieniem i kołami i nie udało się od razu to włącz jeszcze raz.
                            Moja Honda
                            https://www.civicforum.pl/showthread...044#post351044

Comment

Generalnie chodzi mi o to, czy kalibracja przebiega automatycznie w czasie tej 30 minutowej jazdy i potem już nic nie trzeba potwierdzać, czy po tych 30 min. nacisnąć na ekranie ok ?

Comment

Working...
                              X