Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Właściwe ciśnienie w oponach - porady

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Zamieszczone przez pablo_see Zobacz posta
    Domyślam się, że w fabryce pompują więcej po później samochód stoi jakiś czas na placu i pewnie ma minimalizować deformację opon w czasie tego postoju.
    Ale ja po każdorazowej zmianie opon w ASO miałem dokładnie tak samo. prawie 3.0 atm... To trochę tak jak powiedzieć, że w fabryce zalewają oleju z litr albo dwa więcej jakby był jakiś wyciek Prawidłowe ciśnienie to 2,2.

Comment

Nie wiesz? Zapytaj ASO. A może robią na szkodę klienta? Szybciej zużyje opony to przyjedzie kupić nowe? Któż to wie?
      Auto kierownika: Honda Civic VIII gen (FD7) Comfort, R18A2, 2011r. Był Civic VI 1.4 MB2 1995r., Accord VI 1.8 CH6 2001r.
      Auto kierowniczki: Honda Civic VII gen (EU8) LS, Hatchback 5d, D16V1 2004r.

Comment

Zamieszczone przez pablo_see Zobacz posta
        Nie wiesz? Zapytaj ASO. A może robią na szkodę klienta? Szybciej zużyje opony to przyjedzie kupić nowe? Któż to wie?
        Za drugim razem zapytałem i natychmiast ustawiali do właściwego. Że nie szkoda im czasu.

Comment

Po tej korekcie na 2,3 bar wyskoczyl mi komunikat abym sprawdzil cisnienie opon. Przeprowadzilem kalibracje ale po kilkunastu km znowu, znowu kalibracja itd, i znowu komunikat. Potem znowu. Dobilem cisnienia do 2.8, znowu kalibracja i wreszcie spokoj z komunikatami. O co moze chodzic? Akurat mialem traske 250km w jedna strone wiec byly warunki aby to cwiczyc.

Comment

Zamieszczone przez krzychoo Zobacz posta
            Przeprowadzilem kalibracje ale po kilkunastu km znowu, znowu kalibracja itd, i znowu komunikat. Potem znowu. Dobilem cisnienia do 2.8, znowu kalibracja i wreszcie spokoj
            Lampka komunikatu niskiego ciśnienia w oponach nie zapali się gdy masz zbyt wysokie ciśnienie w oponie. Poza tym skalibrowanie wymaga ok. 30 minut jazdy z prędkością w zakresie 48-105 km /h. Czasami jednak zdarza się, że pomimo spełnienia tego warunku kalibrację trzeba powtórzyć i to nie jeden raz. Dlatego ja na Twoim miejscu zredukował był ciśnienie do 2,2 i przeprowadził kalibracje do skutku. Jazda z ciśnieniem 2,8 nie jest dobrym pomysłem.

Comment

I tak zrobie ale w sumie to jezdzilem 3 tys km z cisnieniem 3 bary i nie odczuwalem, ze cos jest nie tak

Comment

w sumie to jezdzilem 3 tys km z cisnieniem 3 bary i nie odczuwalem, ze cos jest nie tak
                Pewnie z pozytywów to troszkę mniej Ci spaliło benzyny i auto było ciut bardziej stabilne na zakrętach. Ale środkowa część bieżnika szybciej się zużywa i szkoda zawieszenia.

Comment

I tak zrobie ale w sumie to jezdzilem 3 tys km z cisnieniem 3 bary i nie odczuwalem, ze cos jest nie tak
                  Możesz dalej tak jeździć tylko pamiętaj, że ciśnienie 2.2 podawane przez producenta nie wzięło się z księżyca. "Nie odczuwałem" - Ty może nie, opony i elementy zawieszenia pewnie już trochę tak.

Comment

To się tylko tak wydaje, na równym asfalcie nie poczujesz nic.. ale pojedź na drogę z dziurami to zobaczysz.. mówię z własnego doświadczenia.. jak swego czasu miałem napompowane do 2,4bara.. od tak żeby sprawdzić jak się będzie jeździć a zalecenia są do 2,1.. na dziurawej drodze jechało się jak na stalowych kołach z tak dużym ciśnieniem.. Honda była wozem drabiniastym tak więc nie jest to wskazane, lepiej trzymać się zaleceń.
                    Moja łódka Civic..
                    Mój "klekocik" Ceed..
                    New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                    Coś na temat olejów..

Comment

Dla perfekcjonistów można prawe koła pompować ciut więcej, tak 2,25-2,3 , bo drogi są w większości nachylone na prawo i nacisk auta na prawo jest ciut większy.

Comment

Siła Coriolisa też u nas działa w prawo

Comment

O tym zapomniałem więc trzeba dodatkowo zwiekszyć ciśnienie praw kół jak jedziemy północ - południe i odwrotnie.

Comment

Może ktoś sprawdzał, ile musi być mniej ciśnienia w kołach aby wyskoczył komunikat o zbyt małym ciśnieniu.

Comment

Jak będziesz miał mniej w każdym kole to nie wyskoczy. System działa na zasadzie różnicy w kołach. Czyli jak w jednym Ci spadnie o 0.2 np. to wtedy wyjdzie komunikat. Nie ma czujników ciśnienia i komputer nie wie jakie są ciśnienia. Liczy na zasadzie obrotów.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Comment

Z tego by wynikało, że dopóki nie wyskoczy komunikat to ciśnienie w kołach teoretycznie powinno być ok. , bo niemożliwe zeby spadło równo we wsystkich kołach.

Comment

Working...
                                X