Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dojazdówka w X-gen - kompendium.

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Dojazdówka w X-gen - kompendium.

Hej,

Wrzucam początkowe informacje na temat dojazdówki w X-genie.

Temporary_Spare_Wheel_Kits_2017_Civic.png

Tabela powyżej zawiera numery OEM i rozpiskę co jest w komplecie.
    Rozmiar opony to 125/80D16 97M - więc podejdzie z VIII i IX-gena.

Edit:
    Podaję numery OEM całych zestawów wraz z orientacyjnymi cenami w Euro

Sport and Sport+ (modele z centralnym wydechem)
    06421-TGG-505ZA - 228 Eur

Elegance, Executive i Prestige (modele z 17 calowymi kołami)
    06421-TGG-506ZA - 196 Eur

Comfort (modele z 16 calowymi kołami)
    06421-TGG-507ZA - 196 Eur
    Last edited by Lukas; 05-10-2017, 11:23.

Jak ktoś pozna polskie ceny w ASO w/w elementów proszę o wrzucenie do wątku

Dorzucam jeszcze wpis kolegi Nowy2017 i LukasVD w temacie obok do kompletu:

Zamieszczone przez Nowy2017 Zobacz posta
    Tak to wygląda w Civiku X (model USA)
    1) dla wersji z pojedynczym wydechem z boku (u nas odpowiednio wersja Comfort, Elegance, Executive, Prestige)

[ATTACH=CONFIG]34052[/ATTACH]

2) dla wersji z podwójnym centralnym wydechem (u nas Sport, Sport Plus)

[ATTACH=CONFIG]34053[/ATTACH]
    Zamieszczone przez LukasVD Zobacz posta
    W wersjach na EU jest trochę więcej wykładziny zamiast gołej blachy, wrzucam moje fotki dla wersji bez centralnego wydechu:

[ATTACH=CONFIG]34057[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]34058[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]34059[/ATTACH]

Natomiast w TypeR i wersjach z centralnym wydechem jest tak:

[ATTACH=CONFIG]34060[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]34061[/ATTACH]
    Na koniec pytanie: jak jest z dojazdówką w Type R X gen??? Wnęka jeszcze płytsza niż w Sporcie i nie wchodzi w grę czy jak to jest, jest coś przewidziane?
    Last edited by Alix; 26-03-2017, 10:37.
    ............................C I V I C
    .. generacje . wersje usportowione ..silniki
    . .
    Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

A np z Kia lub mazdy będzie pasować?

Jesteście pewni że dojazdówka z VIII i IX pasuje do X? Podobno Alufelgi nie pasują z IX do X takie informacje dostałem w Salonie.

Rozstaw jest 5x114,3, ET-45? Piasta 64,1 mm?

Cena zestawu Koło zapasowe lewarek itp w salonie 1199zł, lewarek NIE MA W SAMOCHODZIE! dostajemy tylko zestaw naprawczy gaśnicę kompresorek trójkąt i hak do przodu
      Last edited by rambo7; 27-03-2017, 13:11. Powód: po sobie stosuj edycję.

Comment

Zamieszczone przez MarekComau1122
        Rozstaw jest 5x114,3, ET-45? Piasta 64,1 mm?
        To co podałeś to są dokładnie parametry koła do IX. Więc jeśli X ma takie same parametry, to nie widzę powodu dla którego miałyby koła z IX nie pasować ...

Jeszcze popatrzyłem w necie i na civix.com ludzie na forum podają właśnie takie parametry dla Civica X. Czyli identyczne. Także koła muszą pasować. Przecież jak kupujesz fegli "aftermarket", to to są właśnie parametry, dzięki którym wiesz czy taka customowa felga spasuje do auta czy nie. Także coś ściemniali w salonie.

Edit: jeszcze się dokładniej przypatrzyłem i IX ma ET: 50. To jest jedyna różnica. Czyli 5 mm różnicy. Nie sądzę, żeby to był problem, ale może faktycznie tak jest nadkole w X rozwiązane, że te 5 mm sprawi, że koło będzie gdzieś obcierać (aczkolwiek wątpię, 5 mm to raczej nie duża różnica).

A cena zestawu koło + lewarek nawet tańsza niż w IX. Z tego co pamiętam jak Tourera kupowałem i się pytałem o lewarek z kołem to było 1300 zł.
        Last edited by Slinger; 27-03-2017, 10:28.
        Jest: 1985 Fiat 126p 650E, 2019 Jeep Compass 4x4 1.4t
        Były: 2002 Honda Civic Sedan 1.6 VTEC, 2015 Honda Civic Tourer 1.8 i-VTEC

Comment

Zamieszczone przez Slinger Zobacz posta
          To co podałeś to są dokładnie parametry koła do IX. Więc jeśli X ma takie same parametry, to nie widzę powodu dla którego miałyby koła z IX nie pasować ...

Jeszcze popatrzyłem w necie i na civix.com ludzie na forum podają właśnie takie parametry dla Civica X. Czyli identyczne. Także koła muszą pasować. Przecież jak kupujesz fegli "aftermarket", to to są właśnie parametry, dzięki którym wiesz czy taka customowa felga spasuje do auta czy nie. Także coś ściemniali w salonie
          ZTCP IX gen mial ET50 (przynajmniej przedlift) wiecj jezeli tu jest 45 to moze byc kwestia miejsca na zacisk/jarzmo. Wiekszosc aftermarketowych felg jednak ma mniejsze ET wiec nie powinno byc problemow

Comment

W tym jest problem że nie wiem jakie jest et i piasta, właśnie pytam czy ktoś was wie? w Salonie nie znali danych dojazdówki bo jeszcze nie dostali, jedynie mówili że na szkoleniu dostali informacje że alufelgi z IX nie pasują do X

Comment

Zamieszczone przez MarekComau1122 Zobacz posta
              W tym jest problem że nie wiem jakie jest et i piasta, właśnie pytam czy ktoś was wie? w Salonie nie znali danych dojazdówki bo jeszcze nie dostali, jedynie mówili że na szkoleniu dostali informacje że alufelgi z IX nie pasują do X
              Masz coś takiego jak homologacja ? Zajrzyj do niej, tam masz parametry felgi.
              Moja łódka Civic..
              Mój "klekocik" Ceed..
              New... "Japończyk" e:Hev 2.0
              Coś na temat olejów..

Comment

Może ktoś w twojej okolicy ma IX z dojazdówką i możecie się spotkać na przymiarkę , było by pewne .

Comment

Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
                  Masz coś takiego jak homologacja ? Zajrzyj do niej, tam masz parametry felgi.
                  No właśnie nie mam

Comment

Zamieszczone przez gienio Zobacz posta
                    Może ktoś w twojej okolicy ma IX z dojazdówką i możecie się spotkać na przymiarkę , było by pewne .
                    No właśnie nie znam takiej osoby a jest tutaj ktoś z woj Śląskiego lub Małopolskiego kto posiada dojazdówkę z IX?

Comment

No właśnie nie mam
                      Jak to możliwe ? Do nowego auta dają homologację... Parametry felgi możesz też sprawdzić w instrukcji obsługi, tylko nie wiem czy tam będzie podany rozstaw śrub, ET i otwór centrujący... ale w sumie zawsze można zadzwonić czy podjechać do ASO i poprosić ładnie żeby podali
                      Moja łódka Civic..
                      Mój "klekocik" Ceed..
                      New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                      Coś na temat olejów..

Comment

Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
                        Jak to możliwe ? Do nowego auta dają homologację... Parametry felgi możesz też sprawdzić w instrukcji obsługi, tylko nie wiem czy tam będzie podany rozstaw śrub, ET i otwór centrujący... ale w sumie zawsze można zadzwonić czy podjechać do ASO i poprosić ładnie żeby podali
                        Jednak mam

235/45R17 93V 17x8J ET 50

Alternatywne opony:
                        215/55R16 93V , 235/40R18 95Y

Alternatywne Koła
                        16x7J ET 45 , 18x8J ET50

Comment

A na felgę 17x8J opona 215/50R17 (taka jak w Stanach) nie będzie pasować?

Comment

Panowie i znów w salonie albo nie mają wiedzy albo na oszukują
                            Koło dojazdowe z IX wszystko pasuje idealnie
                            IMG_20170412_182850.jpgIMG_20170412_182855.jpgIMG_20170412_183702.jpgIMG_20170412_184602.jpgIMG_20170412_184615.jpg

Przy okazji widzicie kraj produkcji Alufelgi(Ostatnie zdjęcie) haha
                            Załączone pliki

Comment

Chcą sprzedawać po salonowej cenie do Xa, a co. Inaczej nikt rozsądny nie kupi. Wielkie dzieki za post i fotki, dla wielu uprosciles sprawe wyboru

Czy to wszytko się nie może odbyć normalnie jak w innych markach? Gdzie koło z wkladem kosztuje 500pln na oficjalu i nikt nie musi kombinować? I kto na tym traci? Durna Honda, która najwyraźniej woli mieć stany magazynowe niż sprzedaż...
                              ............................C I V I C
                              .. generacje . wersje usportowione ..silniki
                              . .
                              Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

Working...
                              X